Щоб буряк вийшов соковитим, солодким і без прожилок, йому треба трохи допомогти влітку, коли він активно росте. Однієї лише родючої землі не завжди вистачає, бо без підживлення коренеплоди можуть вийти блідими й малими.
Іноді навіть в них з’являються неприємні прожилки, які відчуваються навіть після приготування, пише Сенсація. Та якщо правильно обрати, чим підгодувати буряк і зробити це вчасно, то врожай буде значно кращим та смачнішим.
На початку літа, коли з’являються перші листочки, рослині необхідно “дати поштовх” для росту. У цей період добре працює легке азотне підживлення. Наприклад, сечовина чи аміачна селітра. Достатньо взяти столову ложку на 10 л води та полити під корінь. Завдяки цьому бадилля стає густим і зеленим, а це означає, що буряк набирає сили для формування гарного коренеплоду. Але не давайте надто багато азоту, бо великим буде лише бадилля.
Якщо ви все зробите правильно, то за кілька тижнів уже буде помітно, що коренеплід став потовщуватися. У цей момент дайте бурякам трохи калію. Саме він відповідає за солодкість, соковитість та красивий колір. Найкращим варіантом для підживлення є деревна зола. Склянку на відро води, настояти ніч, потім процідити через марлю та можна поливати грядки. Або просто візьміть чайну ложку сульфату калію та розведіть у 10 л води.
В середині літа можна обробити буряк йодом. Лише 10 крапель на відро води дозволять зміцнити коренеплоди та покращити засвоєння інших підживок. А приблизно за 3-4 тижні до збору врожаю досвідчені городники обробляють буряки бором. Тоді не буде білих прожилок та порожнеч у м’якоті. На 10 л води достатньо чайної ложки бору. Цією підживкою буряк потрібно не поливати, як усіма іншими, а обприскувати. Так бор краще засвоюється.
Найкращі народні засоби від колорадського жука: жодної хімії