Повідомити новину

Поширити:

«Війни виграють не генерали, війни виграють шкільні вчителі та парафіяльні священники», писав Бісмарк. Сучасну війну з коронавірусом ми теж можемо виграти, опираючись на найвагомішу владу на місцях – священників, вчителів, лікарів і голів громад. Бо від рівня колективної свідомості залежить, як ми вийдемо з пандемії.
З особистої безпеки, профілактики інфікування коронавірусною інфекцією має починатися день кожного громадянина. А до мудрих слів священнослужителів завжди дослухаються віряни. Саме тому просимо священників: вас почують віруючі, ви зможете достукатися до сердець та розуму прихожан. Так само, як і наші медики можуть підтвердити, що особиста обережність, користування засобами захисту справді допомагають. Підтвердити не лише на словах, а власним дієвим прикладом. Саме у спільності, усвідомлюючи усі загрози та наслідки, можемо вберегти наших людей, допомогти і собі, і всьому суспільству розпочати і провести цей рік без страшних втрат, без важких ускладнень після СOVID-19 та постковідних синдромів, які ще будуть відгукуватись довго.
Днями дізнався, що французькі лікарі підготували нові поради щодо уповільнення поширення коронавірусу, закликавши навіть припинити розмови в громадському транспорті. Французька академія лікарів опублікувала керівництво, в якому йдеться, що люди повинні “уникати розмов або телефонних дзвінків” у метро, в ​​автобусах, будь-де в громадських місцях, де соціальна дистанція неможлива. Зараз у Франції діє найтриваліша в Європі комендантська година – з 18:00 до 6-ї години ранку, а ресторани та туристичні об’єкти закриті з жовтня. В Австрії збільшили штраф до 90 євро за неносіння маски у визначених місцях та недотримання дистанції.
А в нас деякі люди можуть собі дозволити не лише ігнорувати засоби індивідуального захисту, а й кричати на всіх перехрестях про всесвітню коронавірусну змову. При чому, цілком серйозно. Не аналізуючи, не переймаючись тим, що можуть піддати загрозі здоров’я не лише своє, а й інших людей. Адже не всі легко переносять інфекцію, яка, до того ж мутує. Але, гадаю, їхні рідні люди не лежали під апаратами штучного дихання, вони не розривалися між двома реанімаціями, рятуючи дорогими препаратами батьків, не перенесли панічні атаки і місяці безсоння та ускладнень, не відспівували померлих… Інакше б так легко не жонглювали чиїмось долями.
На жаль, лише в січні 2021 року в Тернопільській області 70 осіб не пережили коронавірусної інфекції. Статистика не відображає всієї картини. «Причина ніколи не буває одна, – висловив думку про зростання загальної смертності столичний лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв. – Радше, не враховано певну кількість смертей від COVID-19. Коли якась бабця в селі задихалася, померла, ніхто не розбирався, був то коронавірус чи ні. Поставили, наприклад, діагноз серцева недостатність або пневмонія і все”.
Іноді за наявності всіх ознаках захворювання тест показує негативний результат. Крім того, скасовані планові операції, а скасоване планове втручання рано чи пізно стає ургентним.
У теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 й уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими, щоб кожен міг отримати необхідну медичну допомогу. І саме священники, вчителі, лікарі і голови громад спільними зусиллями можуть вплинути на ситуацію – власним авторитетом та прикладом.
Коли на підприємстві стається нещасний випадок, його розслідує комісія, Фонд соціального страхування України фінансує відповідні виплати, аналізуються причини виникнення подібної ситуації: які фактори не були враховані, що слід поліпшити, на якому етапі може подібне трапитись… Від цього аналізу і виправлення недоліків,  упущень, формального ставлення до своїх посадових обов’язків або їх недотримання залежатиме в подальшому чиєсь життя. Слушні поради та зауваження люди пропускають повз себе, вважаючи, що заходи з охорони праці написані просто так. А виявляється, що написані вони кров’ю…
Те ж саме стосується і поширення коронавірусної інфекції в медичних закладах. Щоб у теперішній складній ситуації медичні працівники не втрачали власне здоров’я, а то і життя, про них мають подбати відповідні служби з охорони праці й адміністрація лікувальних закладів. І, власне, медики мають бути найпершим і найпоказовішим прикладом особистого дотримання безпечної праці.
Нині уже відомо про три нових штами коронавірусу – «британський», «південноафриканський» і «бразильський». За інформацією Укрінформу, усі три є значно заразнішими за початковий «уханський» варіант, але даних про те, як вони специфічно впливають на тяжкість перебігу хвороби, поки немає.
Наприклад, перші два варіанти, як свідчать дані досліджень, є на 50% заразнішими. «Бразильський» штам вірусу теж викликав занепокоєння учених, оскільки сплеск захворюваності в Манаусі, де раніше перехворіло 76% населення (а цього має бути достатньо для колективного імунітету), засвідчив про те, що мутації можуть «обійти» уже сформований імунний захист.
Отож, дорогі краяни, бережіть своє здоров’я. Нам ще так багато треба усім разом зробити…
Федір БОРТНЯК, в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області