gazpostach

Продукти дорожчають, ціни нестерпні



Осінні ціни на харчі уже традиційно як на цю пору пішли вгору. Власне, нам не звикати – цей рік демонстрував такі стрімкі цінові стрибки на стратегічні продукти, що увести людей у стан шоку уже не просто. Згадаймо хоча б про цукор і олію…

За даними Державної служби статистики України, ціни на продукти значно виросли за цей рік, деякі з них – на 70-88 відсотків. Рекордсмен – цукор, додав у ціні 88 відсотків. На 71,7 проценти здорожчала олія. Яйця подорожчали на понад 60 відсотків, хліб – на 17,2 відсотка. Молочні продукти додали у ціні 8-10 відсотків, м’ясо – 12,3 відсотка, риба – 7,4 відсотка.

Вересень трохи знизив градус напруги з цінами на олію і цукор. Якщо раніше вважалося удачею придбати олію менше, ніж за 60 гривень, то нині цей продукт можна купити навіть за 48-50 гривень. На якусь гривню впала ціна на цукор. До речі, деякі агрофахівці радять не робити великі запаси на солодкий продукт за теперішніми цінами, бо прогнозують, що у найближчий час він подешевшає – цьогоріч видався дуже хороший урожай цукрових буряків.

Інші експерти налаштовані песимістично: безліч прогнозів щодо зниження цін на продукти харчування після збору нового врожаю, схоже, не збудуться. Соняшникова олія, хліб, крупи, м’ясо, овочі та молоко можуть подорожчати уже до кінця жовтня. А відтак, українцям рекомендують не чекати на зниження вартості основних продуктів харчування, оскільки найнижчі ціни –  це ті, які споживачі бачать на ринках і в магазинах зараз.

Підвищення цін обумовлене, передусім, подорожчанням енергоносіїв, зокрема, газу. На думку економічного експерта Олега Пендзина, якого цитує видання today.ua, точні прогнози про ціни на продукти харчування до кінця осені робити поки рано, все стане зрозуміло, коли повністю зберуть врожай, тобто наприкінці жовтня.

Водночас, Пендзин стверджує, що жоден з продуктів харчування дешевшати не буде. Єдиний його позитивний прогноз стосується вартості соняшникової олії, яка не подешевшає, але й не подорожчає до кінця осені. Цінники на всі види овочів ближче до зими виростуть на 50-80 відсотків, уникнути подорожчання не вдасться, оскільки це традиційна щорічна практика. На європейському ринку прогнозують різкий стрибок цін на всі види борошняних виробів.

А от з овочами не так все драматично. Картоплю тернополяни запасали на зиму навіть по чотири гривні за кілограм. Для покупців це чудово, для виробників – не зовсім. Відносно низька ціна, попри добрий урожай, дрібних виробників не потішила.

«Купила восени насіння картоплі по 7 грн, за 600 кг вийшло 4200 грн. Навесні перебрала (багато погнило) – залишилось 500 кг. Найняла трактор, виорала 13 соток городу по 30 грн за сотку – вийшло 390 грн. Купила мішок міндобрива – 740 грн; окропила від трави  – 220 грн; найняла людей, щоб підгорнули картоплю, – 250 грн; засіб від жуків – 150 грн; найняла трактор, щоб підкопав і повозив картоплю – 700 грн. Свою працю уже й не рахую… Зібрала загалом 2300 кг картоплі, продала заготівельникам по 2 грн. Це 4600 грн, а потратила… Рахуйте самі…», – у розпачі написала у соціальній мережі одна жінка з Тернопільського району.

Що й казати: багато хто з аграріїв відчув проблеми із збутом. В Інтернеті можна було побачити оголошення такого змісту: «Картопля з поля, ціна 2 грн/кг», «Збери сам» – чудовий привід для сімейного відпочинку, закладання запасів на зиму та заощадження сімейного бюджету», «Картопля викопана, витрушена з грунту. Залишається тільки зібрати її, зважити та забрати додому. Локація – Почаїв».

Окремі виробники продавали дрібну картоплю по гривні, причому з доставкою. Здавалося б, вони витрачають більше грошей на пальне, ніж зароблять на картоплі. Дехто під такими оголошеннями трохи зверхньо повчав, мовляв, треба цінувати свою працю. Подумалося: саме ці люди й цінують свою працю, бо простіше було б викинути дрібноту, але ні – вони тратять зусилля і кошти, щоб хтось потребуючий зміг дешево придбати продукт. Це логіка справжніх господарів.

Картопля стане стратегічним продуктом на зиму для багатьох людей, адже, порівняно із крупами, вона й справді дешева. А от буряк, морква, цибуля залишилися у звичній ціні – по 6-9 гривень. Капуста, яку тернополяни залюбки купують на закваску уже посіченою, вартує 8-10 гривень.

Осінь, попри завчасне похолодання, милує різнобарв’ям: на ринках ще продають польові помідори, перець і по-особливому смачну цьогоріч ротунду. Хризантеми у горщиках, якими торгують у багатьох місцях, вражають ошатною холодною красою.

Останні закупи на зиму… Містянам, у яких пристойна зарплата, хоча б на рівні середньої по Україні – 14 тисяч гривень, запастися овочами на зиму не так уже й витратно. Але ж багато людей працюють за мінімальну зарплату, а що вже й казати про пенсіонерів… А відтак, ті господарі, які не цураються виставити на продаж некондиційні продукти за символічну ціну, роблять велику справу.

Ольга КУШНЕРИК

 

 








Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*