Страви з баклажанів виходять дуже апетитними і ароматними. Спробуйте, не пошкодуєте.
Смажені баклажани з сиром і часником
Потрібно: один середній баклажан, помідори – 2 шт., твердий сир – 70 г, 5 зубчиків часнику, майонез, зелень – 5-6 гілочок, олія, сіль, перець – за смаком.
Приготування. Баклажани позрізати кружальцями. Викласти в глибоку миску, посипати сіллю і зачекати 30 хвилин, щоб вийшла вся гіркота. Помити і просушити паперовою серветкою. Далі кожен кружечок обсмажити з обох боків. Сир натерти на дрібній тертці, вичавити часник і заправити майонезом. Зелень дрібно порізати, помідори нарізати кружальцями. Баклажани викласти почергово з помідорами, кожен шар змастити соусом та посипати зеленню.
Котлети з баклажанів
Потрібно: 2 баклажани, 1 цибулина, 1 зубок часнику, 50 г волоських горіхів, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. олії, пучок зелені, чорний мелений перець, орегано, сіль за смаком.
Приготування. Цілі баклажани запекти у розігрітій до 220°С духовці протягом 25 хвилин. Потім перекласти в миску і залишити під плівкою на 10 хвилин, щоб легше зняти шкірку. Дрібно порізати цибулю та обсмажити в олії до м’якості. Підсушені волоські горіхи подрібнити в блендері. Додати до них часник, зелень, спеції і ще раз все подрібнити. Очистити баклажани від шкірки і подрібнити м’якоть. Змішати баклажани з горіховою сумішшю, додати смажену цибулю, борошно, сіль і добре перемішати фарш. Тоді сформувати невеликі котлетки з баклажанів. При бажанні котлети можна запанірувати в сухарях. Смажити котлети у невеликій кількості олії по 3-4 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки.
Овочеве рагу з баклажанами
Потрібно: 3 баклажани, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 2 помідори, 2 зубки часнику, пучок зелені (петрушка, кріп, кінза), 2 ст. л. олії, лаврове листя, коріандр, перець мелений, цукор, сіль за смаком.
Приготування. Баклажани нарізати великими кружечками, покласти у підсолену воду. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на крупній тертці. Перець порізати великими кубиками. Помідори очистити від шкірки та дрібно порізати. Зелень і часник подрібнити. Спочатку обсмажити баклажани на олії і додати до них коріандр і трохи перцю.
Обсмажити цибулю на середньому вогні до золотистого кольору, додати моркву. Через 2 хвилини покласти болгарський перець. Смажити ще протягом 2 хвилин. Далі покласти обсмажені баклажани, помідори, спеції, цукор, посолити і смажити ще 3 хвилини. Наприкінці додати зелень і часник, перемішати, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою ще 3 хвилини.
Баклажани, тушковані з грибами в сметані
Потрібно: баклажани – 400 г, печериці – 400 г, цибуля – 250 г, часник – 3 зубчики, сметана – 3 ст. л., петрушка, олія, сіль, перець.
Приготування. Цибулю порізати кубиками. Часник подрібнити ножем. Гриби дрібно нарізати. Баклажани порізати кубиками. Цибулю обсмажити в олії до золотистого кольору. Додати подрібнений часник і смажити ще 1 хвилин. До цибулі додати нарізані гриби, посолити, перемішати і на середньому вогні тушкувати 10-15 хвилин. Потім додати баклажани, перемішати і тушкувати приблизно 10 хвилин. При потребі можна додати води. Тоді до баклажанів з грибами додати сметану і перемішати. Поперчити, посолити і тушкувати 5 хвилин. Додати подрібнену зелень петрушки.
Баклажани, фаршировані м’ясом і овочами
Потрібно: баклажани – 4-5 шт., м’ясний фарш – 300 г, печериці – 200 г, перець червоний – 1-2 шт., цибуля – 1 шт., часник – 1 зубчик, олія, сіль, перець за смаком.
Приготування. Баклажани розрізати навпіл і вийняти м’якоть, залишаючи стінки, товщиною 1 сантиметр. Натерти сіллю і залишити на 30 хвилин. Змастити олією і викласти на деко. Запікати в духовці 10 хвилин. М’якоть баклажанів дрібно нарізати й обсмажити. Додати фарш, подрібнену цибулю і продовжувати смажити. Вичавити часник. Викласти все в миску. Печериці та перець порізати та потушкувати. Додати спеції за смаком. Наповнити підпечені човники баклажанів спочатку сумішшю з м’ясним фаршем, а потім печерицями та перцем. Запікати у духовці протягом 15 хвилин.
Баклажани з овочами і копченою грудинкою
Потрібно: копчена грудинка – 200 г, баклажани – 4 шт., цибулина, помідори – 2 шт., сир твердий – 200 г, морква – 2 шт., часник – 2 зубки, сіль, кріп, олія, перець, петрушка.
Приготування. Баклажани розрізати навпіл, зберігаючи хвостики. Поварити в підсоленій воді 20 хвилин. Остудити і вийняти м’якоть. На олії обсмажити цибулю. Натерти моркву і нарізати кубиками помідори, очистивши від шкірки. Моркву і помідори додати до цибулі і тушкувати 20 хвилин під закритою кришкою.
Подрібнити м’якоть баклажанів, додати помідорову суміш, нарізану кубиками грудинку, зелень, половину сиру, подрібнений часник, посолити, поперчити та ретельно перемішати. Начинкою заповнити підготовлені човники, зверху посипати сиром. Розігріти духовку до 180 градусів і запікати 20 хвилин.