Різдвяний піст традиційно починається 28 листопада, триватиме він 40 днів і завершиться напередодні Різдва Христового. У цей період з раціону вилучають молочні продукти, яйця та м’ясо, а от рибу та вино дозволяється вживати у певні дні. З початком різдвяного посту господині, які його дотримуються, щодня замислюються, що цікавого, смачного і корисного можна приготувати? Тож редакція підготувала для Вас добірку рецептів з пісних страв.
Борщ буряковий з перловою крупою
Потрібно: 0,5 л води, 3 картоплини,1/4 головки капусти, 1/4 скл. перлової крупи, 1 морквина, 1 великий буряк, 1 цибулина, 2 ст. л. зеленого горошку, 3 ст. л. томатного соусу, лавровий лист, сушена або свіжа зелень, перець, 2 зубчики часнику, сіль.
Приготування. У киплячу воду покласти нарізану кубиками картоплю, нашинковану капусту та перлову крупу. Варити 25 хвилин. Буряк і моркву нарізати тонкими кусочками, підсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю і томатний соус. Підсмажити, часто помішуючи. У борщ кинути лавровий лист, зелень, посолити, поперчити. З`єднати всі компоненти й варити ще 15 хвилин, додавши зелений горошок. Коли борщ буде готовий, додати товчений часник, відразу накрити кришкою і зняти з вогню та залишити на 30 хвилин.
Морквяні котлети
Потрібно: 10 морквин, 3 яблука, 1 скл. манної крупи, 0,5 скл. борошна, 1 ст. л. олії, цукор та сіль за смаком.
Приготування. Потрібно сиру моркву та яблука натерти на крупній тертці, покласти в каструлю, влити трохи води, додати масло і тушкувати. Потім додати манну крупу, цукор, сіль і добре перемішати (якщо дуже рідке тісто додати муки). Зробити котлети, обваляти їх у борошні і смажити на добре розігрітій олії.
Грибний салат з рисом
Потрібно: 10 -15 шт. маслин,100 г рису, 60 г олії, зелень, перець, сіль, 1 ч. л. лимонного соку, 200 г маринованих грибів.
Приготування. Промити мариновані гриби, дрібно нарізати і злегка пасерувати в олії. Дрібно нарізати маслини, зварити та охолодити рис. Далі з’єднуємо рис, маслини, гриби і порізану зелень. Заправити салат олією, змішаною з лимонним соком, сіллю і перцем за смаком.
Ікра з буряка по-монастирськи
Потрібно: 500 г буряка, 500 г квашеної капусти, 1 головку ріпчастої цибулі, 1 ст. л. томат-пасти, 1 ст. л. цукру, 4 ст. л. рослинної олії, сіль, за смаком.
Приготування. Відварений буряк очистити, нарізати соломкою, обсмажити в рослинній олії разом з порізаною кільцями ріпчастою цибулею. Квашену капусту віджати від розсолу, нарізати подрібніше, піджарити в олії з додаванням томатної пасти. З’єднати буряк з капустою, перемішати, прогріти на плиті 5 хвилин, приправити цукром, сіллю, перцем за смаком.
Капустяні котлети
Потрібно: 500 г капусти, 2 ст. л. манної крупи, 2 ст. л. мелених сухарів, сіль за смаком, 3 ст. л. рослинної олії, 1/2 скл. води.
Приготування. Потрібно дрібно нарізати капусту, покласти в каструлю, додати воду, 1 ст. ложку рослинної олії і тушкувати до напівготовності. У киплячу масу всипати манну крупу, варити, безперервно помішуючи, 10 – 15 хвилин, злегка остудити, посолити, розмішати і охолодити. Сформувати котлети овальної форми, запанірувати в сухарях, обсмажити.
Млинці з цибулею
Потрібно: 500 г борошна, 2 скл. води, 1 ст. л. цукру, 15 г дріжджів, щіпку солі, 1/2 скл. рослинного масла.
Приготування. Замісити тісто для млинців з борошна, води, дріжджів, солі, цукру. Тісто залишити, щоб підійшло. Цибулю дрібно нарізати, згасити в маслі, посолити за смаком. Коли тісто підійде, покласти в нього тушковану цибулю. Дати тісту знову підійти 15 хвилин. Випікти млинці звичайним способом.
Фруктові цукерки
Потрібно: 300 г сухофруктів (курага, інжир, родзинки, чорнослив), 100 г фундука, 100 г горіхів: волоських і ліщини, какао-порошок або кокосова стружка для прикраси.
Приготування. Промити і облити окропом сухофрукти. Потім подрібнити їх у блендері. Тоді подрібнити волоські горіхи, а фундук залишити цілим. Змішати горіхи з сухофруктами та формувати цукерки. Горішок фундука загорнути в кульку з раніше приготовленої маси. Готову цукерку обваляти в какао-порошку або кокосовій стружці. Щоб цукерки були солодкими, в начинку можна додати мед.