Повідомити новину

Поширити:

Масляна в церковному календарі називається сирною седмицею  (з 8  по 14  березня). Назва “сирна” нагадує, що м’ясо вже заборонено, а молочні продукти, яйця і риба дозволені. Сирна седмиця є суцільною, тобто без посту в середу і п’ятницю. 
Незважаючи на язичницьку символіку млинця як символа сонця, це блюдо церква ніколи не забороняла. Християни  їдять млинці всі дні сирної седмиці.
Млинці на Масляну готують за найрізноманітнішою рецептурою і з будь-якою начинкою – все залежить від майстерності господині.
Млинці без начинки
Інгредієнти: 3 яйця, склянка борошна, півтори склянки молока, столова ложка соняшникової олії, 50 г розтопленого вершкового масла, чайна ложка цукру, сіль.
Просійте борошно з сіллю у велику миску і зробіть поглиблення. Влийте в нього яйця, трохи молока кімнатної температури і додайте цукор. Збийте яйця з молоком, поступово все більше і більше захоплюючи борошно і потроху додаючи молоко. Має вийти густе, як сметана, тісто. Збивайте, поки воно не стане однорідним. Влийте в тісто рослинне масло. Не припиняючи збивати, влийте залишок молока. Тепер тісто має нагадувати по консистенції нежирних вершків.
Нагрійте сковороду і змастіть її рослинною олією або шматочком сала. Тепер все готове, щоб смажити млинці!
Порада: Основний секрет в додаванні вершкового масла. Так млинці не будуть сохнути після викладання їх на тарілку і за рахунок цього на них будуть утворюватися маленькі апетитні дірочки.
Млинці з сиром
Інгредієнти: 200 грамів м’якого сиру, 2 яйця, 1 склянка молока, 1 склянка борошна, 3 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка солі.
Збийте яйця з цукром, додайте протертий сир, влийте молоко, посоліть, добре все перемішайте. Невеликими порціями всипайте борошно, добре розмішуючи тісто. Смажте на олії, перевертаючи млинці. Подавайте зі згущеним молоком або варенням.
Заварні млинці
Інгредієнти: 2 склянки кефіру, 2 склянки борошна, 4 яйця, 2 склянки окропу, 3 ст. ложки олії, ½ ч. ложки соди, 1 ч. ложка солі,2 ст. ложки цукру.
Збовтайте яйця з цукром і сіллю. Дуже повільно, постійно мішаючи, влийте окріп. Яйця не згорнуться, якщо вливати маленькими порціями! Повинна утворитися піна. Влийте кефір, розмішайте. Додайте соду, невеликими порціями борошно, олію. Все добре вимішайте і дайте постояти 15 хвилин.
Сковороду змастіть олією і добре розігрійте. Змащувати сковороду більше не потрібно, тому що олія вже є в тісті.
Млинці дріжджові пишні
Інгредієнти: 800 мл молока, 3 яйця, 4 ст. л. цукру, ½ ч. ложки солі, 600 г борошна, 1 ½  ст.. л. сухих дріжджів, 100 мл олії, масло вершкове для змащування.
400 мл молока підігріваємо до стану парного. Розчиняємо в молоці дріжджі з цукром. Додаємо борошно, сіль, яйця і добре вимішуємо. Ставимо готову опару в тепле місце на 20 хв.
Через 20 хвилин ще 400мл молока доводимо до кипіння і повільно виливаємо в тісто, добре розмішуючи. В кінці додаємо в тісто приблизно 100 мл рослинного масла і розмішайте. Відразу випікаємо млинці на середньому вогні.
Виливаємо на сковороду тісто ополоником. Видно, як воно відразу починає підніматися і все покриватися дірочками. Готові млинці складаємо один на один і змащуємо вершковим маслом. Подаємо з медом або варенням.
Млинці з маком
Інгредієнти: 3 яйця, 0,5 л молока, 1 ст. борошна, 2 ст. л рослинного масла, сіль, цукор за смаком. Для макової начинки: 250 г маку, 100 г цукру.
Яйця збити з борошном, поступово додаючи молоко. В кінці додаємо сіль, цукор і рослинну олію. Тісто має бути рідким, однорідним, без грудочок. Випікайте на сухій, добре прогрітій сковороді.
Перед приготуванням начинки мак варто замочити в окропі на 30-40 хвилин. Потім воду злити, мак трохи віджати і розтерти його в ступці, поступово додаючи цукор до отримання густої маси.
Макову начинку загорнути в млинці. Перед подачею млинці змастити вершковим маслом і трохи прогріти в духовці.
Млинцевий пиріг з сиром
Інгредієнти: млинці – 12 шт., сир – 500 г, яйця – 3 шт., вершки (сметана) – 100 мл, цукор – 4 ст. л.
Млинці краще пекти на великій сковороді.
Для начинки нам потрібно сир перетерти з 2-3 ст. л. цукру і одним яйцем до однорідності.
За бажанням в начинку можна додавати сухофрукти або не дуже соковиті ягоди.
Для заливки збити 2 яйця з 2 ст. л. цукру і вершками (сметаною).
На млинець викласти сирну начинку і згорнути рулетом.
У змащену роз’ємну форму покласти млинці по колу спіралькою. Викладати потрібно щільно, щоб заливка не просочилася. Потім заливаємо  все вершково-яєчною сумішшю і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин, щоб запеклася заливка.
Смачного і веселої Масляної!
 

Теги: традиції