Повідомити новину

Поширити:

400015Вишня, малина, смородина… Серед цього розмаїття є ягода, яка скромно поступилася місцем яскравішим і привабливішим родичкам. А дарма! Йдеться про шовковицю.
Мало не панацея
У цій ягоді менше кислот, але більше вуглеводів, що легко засвоюються. Є у ній також білки, жири, вітаміни, фосфорна, яблучна, лимонна кислоти і вкрай необхідне для кровотворення залізо. Ягоди шовковиці й сік із них допомагають лікувати атрофію зорового нерва й позбавити від кашлю.
Для припинення проносів застосовують висушені недозрілі ягоди, від закрепів — свіжий сік стиглих плодів, а настій є чудовим потогінним і сечогінним засобом.
Настій ягід
2 ст. ложки подрібнених ягід заливають склянкою окропу і настоюють 4 години. Вживають по 1/4 склянки чотири рази на день перед їдою.
Відвари й настої листя помічні від головного болю, запаморочень, невралгії, набряків, гіпертонії.
Настій листя
10 г свіжого листя залити склянкою окропу і настоювати впродовж 4 годин. Приймати чотири рази на день по 1/4 скл.
Щоб позбутися гостриків, слід залити 2-3 подрібнені листочки шовковиці склянкою окропу. Коли охолоне, робити клізми і вживати як чай.
Відвар із сухих ягід
Його вживають при нирковій недостатності та імпотенції. 1 кг свіжої або 0,5 кг сухої ягоди (чорної чи білої) прокип’ятити у 0,5 л води протягом 30 хв. Рідину злити в інший посуд, а в масу додати нової води і знову кип’ятити 30 хв. Далі цей відвар злити. Масу покласти у воду першого кипіння, перетерти, аби стала в’язкою, додати 300 г меду. Довести до кипіння. Охолодити. Скласти в скляний посуд. Вживати по 1 ч. л. двічі на день через годину після їди.
Визнання офіційною медициною
Наукова медицина використовує шовковицю при анемії, гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, інших шлунково-кишкових захворюваннях (ентероколіт, дизентерія, дисбактеріоз) і хворобах жовчовивідних шляхів. Деякі лікарі, спираючись на народний досвід, рекомендують хворим на цукровий діабет посипати страви (сир, каші тощо) порошком із висушеного листя шовковиці. Великою кількістю свіжих плодів шовковиці лікують міокардіострофію і порок серця – у хворих зменшується біль і задишка, покращується робота серця, відновлюється працездатність. Але якщо з’їсти надміру, може виникнути діарея або знизиться тиск.
Частування на зиму
З цієї ягоди готують смачні варення, компоти, сиропи, повидло, сушать на узвар.
Компот
Ягоди білого або чорного кольору промивають, дають стекти воді, щільно складають у банки і заливають цукровим сиропом: білу – 20-30% концентрації, чорну — 40-45%.
Банки місткістю 0,5 л пастеризують 20 хв. при температурі 85-90°С або стерилізують 10 хв. при 100°С.
Варення
На 1 кг ягід – 1,5 кг цукру для чорної і 1,2 кг для білої шовковиці. Шовковицю пересипають цукром і, витримавши 6-8 годин, проварюють на слабкому вогні 5-8 хв.  Залишають на 5-6 годин. А потім знову проварюють 5-10 хвилин. Так роблять до повної готовності варення. Наприкінці додають 2-3 г лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.
Повидло
Ягоди промити, розім’яти. Отримане пюре проварити, зняти з вогню, засипати цукром (на 1 кг пюре – 1 кг цукру), розмішати і залишити до його повного розчинення. Потім варити до загущення.
Смакуйте вином власного виготовлення
Інгредієнти: шовковиця – 1 кг, цукор – 1 кг, вода – 3 л.
Шовковицю перебрати, трохи пом’яти і перекласти в скляну посудину. Із води й цукрового піску зварити сироп, охолодити до 50 градусів. Потім залити ним шовковицю. Поставити водяний затвор: у кришці бутля роблять отвір, куди вставляють трубочку таким чином, щоб не потрапляло повітря (можна замастити тістом). Другий її кінець опускають у ємність із водою, через яку виходитиме вуглекислий газ. Тримати в теплому місці.
Як тільки припиниться виділення газу, вино проціджують, нагрівають до 70 градусів і теплим розливають у пляшки. Зберігають у темному прохолодному місці.
Настоянка – для настрою і здоров’я
Рецепт №1. Інгредієнти: чорні ягоди шовковиці – 200 г (1 склянка); вода – 100 мл, горілка – 200 мл, цукор –  200 мл.
Ягоди промити, висипати у миску і розтерти. Покласти в банку. З води і цукру приготувати сироп і залити ним розтерті ягоди. Додати горілку, ретельно вимішати. Поставити настоюватися в темне місце приблизно на 2 тижні. Процідити напій через марлю і розлити в пляшки. Зберігати у прохолодному місці.
Рецепт №2. Інгредієнти: стиглі ягоди шовковиці – 0,5 кг, охолоджена кип’ячена вода – 1 л, горілка – 1 л, цукор – приблизно 300 г.
Приготування. Добре промити ягоди, висипати їх у трилітрову банку, залити горілкою і водою, ретельно перемішати. Щільно закрити посуд і поставити в тепле місце настоюватися на 3 тижні. Далі процідити і розлити у пляшки.
Із лікувальною метою вживають по 1 ч. л. не більше 3 разів на день.
Смачного!