Повідомити новину

Поширити:

31 травня – третя річниця відходу у вічність Блаженнійшого Любомира Гузара. Його ще за життя називали моральним авторитетом не лише вірні його церкви, а й люди, далекі від релігійного життя, до слова його дослухалися як прості люди, так і можновладні та грошовиті. Коли він говорив – усі відкладали вбік свою метушню і слухали. Байдуже, чи це була релігійна проповідь, виступ перед молодіжною аудиторією, промова у Верховній Раді чи слово перед багатотисячним Майданом. Бо він говорив мудро і актуально. Він говорив про те, про що інші воліли б мовчати. Його слова лікували.
Одразу ж після смерті Блаженнійшого в липні 2017 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві   створена молодіжна спільнота «Покоління Любомира». Метою її є духовне зростання молоді та наслідування заповіту життя Любомира Гузара. За головне для себе гасло молодь обрала його слова: «Моліться та працюйте». Цим «любчики» (так вони себе називають) хочуть показати, що сьогодні молоді люди прагнуть молитися, працювати, ставати кращими та допомагати іншим пізнати Любов небесного Отця. Спільнота підтримує і заохочує різні соціальні ініціативи в Київській архієпархії та в Патріаршому соборі. Молитва, наука та праця є серцем спільноти. Її члени бачать потребу поширювати та популяризувати слово, яке до нас промовляв Господь устами Блаженнійшого Любомира.
В одному часі із створенням спільноти у львівських видавництвах «Логос» та «Свічадо» вийшла книжка «Завалівське коріння Блаженнійшого Любомира Гузара». А згодом з ініціативи спільноти започатковано проведення Всеукраїнської прощі на Тернопільщину «Три Z (стежками Патріархів): Завалів – Заздрість – Зарваниця», метою якої є плекати пам’ять про Патріархів УГКЦ Йосипа Сліпого та Любомира Гузара а також просити Богородицю заступництва для України. Така проща вже відбулася двічі.  Про неї на сайті спільноти читаємо:
«Це неймовірний час Божої присутності як в кожній миті, так і в серці кожного прочанина. Крокуючи стежками патріархів, дізнаючись історію їхніх сімей та їхнього життя, з’являється розуміння свого власного напрямку в житті – за Христом.
У с. Завалів ми зустрілися з автором книги «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара»  Володимиром  Чистухом, помолилися в церкві, де служив прадід Блаженнійшого – отець Дмитро Гузар, побачили чашу подаровану йому парафіянами з нагоди п’ятдесятої річниці служіння на парафії та  Євангеліє, з якого читав слово Боже отець Дмитро. Після цього вирушили в Зарваницю. 
Тут мали ласку молитися перед чудотворною іконою Богородиці, пройтися  хресною дорогою, побачити неймовірної краси Український Єрусалим в Марійському Духовному Центрі «Зарваниця».  Ласка Божа і покров Пресвятої Богородиці нас берегли та провадили.
Дякуємо Богу за Його безмежну любов та милосердя!
Дякуємо Богородиці – Матінці Небесній, яка покликала до себе в найнеобхіднішу для кожного мить в житті. Дякуємо всім прочанам за відкритість та спільне творіння цієї прощі. Дякуємо Блаженнійшому Любомиру Гузару за те, що нас провадить!
Покоління Любомира».
А ось відгуки учасників прощі:
«Важко переоцінити важливість відвідин таких місць, як Завалів. Перебуваючи там, слухаючи розповіді про родину Гузарів, ми починаємо краще розуміти, що є першопочатком святості. Місце, де все починається, де мати співала на ніч колискову, де бабуся розповідала про невичерпну Божу любов, де батько настановляв сина на праведну та добру дорогу. Там де живе правдиве щастя, де мешкає наш Господь – Ісус Христос, де християнські цінності є наріжним каменем для розбудови родинного дому. Там, де починається наша історія…» «Час прощі  –  це коли ми маємо можливість усі разом єднатися в молитві до нашого Господа, коли можемо побути наодинці зі своїми життєвими труднощами. Це час усвідомлення, що насправді не існує самотності, не існує розчарувань у Ісусі Христі. Хочемо, щоб наша проща стала для кожного ще одним кроком на шляху до святості». 
Володимир ЧИСТУХ