В Україні, і на Тернопіллі зокрема, стартували жнива. У ці липневі дні аграрії розпочали їх зі збору озимого ячменю. У цей непростий час, коли над українською землею чуємо повітряні тривоги, фіксуємо рух БпЛА, ракет, у хліборобів настає період підсумків плідної праці – жнива.
Так, з 1 липня з багатьох сіл надходить інформація про роботу комбайнів у полях нашого краю.
Зокрема, сонячного недільного дня в селі Білий Потік з ініціативи отця Мирослава Ткачука, громади церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, за участі директораВасиля Градового, агронома відділку Богдана Коринецького, старости Ридодубівського старостинського округу Ярослава Оголя, депутата Білобожницької сільської ради Ігоря Біласа відбулася символічна урочистість -благословення та окроплення сільськогосподарських угідь свяченою водою, молитва за хороший урожай, змогу спокійно провести жнивну кампанію і за потребу у дощі.
Звісно, краще у жнивні дні не було б дощів. Але цього року вологи дуже бракує культурам, яким ще треба рости й рости, а вони в’януть під палючим сонцем.
«Нам треба і погоди, щоб зібрати стиглий озимий ячмінь, і дощу, щоби добре зволожити надмірно спрагу землю. Дякуємо Господу і Збройним силам України за змогу спокійно трудитися! Низький уклін воїнам-землякам Василю Капустинському та Олександру Довбеньку, які свої молодечі життя поклали на вівтар України, щоби квітла рідна земля! Шана та вдячність усім захисникам, хто на передовій є щитом для країни!
Красно дякуємо отцю Мирославу Ткачуку та громаді села Білий Потік за відновлення християнської традиції, дякуємо пайовикам і усім, хто в цей спекотний день з молитвою глибокого духовного змісту віддали шану хліборобській праці. Бо лише з нею і вірою та Божою поміччю зможемо добре жнивувати.
Першим стартував відділок Олега Гундзика та комбайнери Петро і Сергій Монастирські. Дякуємо за працю! Тішить озимий ячмінь сорту Люсьєн української селекції, з високою стійкістю до вилягання та хвороб листків.
На жаль, триває четвертий рік війни. У цю пору переджнивʼя і очікування найбільшого хліборобського свята з’явлються подвійні почуття: тривоги і люті, з одного боку, та вдячності Господу і ЗСУ, що зріє плодами нива, з другого.
Пора настала, і зерно ллється, робота кипить, тому що прогноз погоди попереджає: гаяти не можна й хвилини!» – написали місцеві у соцмережах.
«На Тернопільщині стартували жнива, – читаємо у Фейсбуці на сторінці заступника голови обласної ради Володимира Болєщука. – Побував сьогодні на полях у знаного аграрія, керівника підприємства «Агроспецгосп» Мирослава Горбатюка у селі Плотича. Тут розпочали збір зеленого гороху, який відразу з поля відправляють на переробку для консервації.
Господарство цьогоріч засіяло різними сортами гороху 150 га землі. Загалом в області зеленого гороху вирощують майже на 400 га. Молотять спецкомбайном, який бережно відділяє зерна від стручків. Працюють від ранку до ночі, щоб встигнути зібрати врожай в оптимальні терміни і зберегти якість продукції.
Мирослав Горбатюк у сільському господарстві – з 1996-го року. Вирощує також зернові культури й квасолю. Налагодив переробку власної сировини. Частину готової продукції постачає нашим захисникам. Від початку масштабного вторгнення активно допомагає воїнам на фронті».
Сприятливої погоди і щедрого врожаю аграріям!