Повідомити новину

Поширити:

 
Петро  Філіпчук, що раніше проживав у «помідорному краї» на Заліщанщині, а нині живе у Коломиї Івано-Франківської області, не покидає справи всього свого життя – плекати смачні овочі. «Саме ранні  сорти томатів я вирощую в останні роки, бо за 40 років, протягом яких я займаюся вирощуванням помідорів, я підібрав значну колекцію надранніх і ранніх сортів, які щороку дають гарантовані повноцінні врожаї як у мене, так і у всіх городників, з якими я ділився насінням»,- написав у листі до редакції Петро Миколайович і запропонував нашому виданню ось цей допис.
Останнім часом значної шкоди городникам, котрі вирощують помідори, завдає фітофтороз. І тільки ті городники мають помідори, котрі встигають зібрати їх ще до спалаху захворювання (кінець липня – початок серпня). Тому основний урок «непомідорних» років: якщо ви хочете отримати врожай томатів, вирощуйте ранні сорти й гібриди, які вже в червні дають перші плоди.
Не існує абсолютно стійких до фітофторозу сортів (це тільки реклама!), а відносна стійкість спрацьовує лише за умови вмілого догляду й скорочення періоду достигання.
Томати «Щолковський ранній» та «Найраніший» дають перші стиглі плоди на 65-70 день після сходів. На 70-75 день дають стиглі плоди сорти «Бета Люкс» та  «Березневе диво». Вони дуже врожайні. Кущі у них компактні, низькі. Плоди червоного кольору, вагою до 60 г.
Надранніми також є сорти «Північна королева», «Еліта», «Китайський малиновий» і «Глорія». «Далекосхідний», «Зінуля», «Рома», «Золоте серце»,  «Король ранніх», «Рожевий ангел», «Сніжинка».
Ранньостиглими є сорти «Ляна червона», «Ляна рожева», «Примула», «Незабудка», «Червона шапочка» (за твердженням усіх городників – найурожайніший сорт).
На 95-100 день після сходів дають перші стиглі плоди сорти «Малиновий дзвін», «Атласний», «Рання любов», «Рожеві щічки».
Також щороку радують прекрасним урожаєм сорти селекції Придністровського НДІ сільського господарства  «Вінець», «Персей», «Мар’юшка» та «Балада». Вони – низькорослі.
Не завжди, щоб уникнути фітофторозу, можна використовувати хімічні препарати. Ними обробляти рослини треба не менш, як за 20 днів до збору врожаю. А фітопрепаратами можна обприскувати рослини і під час достигання плодів, бо вони не шкідливі для здоров’я людини.
Це – настій часнику (200 г часнику перемолоти через м’ясорубку, настояти кілька днів, розчинити в 10 л води і для кращого прилипання додати 20-30 г мила); настій кропиви (1 кг листя і бадилля кропиви дрібно порізати, настояти у 10 л води, додати 20-30 г мила); молоко чи сироватка (1 літр свіжого молока чи сироватки, 2 г марганцівки та 30 крапель йоду розвести в 10 л води); луг з попелу (250-300 г деревного попелу проварити, розчинити в 10 л води і додати 20-30 г мила).
Цими екологічно безпечними препаратами слід обприскувати рослини через кожні 10-12 днів. Вони допоможуть зарадити фітофторозу.
Від зацікавлених чекаю листів та дзвінків на адресу: 78208, м. Коломия, Івано-Франківська обл., вул. Гетьмана Мазепи, буд. 242, кв. 115, тел.: +380955333875, +380667806512, +380684744699.

Петро ФІЛІПЧУК