Повідомити новину

Поширити:

Відповідальність за несплату комунальних послуг – що загрожує боржникам?
Боржника, який систематично не сплачує за користування житлово-комунальними послугами, можуть притягнути до відповідальності кількома законодавчо встановленими способами.
Перший зі способів впливу на боржника – пеня. Вона нараховується в тому випадку, якщо споживач не сплатив за комунальні послуги в зазначені терміни. На пеню є обмеження – не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, загальний розмір пені не має перевищувати 100% від загальної суми боргу. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.
Другий спосіб – припинення надання комунальних послуг неплатнику. При несплаті за газ протягом 10 днів його можуть відключити. При несплаті за електрику – теж. А от припинення постачання тепла, холодної та гарячої води та водовідведення у разі несплати за ЖКП не передбачено, зауважують фахівці системи безоплатної правової допомоги.
Останній спосіб – це накладення стягнення на житло і виселення неплатника. Для цього комунальні служби подають звернення до суду – позов або заяву про видачу судового наказу про стягнення заборгованості, оскільки сам факт заборгованості ще не є підставою для виселення. Якщо є рішення суду, в справу вступає виконавча служба, яка накладає арешт на майно боржника, вилучає і примусово реалізовує.
Так, минулого року щодо боржників, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито понад 342 тисячі виконавчих проваджень. Це на 50 відсотків більше, ніж у 2019 році. Схоже, що і за теперішніх цін на житлово-комунальні послуги виконавці без роботи не залишаться…
Ольга КУШНЕРИК