Відновленням Червоногородського замку в урочищі Червоному, поблизу села Нирків Заліщицького району, а також костелу святого Станіслава, зацікавилися польські інвестори.
До 20 квітня у Заліщицькій районній державній адміністрації готуватимуть історичну довідку про ці пам’ятки і згодом її передадуть польській юридичній компанії, яка на міжнародному рівні шукатиме спадкоємців замку і костелу, повідомляє Гал Ас.
Якщо упродовж 3 місяців встановити законних власників не вдасться – поляки зможуть інвестувати у відновлення історико-культурних пам’яток.
Іноземці зацікавилися замком і костелом у Заліщицькому районі, оскільки останнім ними володів польський шляхтич Кароль Понінський. Дбаючи про сучасний стан будівель, інвестори відновлюватимуть польські пам’ятки. Також іноземці намірилися вкладати кошти в альтернативні джерел енергії в Тернопільській області.
– Я поки що не можу назвати ім’я польського інвестора, але, звичайно, незабаром громадськості воно буде відоме. Цими вихідними у Заліщики завітав представник польської юридичної фірми, яка буде займатися пошуком спадкоємців. Ми обговорили усю можливу співпрацю, але це була лише перша наша зустріч. Попередньо, на відновлення замку і костелу потрібно близько 10 млн. дол. У цю суму входитиме і ремонт майже 100 м дороги перед пам’ятками і викладання бруківки перед замком і костелом. Поляки хочуть інвестувати кошти в альтернативні джерела енергії в Заліщицькому районі, бо їх зацікавило спорудження вітрових електростанцій на схилах Касперівців, Синькова і теплової електростанції (з використанням сонячної енергії) поблизу Ниркова. Після відмови кременчуцьким інвесторам у спорудженні гідроелектростанції на Джуринському водоспаді, про це більше не йдеться, – розповів голова Заліщицької районної держадміністрації Борис Шипітка.
За словами керівника району, окрім інвестицій у відновлення історичних пам’яток та виготовлення електроенергії поляки намагаються налагодити співпрацю із заліщицькими сільгоспвиробниками. Зокрема, іноземці готові надати свою техніку та насіння, аби вирощувати сою і кукурудзу.