Їх подають і до молодої картопельки, і до шашликів на природі, і як закуску. Та не кожна господиня знає, що їх можна приготувати навіть за 5 хвилин! А тим, хто полюбляє класичний смак, треба набратися терпіння і почекати хоча би ніч.
… за 5 хвилин
2-3 молоденькі огірки з тоненькою шкіркою, півпучка кропу, 1 зубчик молодого часнику або 2-3 подрібнені часникові «стрілки», 1 ч. л. крупної солі.
Огірки помийте, якщо тверда шкірка – почистіть, наріжте тоненькими кружальцями. Покладіть у каструлю. Кріп і часник поріжте і потовчіть, щоб виділився сік, додайте до огірків. Посоліть, закрийте кришкою і потрясіть 5 хвилин. Огірки готові.
… за 10 хвилин
0,5 кг огірків, 1-1,5 ст. л. кам’яної солі, 1 пучок кропу, 2-3 зубчики часнику.
Огірки помийте, обріжте з обох сторін кінчики, розріжте кожен на 4 частини уздовж (або навпіл уздовж і впоперек). Складіть у банку чи пластиковий контейнер. Посоліть, додайте подрібнені кріп і часник. Закрийте посуд кришкою і добре потрясіть упродовж 1 хвилини. Поставте на 8-10 хв. у холодильник. І можна подавати до столу.
… за 15 хвилин
Цей спосіб ідеальний для «польових умов» – коли відпочиваєте на природі, працюєте на дачі, немає зайвого посуду і вода на вагу золота.
Помиті огірки розріжте, як вам подобається, покладіть у чистий поліетиленовий пакет, посоліть, притрусіть нарізаними зеленим кропом та часником. Можна пофантазувати й додати зелень селери, м`яти, естрагону, а також вичавити трохи соку з лимона.
… за ніч
На 3-літрову банку: 3 ст. л. солі, 1 л води, суцвіття кропу, листя хрону, чорної смородини, вишні.
На дно банки покладіть половину зелені. Її можна порізати чи навіть порвати руками й потовкти – щоб віддала аромат і смак. Помийте невеличкі огірки (бажано з тоненькою шкірочкою), обріжте кінчики. Складіть їх вертикально до половини, на них – кілька суцвіть кропу й порізаний на половинки часник. Потім викладіть решту огірків до плічок банки. Посоліть й залийте киплячою водою. Зверху – решту листя хрону, вишні, смородини. Закрийте поліетиленовою кришкою і переверніть, аби сіль, яка впала на дно, розчинилася. Поставте на ніч у найтепліше місце. До ранку огірки змінять колір, а розсіл втратить прозорість. Ось тепер їх можна їсти.