Повідомити новину

Поширити:

Міфи про Різдвяний піст
Сергій Гончаров – надзвичайно цікава особистість. Нагадаємо, священник приїхав до нас із Мінська. Він є монахом-місіонером. А ще він – популярний блогер, який через Ютуб-канал намагається розповісти простими словами про релігію, стосунки, віру…
“Одним із найважливіших і найдовгоочікуваніших християнських свят у році є Різдво. До нього Церква готується періодом, який називається Різдвяний піст. Та наш народ любить поєднувати християнство з різноманітними звичаями і традиціями, які беруть початок ще з сивої давнини.
Отож, серед християн побутує думка, що під час Різдвяного посту в жодному разі не можна вживати м’ясо. Однак у канонах Греко-католицької церкви прописано, що під час цього періоду не варто вживати м’ясо в середу і п’ятницю, а також в день перед Різдвом, тобто 6 грудня.
Піст – це не дієта. Так, в комплексі є утримання від тваринної їжі, поганих звичок. Але сновне завдання посту – підготовка до важливого свята. Маємо навчитися чути голос Божий, відкинувши речі, які нас щодень поневолюють, до яких ми прив’язані. Відкинути матеріальне заради духовного.
Часто точаться суперечки, коли насправді народився Ісус Христос – 25 грудня чи 7 січня. Річ у тім, що Ісус Христос народився до нашої ери і точної дати Його народження не знає ніхто.
У перших віках християнства Різдво не святкували. Воно було поєднане із Богоявленням. І навіть сьогодні Вірменська апостольська церква так святкує Йордан, тобто Богоявлення і Різдво, як одне свято.
Чи можна святкувати Новий рік? Можна! Навіть з’їсти щось смачненьке, чого ви не дозволяєте собі під час посту. Та пам’ятайте, що святкування – це ближче до святості, аніж до гріховності.
Доброю традицією у Греко-католицькій церкві є зустріч Нового року у щирій молитві. Тож давайте зустрічати 2021 рік зі щирою, непохитною вірою у Бога і світле завтра”