Повідомити новину

Поширити:

Наших дітей, як би це не прикро було визнавати, щодня підстерігає небезпека. Для того, аби потрапити в біду, підлітку не варто навіть виходити з дому, а лише увімкнути комп’ютер і поринути у безкінечну світову павутину. Чи не найбільш небезпечними, надто для підлітків, є соціальні мережі й інші додатки. Свого часу під впливом смертельної гри «Синій кит», діти коїли непоправне. На щастя, в Україні соцмережі, де здебільшого була ця гра, заборонили. Однак ще не час видихати з полегшенням.
Днями засоби масової інформації заполонила тривожна звістка про нові спроби суїциду серед підлітків. Неповнолітні вистрибували з вікон багатоповерхівок і випробовували на собі дію ліків. Поки триває слідство і поліція встановлює мотиви вчинків, громадськість висуває свої версії, що могло підштовхнути підлітків скоїти суїцид.
Радіо «Свобода» повідомляє, що за три тижні щонайменше п’ятеро дітей в Києві й області наклали на себе руки, вистрибнувши з вікон багатоповерхівок. У Дарницькому районі Києва на смерть розбилась 15-річна дівчина, впавши з балкону 16-го поверху, повідомляють на своїй фейсбучній сторінці столичні правоохоронці.
Перед цим низка подібних трагічних випадків трапилась в інших районах столиці та біля Києва. Рідні і близькі  не виключають, що загиблі могли стати жертвами так званих «груп смерті» в Інтернеті, які змушують неповнолітніх вкоротити собі віку.
Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що є всі підстави вважати, що дитячі самогубства пов’язані з небезпечними «іграми» в мережі.
«Небезпека в Інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, вважати розвагою те, що призводить до катастрофи. Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн! Нагадайте їм про важливі правила користування Інтернетом і соціальними мережами», – закликав дитячий омбудсмен.
До прикладу, у популярній серед підлітків соцмережі «Тік Ток» останнім часом став поширився челендж – «Випий 40 таблеток дротаверину і побачиш, що буде». Жертвами такої смертельної розваги стали дві школярки із Боярки. Одну з дівчат заледве врятували, друга – померла.
Батьки забили на сполох. Вимагають заборонити в Україні застосунок «Тік Ток». На офіційному сайті Глави держави з’явилася відповідна петиція, яку сьогодні у терміновому порядку підписують як батьки, так і освітяни. У ній йдеться про наступне:
«Останні події в Україні, пов’язані з застосунком Tik Tok, викликають занепокоєння у суспільстві, підлітки стають жертвами відео про те, що потрібно наковтатись таблеток.
Прохання розглянути можливість заблокувати Тік Ток в Україні, адже це небезпечний онлайн застосунок для наших дітей».
Підтримує заборону соцмереж, в яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом, зокрема й Tik Tok, Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба.
На жаль, значна кількість суїцидальних спроб є і на Тернопільщині. Говорити про якийсь сплеск не варто. «Прикро, звісно, але спроби самогубства серед дітей фіксують щороку. Зростає їх кількість в перехідний період, скажімо, з приходом весни, коли загострюються певні захворювання», – розповіли у прес-службі поліції.
Тривожним було повідомлення від прес-служби «швидкої», у якому йдеться про наступне: «23 лютого о 1:28 районна бригада «швидкої» виїжджала  у с. Кутківці, де надавала допомогу 16-річній пацієнтці. За словами дівчини, вона вживала алкоголь, а потім із суїцидальними намірами випила таблетки дротаверину та валеріани. З діагнозом алкогольна інтоксикація, медикаментозне отруєння унаслідок суїцидальної спроби потерпілу, після оперативно наданої допомоги, шпиталізовано в обласну дитячу лікарню».
У поліції кажуть, що цей випадок не пов’язаний з вищезгаданим челенджем у соцмережі. Може, й так, але батькам варто бути на сторожі і більш прискіпливо ставитися до того, чим займаються діти в Інтернеті.
 
 

Теги: проблема