Повідомити новину

Поширити:

Хто ж не знає цієї приповідки. Із днем святого Андрія Первозванного в українській традиції тісно пов’язаний Андріївський обряд – цикл обрядових дій, який припадає на вечір 12 грудня. В народі це свято ще називають Калита. Його витоки – дохристиянські. На Тернопільщині були поширені ворожіння – на півневі та курці, відгадування предметів із зав’язаними очима, виливання води на гарячий віск тощо. Ввечері відбувалися вечорниці, які супроводжувалися комічними іграми та забавами. Наприкінці вечорниць дівчата ходили попід вікна сусідів або родичів, калатали ложками і запитували: «Чи ви є всі?», на що чули відповідь: «Щоб повідавалися всі!». Прийшовши на своє подвір’я, дівчата зрізали вишневу гілочку і ставили у воду: якщо до Різдва зацвіте, то дівчині щаслива доля на одруження. Ніч на Андрія вважається парубочим святом, хлопці мають найбільші права – єдина ніч у році, коли парубкам за бешкети люди вибачають. Напередодні, 7 грудня, дівчата вже мали змогу відзначати обрядовими діями свою покровительку – Катерину. До речі, у Кременецькому районі є село Катеринівка – колишнє містечко Катербург, яке заклав у 18 ст. троцький каштелян, граф Юзеф-Віцент Плятер на місці зруйнованого татарами села Вербиця і назвав його іменем своєї дружини Катажини.
Парубки після вечорниць робили збитки: виносили на городи січкарні, знімали ворота чи хвіртки і несли на подвір’я майбутніх наречених. Найбільшим бешкетом вважали витягнути на дах хати сани або воза.
Обряди, обрядами, а в Україні близько 70 населених пунктів мають назву Андріївка. В Тернопільській області є села Мала Андруга Кременецького та Андрушівка Шумського районів, обидва відомі від 1545. Названі, ймовірно, від імені Андрух (Андрій). Також є хутір Андрущуки, виведений з облікових даних у зв’язку з переселенням мешканців на хутір Кухаруки Старовищнівецької сільської ради. У лютому 1952 р. на хуторі було 3 будинки, в яких проживало 13 осіб.
Фіґура св. Андрія є у с. Красносільці (1899 р.) Збаразького району, на честь святого названі храми, зокрема церкви у м. Тернопіль, смт Товсте Заліщицького району та ін.
Андрій Первозваний – покровитель моряків, співаків і рибалок.
Віктор КУЛИК