Повідомити новину

Поширити:

У Підволочиську до дня селища відбувся фестиваль зеленого борщу «ЗеленFEST», який було започатковано з ініціативи селищного голови для збереження та розвитку традицій містечка. Адже традиційно на Трійцю (Зелені свята) на Підволочищині господині готуються зелені борщі. До речі, свято зеленого борщу в місцевій громаді провели під час Зелених свят вже вшосте.

Смачним борщем усіх присутніх частували працівники КЗ «Центр надання соціальних послуг Підволочиської селищної ради», КНП «Підволочиська центральна лікарня, а ще Підволочиський професійний ліцей, який активно долучився до святкування Дня Підволочиська.

«Центр надання соціальних послуг Підволочиської селищної ради» бере участь у Фестивалі кожного року, як зазнчили в організації: «Здавна варили щавлевий, зелений або весняний борщ з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмажуючи круто звареним яйцем і сметаною. Так саме як і червоний, зелений борщ у піст готувався без сала і м’яса, на олії, з грибами та рибою. А холодний борщ готували влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, із молодим листям, заправляли квасом, чи сироваткою, додавали зелень петрушки, кропу, часнику, цибулі, круто зварене яйце. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Про густий борщ говорили: « Густий, аж хвилі встають!», а за рідкий – «Хрущі в борщі, а жаба в юшці!» та ін.».

Мешканці селища та гості мали можливість скуштувати традиційний зелений борщ і оцінити смакові якості.

Під час заходу було нагороджено обдарованих дітей громади, а саме призерів олімпіад, спортсменів, дітей-призерів всеукраїнських та міжнародних конкурсів, економічних форумів, ярмарків молодіжного підприємництва. Окрім того подяки отримали учасники народного аматорського танцювального колективу «Пролісок».

Під час заходів усі охочі могли долучитися до благодійних пожертв на ЗСУ.

Активну участь у заходах брали аматори Підволочиського будинку культури та Підволочиському Центру дитячої та юнацької творчості, танцювальні колективи, вокальні жіночі та чоловічі ансамблі, юні артисти-аматори, які демонстрували свої танцювальні та вокальні здібності.

Смачні страви з борщу та інші смаколики, цікава та насичена концертна програма, тож не дивно, що всі глядачі отримали багато позитивних вражень, адже всюди панувала  доброзичлива атмосфера.