Повідомити новину

Поширити:

Кекс на швидкоруч
Потрібно: яйце – 2 шт., сіль – дрібка, ванілін – дрібка, цукор – 150 г, апельсиновий сік – 125 мл, кефір – 125 мл, цедра апельсина, сода – чверть ч. л., розпушувач тіста – 1 ч. л., борошно – 260 г.
Приготування. Продукти повинні бути кімнатної температури. Змішати цукор, ваніль, сіль, яйця та цедру апельсина.  Кефір і сік змішати окремо. З’єднуємо дві маси. Борошно частинами додавати в суміш. Форму застелити пергаментом і вилити тісто. Випікати кекс близько 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Кекс класичний
Потрібно: яйця – 2 шт.; борошно – 100 г, цукор – 100 г, сіль – дрібка, розпушувач – 10 г, олія – 70 г, молоко – 100 г, шоколад – 30 г.
Приготування. Форми для кексів змастити маслом. Яйця збити з цукром та сіллю до пишності і однорідності. Борошно з’єднати з розпушувачем і просіяти. Потім частинами вводити в масу і вимішати тісто міксером. Поступово додати олію і все ретельнозбити. Наприкінці – молоко і знову все збити. Всі продукти повинні бути кімнатної температури, щоб кекси випікалися рівномірно. Розлити тісто  по третині форми. Покласти у тісто шматочки шоколаду. Випікати кекс у духовці при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. Охолоджені кекси посипати цукровою пудрою.
Сирні кекси
Потрібно: яйця – 3 шт., цукор – 150 г, вершкове масло – 150 г, сир – 400 г, розпушувач – 1 ч. л., борошно – 150 г, ванілін – дрібка, масло для змащування форми.
 Приготування. Збити яйця з цукром. Розім’яти виделкою сир, розтоплене вершкове масло, ваніль і розпушувач. Додати яєчно-цукрову масу. Помішуючи, поступово всипати просіяне борошно. Змастити маслом формочки для кексів(силіконові просто скропити водою). Наповнити форми тістом на дві третини. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 30-40 хвилин. Спочатку остудити кекси в формах, потім дістати і остудити.
Штоллен
Потрібно: 200 мл молока, 50 г свіжих пресованих дріжджів, 75 г цукру, 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса), 700 г борошна, 0,5 ч. ложки солі, ванільний цукор, кориця мелена, 250 г смаженого мигдалю, 50 г лимонних цукатів, 50 г апельсинових цукатів, 350 г родзинок, 50 г темного рому, сік і цедра 1 лимона, цукрова пудра, вершкове масло для змащування форми.
Приготування. Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти. Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. л. цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто. Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці. Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона. Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато. Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розкачати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє. Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце на 30-40 хвилин, щоб тісто ще раз підійшло. Духовку розігріти до 200 градусів та випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин. Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою. Повністю охолоджені кекси загорнути в пергамент і покласти в сухе холодне місце на 3-4 тижні.
Пухкі кекси на сметані
Потрібно: яйця – 4 шт., цукор-пісок – 250 г, вершкове масло – 100 г, сметана – 5 ст. л., борошно пшеничне – 500 г, ванільний цукор – 1 п., озпушувач для тіста – 2 ч. л.
Приготування. В чашу для міксера покласти яйця, цукор, ваніль та збивайте протягом 8 хвилин. Потім додати м’яке вершкове масло та ретельно перемішати. Тоді до суміші покласти сметану та продовжувати збивати. Просіяти борошно і розпушувач та частинами додавати до тіста.  Перекласти тісто у формочки, заповнюючи кожну на 2/3. Випікати 25 хвилин в розігрітій до 200 ° С духовці.  Готові кекси прикрасити кремом, глазур’ю або топерами.