Повідомити новину

Поширити:

Наприкінці минулого року в Україні оголосили  масштабний медійний проект «Стоп-фальсифікат»,  спрямований на посилення захисту споживачів та очищення ринку від фальсифікованої продукції. Реалізовували його із залученням журналістської команди телеканалу 1+1 «ТСН Тиждень» та за підтримки уряду, Держпродспоживслужби та профільних асоціацій. Результати моніторингу приголомшили всю країну.
Отже, у рамках проєкту громадські активісти та журналісти відбирали зразки масла солодковершкового у торгових мережах чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) та в Калуші (Івано-Франківська область).
Усього було відібрано 77 зразків масла (231 пачка). Із загальної кількості по 77 пачок масла було відправлено до двох лабораторій на дослідження (Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та Державного підприємства «Укрметртестстандарт»). Ще 77 залишились у експертів, як контрольний/арбітражний зразок.
Відібрали продукцію 28 українських виробників і двох німецьких. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат (Суми – 3 зразки; м. Нова Одеса – 2; Черкаси – 3; м. Калуш – 8).
«70 процентів масла на торгових полицях країни – фальсифікат», – саме такими заголовками з того часу рясніють всеукраїнські та місцеві видання.
Ми ж вирішили не поширювати паніку і запитати у місцевих експертів, чи варто купувати вітчизняне масло.
За коментарем звернулися до Олександра Дністряна, начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.
«Найперше, 70% фальсифікованого масла – це абсурд, такого бути не може. Хочу наголосити, що ми почали перевіряти не лише масло, а й усю молочну продукції на Тернопільщині ще до оголошення цього медіапроекту. Виїжджали на місця, відбирали проби, перевіряли масло, сметану, твердий сир. Загалом відібрали майже 96 проб. І зауважу, лише у 35 із них вивили невідповідність. Тобто, фальсифікату було 35%», – прокоментував посадовець.
Кажуть, що масло, у якому менше 73% жирності – це вже не масло, а фальсифікат. Пан Дністрян це заперечує. До прикладу, у рамках проекту відбирали для проб масло Тернопільського молокозаводу «Молокія». «Солодковершкове» має 72,5% жирності, «Екстра» – 83%. І з’ясували, що і те, і те є якісним.
«Щодо наших виробників. Під час дослідження ми виявили, що лише один регіональний виробник виготовляв фальсифіковане масло. У його продукції були залишки рослинного жиру. Пояснювали це особливостями технологічної лінії. Мовляв, у них на одній лінії виробляють і спред, і масло. Не можливо переключити перехід виробництва з одного продукту на інший і повністю звільнити систему від залишків спреду. Таким чином перші партії йдуть із залишками рослинного жиру. Невдовзі ми проведемо повторну перевірку і з’ясуємо, чи усунули проблему», – продовжив Олександр Степанович.
Чоловік каже, продукцію в магазинах вони можуть перевіряти лише після скарги від покупців. До прикладу, якщо неправильно маркована продукція, тобто немає повної назви виробника чи не вказана адреса тощо.
«Та й загалом, якщо та чи інша продукція викликає у вас занепокоєння, ви маєте право офіційно звернутися в Держпродспоживслужбу, написати заяву, додати товарний чек. І тоді у лабораторії наші фахівці перевіряють цю продукцію».
Однак пан Дністрян зауважив, що звернень стосовно фальсифікованого масла у них ще не було. У більшості випадків люди повідомляють про неправильне зберігання продуктів, реалізацію протермінованого товару, реалізацію товару, який не відповідає споживчим якостям.
«У так звані ринкові дні ми виїжджаємо з перевіркою в райони. Бачимо жінок, які продають продукт по 60 гривень за кілограм. Тоді попереджаємо покупців, що це – не масло, і навіть не маргарин. Це – дешевий кулінарний жир. Однак наші люди не реагують на такі застереження. Одній до печива, другій ще до якоїсь страви згодиться. Тож купують завідомо неякісний продукт, – додав пан Олександр.
Запитали ми спеціаліста, на що потрібно звертати увагу, насамперед.
«Найперше – купуйте фасоване масло. Жоден із виробників в роздрібній торгівлі не продає масло монолітом, до прикладу, ящиками по 20 кілограм. Обов’язково звертайте увагу на маркування. До слова, через відкритий реєстр можна подивитися, чи працює таке підприємство.
У нас був випадок, коли продавали масло від неіснуючого виробника. На упаковці було написало «Деснянський молокозавод», який розташований у смт Десна Чернігівської області. Ми з’ясували, що там немає такого заводу.
Окрім цього, якщо хочете купити добре масло, варто звертати увагу на ціну. Масло не може коштувати менше 120 гривень за кілограм. Ну і зрештою, обов’язково враховуйте, в яких умовах зберігається продукт.
Вкотре наголошую, якщо ви придбали продукт, відчуваєте дивний присмак, чи вас бентежить зовнішній вигляд, зверніться у лабораторію Держпродспоживслужби. Ми виїжджаємо на місце, партію, яка викликає підозри, вилучаємо з обігу. Вручаємо припис підприємцю, в якому вказано, що до завершення експертизи цей продукт не можна продавати. У разі, якщо буде доведено, що продукт не відповідає стандартам якості, підприємець має виплатити штраф у сумі п’яти мінімальних заробітних плат. Якщо не виконає нашого припису, і цей продукт до завершення лабораторних досліджень кудись подінеться, тоді має сплатити штраф у розмірі вісім мінімальних зарплат».
Зоряна ДЕРКАЧ