Повідомити новину

Поширити:

Сьоодні святкують Водохресний святвечір. Цього дня слід дотримуватися суворого посту, його ще називають Голодною кутею. Проте уже завтра віряни святкуватимуть Хрещення Господнє або Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. 19 січня вживають святкові різноманітні страви.
Буженина зі свинини з апельсинами
Потрібно: грудинка з ребрами – 1 кг, апельсин, 6 зубчиків часнику, 1 ч. л. зернової сухої гірчиці, спеції, сіль, базилік і оливкова олія – за смаком.
Приготування. М’ясо нашпигувати часником, посолити і приправити спеціями. Апельсин розрізати на дві частини, одну половину видавити на сік, а з другої нарізати три колечка і залишився шматок теж видавити на сік. Сік змішати з однією чайною ложкою оливкової олії, цим маринадом потрібно полити свинину. Кільця апельсина викласти зверху на м’ясо і залишити в холодильнику на 10 годин, щоб просочилося.
Промаринованную свинину викласти на фольгу, полити зверху маринадом, який стікає вниз. Для аромату посипати гірчицею. Загорнути м’ясо у фольгу, поставити у форму з бортиками і покласти в духовку. Буженина випікати годину при температурі 160 градусів. Наприкінці випіканння верх фольги відкрити і залишити в такому вигляді ще на 10 хвилин.
Реберця в соєвому соусі
Потрібно: 0,5 кг ребер, 0,5 зеленого яблука, 2 ч. л. кетчупу, соєвого соусу і стільки ж меду, сік з 0,5 лимона, 3 зубчики часнику, кориця, сіль і перець за смаком.
Приготування. Яблуко очистити і натерти, відразу до нього додати сік лимона, щоб не потемніло. Часник видавити через прес, додати всі інші інгредієнти до соусу. М’ясо промити, розрізати на великі шматки, залити соусом, через півгодини — на холод на годин 5-6. Для соковитості можна додати нарізану соломкою цибулю. Загорнувши м’ясо у фольгу, його треба поставити в духовку і запікати до готовності.
Салат з яловичиною, грибами і солоним огірком
Потрібно: 2 цибулини, 200 г яловичини, мариновані огірки (2 шт.), 2 моркви, яблуко, сир твердий (150 г), 3 картоплини, майонез, горіхи.
Приготування. Картоплю, цибулину, моркву і м’ясо заздалегідь відварити та остудити. Гриби порізати на тонкі пластини, другу цибулину – півкільцями. Все Обсмажити на сковороді.
З яблука зняти шкірку і насіння. По окремих тарілках натерти картоплю, моркву, яблуко, сир, огірки.
Всі інгредієнти викласти салатницю шарами: гриби, потім картопля, майонез, нарізана яловичина, тертий сир, огірки, знову майонез, морква, яблука, горіхи, ще майонез і зверху трохи присипати сиром.
Салат з баклажанів зі смаком грибів
Потрібно: 600 г баклажанів, 2 цибулини, 2 яйця, грибна приправа, сіль і перець.
Приготування. Баклажани почистити від шкірки та нарізати невеличкими кубиками. Вбити яйця, перемішати і відкласти на годину. Цибулю порізати тонкими півкільцями, обсмажити у невеликій кількості олії. Смажити до рожевого кольору. Через годину баклажани з яйцем обсмажити на олії. В кінці смаження додати грибну приправу і поперчити. Коли все охолоне – змішати цибулю з баклажанами і заправити майонезом.
Тірамісу
Потрібно: 200 г будь-якого пісочного печива, 200 г нежирного домашнього сиру, 100 г сметании, 50 г цукру, 1 ч. л. кави,  ванільний цукор, какао.
Приготування. Змішати в блендері домашній сир, сметану, цукор і ванільний цукор до однорідної маси. Приготувати каву (можна звичайну розчинну). Занурити печиво на 5 секунд в каву. Потім, по-черзі викласти шари з печива і крему, формуючи десерт (в скляній чашці). Присипати печиво какао через ситечко. Залишити в холодильнику на ніч.

Теги: страви