Соковита вишня – одна з найулюбленіших ягід. Вона ідеально підходить для випічки – з неї можна зробити пиріг чи мафін, святковий торт, а також незвичайний штрудель. Ділимося з вами рецептами.
Ніжний вишневий пиріг
Інгредієнти
- 470 гр вишні
- 200 гр борошна
- 140 гр цукр
- 110 гр олії
- 3 яйця
- 1 яєчний жовток
- 16 гр розпушувача
- 1 лимон (цедра)
- ½ стручка ванілі
Покрокове приготування
- Олія та яйця дістати заздалегідь. Олія має стати м’якою, яйця – кімнатної температури.
- З вишні видалити кісточки.
- Вершкове масло змішати з цукром і збити електричним віночком. Всипати терту цедру лимона та насіння ванілі. Збивати до одержання однорідної суміші.
- Не припиняючи збивати, по одному додавати яйця – кожне наступне тільки після того, як попереднє добре вбереться в тісто.
- Потім поступово всипати цукрову пудру, муку, картопляний крохмаль і розпушувач.
- Роз’ємну форму змастити олією і присипати борошном (або вистелити папером), викласти тісто.
- Розкласти зверху вишню – на щільному тісті вона не втопиться і залишиться на поверхні після приготування.
- Випікати пиріг у розігрітій до 180℃ духовці приблизно 40-45 хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою – якщо під час протикання вона буде сухою, значить, пиріг готовий.
Дати пирога з вишнею охолонути, дістати із форми, посипати цукровою пудрою і подавати.
Вишневий штрудель
Інгредієнти
- 250 гр борошна
- 100 мл холодної води
- 3 ст. рослинної олії
- 1 ч. л. білого винного оцту
- Дрібка солі
Для начинки
- 500 гр вишні
- 150 гр коричневого цукру
- 2-3 ст. панірувальних сухарів
- 1 ст. меленої кориці
Для змащування зверху
Приготування
- Борошно просіяти у велику миску. Влити олію, оцет і воду.
- Сформувати кулю, замотати харчовою плівкою та залишити в холодильнику на півгодини.
- Вимити вишню, видалити плодоніжки та кісточки.
- Тісто дістати і розкотити в тонкий прямокутний лист, посипати панірувальними сухарями.
- Розкласти вишню, щоб до краю залишалося кілька сантиметрів. Посипати коричневим цукром та корицею.
- Скачати рулетиком вздовж довгого боку. Викласти штрудель на лист, застелений папером для випічки, і змастити зверху молоком. Посипати коричневим цукром.
- Випікати у розігрітій до 180℃ духовці протягом 35–40 хвилин.
Дістати з духовки та дати охолонути. Для подачі нарізати штрудель із вишнею на скибочки.
Мафіни з вишнею
Розраховано на 12 мафінів.
Інгредієнти
- 170 гр борошна
- 12 великих вишень
- 125 мл йогурту
- 60 гр коричневого цукру
- 60 гр рослинної олії
- 8 гр розпушувача
- 1 яйце
- ч.л. ваніліну
- Вишня для прикраси
Покрокове приготування
- Яйце змішати з коричневим цукром і ваніллю і збити. Продовжуючи збивати, поступово влити олію, потім йогурт.
- Всипати борошно, що просіяє, і розпушувач і перемішати до однорідного тіста.
- Очистити вишні від кісточок. Якщо вишні дрібні, можна взяти більшу кількість дрібних.
- Заповнити форми для кексів наполовину тестом. У центр викласти вишню і залити тестом, що залишився.
- Посипати коричневим цукром та прикрасити шматочками вишні. Випікати у розігрітій до 180℃ духовці 20 хвилин.
Дістати і залишити остигати. Перед подачею посипати мафіни цукровою пудрою.
Торт з вишнею «Чорний ліс»
Інгредієнти
- 140 гр темного шоколаду
- 180 гр цукру
- 100 гр борошна
- 6 яєць
- 75 гр вершкового масла
- 50 гр кукурудзяного крохмалю
- 16 гр розпушувача
Для начинки
- 500 гр вишні
- 80 гр цукру
- 70 гр вишневого бренді
Для крему
- 1 л вершків для збивання
- 80 гр цукрової пудри
Для прикраси
- 150 гр темного шоколаду
- Вишня
- Шоколадна стружка
Приготування
- Для шоколадної основи темний шоколад нарізати і розтопити на водяній бані. Коли шоколад повністю розійдеться, додати вершкове масло. Помішуючи, дочекатися розтоплення олії, потім прибрати убік і дати шоколадній масі повністю охолонути.
- Відокремити жовтки від білків. Помістити яєчні жовтки разом з половиною цукрового піску в міксер з насадкою-віночком і збивати до отримання легкої та пінистої суміші.
- Залити теплу шоколадну суміш у чашу міксера до яєчної маси та збивати до однорідності.
- Просіяти борошно. З’єднати з кукурудзяним крохмалем і розпушувачем і потроху додавати в шоколадно-яєчну масу, не припиняючи збивати, до отримання однорідної суміші.
- Окремо збити білки до стійких піків. Додати|добавляти| цукор і продовжити збивати до рівномірної консистенції.
- Потім потроху додавати білки в шоколадну суміш: спочатку викласти пару ложок і перемішати лопаткою, щоб маса стала м’якшою. Потроху викладати збиті яєчні білки, що залишилися, перемішуючи знизу вгору, поки не вийде однорідна піниста суміш без грудок.
- Форму для торта діаметром 24 см змастити олією та посипати борошном (або вистелити папером). Вилити в неї шоколадне тісто.
- Розрівняти поверхню і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 50 хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою.
- Після готовності дістати основу та залишити постояти 5 хвилин. Потім дістати з|із| форми і помістити на тарілку або решітку.
- Вишню промити, видалити кісточки (15-20 штук залишити цілих зі стеблом). Викласти ягоди у велику сковороду з антипригарним покриттям, додати цукор та бренді. Тримати на вогні кілька хвилин: вишня не повинна розвалитися, лише випустити сік.
- Дати вишне охолонути, потім відкинути на сито, щоб злити сік.
- Розділити вишню та сироп на 2 рівні частини (для двох шарів торта).
- Коли бісквіт охолоне, розрізати його на 3 коржі однакової товщини.
- Викласти перший шар на велику тарілку сервіровки, потім змочити його однією частиною відкладеного вишневого сиропу. Розкласти на поверхні кілька вишень.
- Холодні вершки збити із цукровою пудрою. Як тільки вершки стануть щільними (головне, не перестаратися і не отримати з вершків олію), 1/3 збитої маси викласти на перший шар і розрівняти лопаткою.
- Також накрити другим коржем. Змочити його сиропом і розкласти вишню.
- Накрити останнім коржем. Повністю закрити бічні сторони торта та його верх кремом (пару ложок крему відкласти для прикраси).
- Прикрасити по краях готовою шоколадною стружкою.
- Темний шоколад злегка розігріти в мікрохвильовій печі (2-3 секунди) і нарізати його овочечисткою на довгі тонкі скибочки.
- Розподілити скибочки шоколаду на поверхні торта, залишаючи кілька сантиметрів від краю.
- Крем, що залишився, помістити в кондитерський мішок із зіркоподібною насадкою і прикрасити край торта. Викласти на крем цілі вишеньки.
Після завершення прибрати торт із вишнею на півгодини в холодильник.