Повідомити новину

Поширити:

Екологічна ферма «Веселі козенята», яку створив Назар Тарас, знаходиться у дуже гарній, відірваній від цивілізації місцині, у селі Хомівка Тернопільського району Білецької об’єднаної територіальної громади. Тут займаються розведенням кіз, виготовленням молочної продукції, а також завжди раді гостям – для всіх вікових груп населення радо представлять екскурсійну програму, покажуть виробництво сирів, проведуть смачну дегустацію. А ще на фермі можна насолодитися спілкуванням з милими кізочками і собаками, що охороняють стадо, пострибати на батутах, погойдатися на качелях, просто подихати свіжим повітрям і побути наодинці з природою.

На Тернопіллі – понад двадцять років

Назар Тарас народився у Львові, але життєва дорога привела його на Тернопільщину. Тут зустрів і свою дружину Галину, з якою, а ще з працівницею еко-ферми пані Марією, вони облюбували спокійну, багату на різнотрав’я Хомівку.
Він завжди мріяв про свою еко-ферму, про здоровий спосіб життя та споживання натуральних продуктів. Відтак козине стадо для нього це не бізнес, це захоплення, це постійне вдосконалення, це дарування своїх емоцій та продукції – у першу чергу твердих та м’яких сирів іншим людям.

Для одноденного відпочинку на фермі є дитячий майданчик, велика альтанка, мангал, тандир і каркасний басейн. У найближчому часі планується запустити чан з відпочинковим будиночком, джакузі, баню зі ставком, майстер класи по сироварінню. Для активного відпочинку – зорбінг, прокат велосипедів і їзда на старенькому ГАЗі-69.

Від 12 кіз – до успішної справи

Я завжди розумів, що тваринництво — це дорого, непросто і економічно затратно. Але для мене це не просто справа, а моє життя. До того ж я завжди мріяв мати власну ферму, — розповів Назар Тарас. – Ферму заклали з 12 кіз, а сьогодні тут утримуємо 75, з яких приблизно 20 — дійні. У планах довести цю кількість до 40.

Його тато, а тепер і рідний брат займаються виготовленням морозива. Господар еко-ферми каже, що батько завжди мріяв, аби сини перейняли його уміння. Але Назар Тарас вирішив звернути з натаврованої доріжки і взявся за… виготовлення та монтаж натяжних стель. Однак, як кажуть долі не обдуриш, і після того, як він травмувався і деякий час змушений був проходити лікування та реабілітацію зрозумів, що бути в оточенні милих кізок, споживати їх молочко та вироби з нього, то найкраще оздоровлення, реабілітація і захоплення на все життя.

Тому на фермі є ще три корівки, молоко яких використовують для виготовлення улюбленого серед гостей морозива. За спеціальними замовленнями морозиво готують і з козиного молока. Всі рецепти дуже оригінальні, а продукція натуральна і надзвичайно смачна.

До слова, того дня, як я побувала тут, журналістів та представників департаменту агропромислового розвитку ОВА, що завітали до еко-ферми «Веселі козенята» у рамках прес-туру «Крафт, що тримає Україну»: Тернопільщина, яка працює на Перемогу», організованого обласною військовою адміністрацією, Назар Тарас пригощав дуже смачним морозивом – з бузиною. Натуральне молоко, приємний солодкий смак і натуральна кислинка – були якраз до часу, адже перші вересневі дні були такими спекотними…

11 видів твердих і м’яких сирів

Для тварин господар заготовляє якісні, натуральні корми, без хімії. Відтак «Веселі козенята» продукують виключно натуральну продукцію. Це дорого, але господар вирішив йти тільки таким шляхом. Каже, що вона може бути корисною для алергіків, тих, хто має лактозну непереносимість, з проблемами шлунково-кишкового тракту, кому бракує в організмі каліцію.

Основний напрямок роботи ферми — виробництво сирів. Рецепти шукав на невеличких фермах Європи, щоб сири були схожими на швейцарські, італійські, голандські, французькі, з пліснявою.

Нині тут виготовляють 11 видів твердих і м’яких сирів. Смаки доповнюють соком бузини, лавандою, різними травами. Є сири, на кілограм яких треба 7-8 літрів молока, а на окремі знадобиться і 30-32 літри.

У планах — облаштування спеціального льоху для зберігання продукції та дегустаційний зал. А також розвиток зеленого туризму з пропагуванням здорового способу життя і натуральних продуктів. Тим паче, що Хомівка – прекрасне місце для цього…

Автор: Галина ВАНДЗЕЛЯК

Теги: Екологічна ферма «Веселі козенята»