Повідомити новину

Поширити:

Триває перевезення українського ільменіту з турецького порту Хопа в окуповану Феодосію. Журналістами SeaKrime зафіксовано 2 види рейсів – з перевантаженням на OPL Кавказ та прямий рейс з турецького порту в окупований Крим.
Розслідувальська група SeaKrime 2 серпня 2020 опублікувала розслідування про доставку українського ільменіту в окупований Крим, пише lost-kib.org.

Ільменітові схеми: сировину для Кримського Титану доставили в окупований Крим рейсом Одеса-Хопа-Феодосія

Отже, в липні 2020 судно VENTO доставило 24 тисячі тонн ільменіту з Одеси в турецький порт Хопа. Частину цього вантажу, 10-11 тисяч тонн, 31 липня було доставлено в окуповану Феодосію сирійським судном SOURIA, і на причалі в Хопа залишилось 13-14 тисяч тонн сировини, призначеної для Кримського Титану.
ILYA MUROMETS, рейс Хопа-OPL Кавказ
Судно ILYA MUROMETS (IMO: 8866333, MMSI: 214181714, Call Sign: ERQN, Flag: Moldova [MD]) прийшло в Хопа в баласті після рейсу з вугіллям з Ростова-на-Дону в турецький чорноморський порт Трабзон. Вранці 01.09.2020 судно стало до причалу на завантаження ільменітом, доставленого з Одеси судном VENTO, і наступного дня, ввечері 02.09.2020, покинуло порт.

Перебування ILYA MUROMETS в турецькому порту Хопа підтверджується скріншотами з портулу МарінТрафік.

ILYA MUROMETS прийшов на OPL Кавказ 4 вересня і о 15:37 вимкнув АІС. Ввечері 5 вересня, о 21:37, судновий транспондер було увімкнуто і судно направилось в Керченську протоку.
За той час поки ILYA MUROMETS перебував поза зв’язком в АІС він позбувся свого вантажу, а в SOURIA навпаки, в трюмах з’явився ільменіт.
Далі ILYA MUROMETS пішов в Ростов-на-Дону, а SOURIA з’явилася на рейді Феодосії.
На скріншотах з порталу МарінТрафік ми можемо дослідити трек судна ILYA MUROMETS, встановити час, коли воно вимикало АІС для приховування факту перевантаження на OPL Кавказ.

Змінювання графіку осадки судна ILYA MUROMETS показують, що судно прийшло в Туреччину з вантажем, рейс Трабзон-Хопа проходив в баласті, завантаження відбулось в Хопа і розвантаження – в Чорному морі. Ввечері 5 вересня, після того як капітан увімкнув судновий транспондер, судно в АІС вже показувало статус “в баласті”.

SOURIA, рейс OPL Кавказ-Феодосія
07.09.2020 SOURIA (IMO: 9274331, MMSI: 468392000, Call Sign: YKRK, Flag: Syria [SY]) з вимкненим АІС зайшла в закритий порт Феодосія для розвантаження ільменіту, який вона отримала від ILYA MUROMETS на OPL Кавказ.

Ми бачимо, що осадка судна неглибока, воно завантажене лише частково. Дійсно, SOURIA з дедвейтом 12716 тонн набагато більша Іллі Муромця з дедвейтом 5176 тонн.

Назва SOURIA на кормі ганебно закрита якоюсь ганчіркою, що говорить нам про усвідомлення капітаном судна свого злочину з порушення Державного кордону України.

08.09.2020 судно розвантажувало ільменіт на причалі порту Феодосія. 09.09.2020 SOURIA вийшла з Феодосії після розвантаження і на її місце стало інше судно з ільменітом – PERESVET.

PERESVET, рейс Хопа-Феодосія
PERESVET (IMO: 8919879, MMSI: 273212820, Call Sign: UBIT9, Flag: Russia [RU]) прийшов в турецький порт Хопа з лівійського порту Хомс, куди судно-порушник доставило 6000 тонн ячменю з окупованого Севастополя.

PERESVET завантажив на Авліті кримський ячмень і планує доставити його в Лівію

PERESVET вийшов з лівійського порту Хомс, вказав порт призначення Кавказ, але сам направився в турецький чорноморський порт Хопа, на причалі якого знаходиться вивантажений судном Vento ільменіт.

PERESVET зайшов в Хопа вранці 4 вересня і приступив до завантаженняя ільменіту.

PERESVET вийшов з Хопа ввечері 5 вересня.

PERESVET після завантаження ільменітом в турецькому порту Хопа направився на OPL Кавказ і вимкнув АІС.

На скріншоті з порталу МарінТрафік ми бачимо трек судна PERESVET.

На OPL Кавказ судну довелось очікувати поки SOURIA розвантажиться в Феодосії. PERESVET зайшов до Феодосії 09.09.2020 безпосередньо після виходу SOURIA.
 

Вранці 10.09.2020 судно PERESVET знаходиться в порту Феодосія, триває розвантаження ільменіту.

Отже, всупереч прийнятому в Турецькій Республіці Циркуляру №635/2017 палати судноплавства торгівельно-промислової палати Туреччини триває перевезення ільменіту з турецького порту Хопа в окупований Крим. Зафіксовано 2 способи таких перевезень – з перевантаженням на OPLКавказ (судна ILYA MUROMETS і SOURIA) і прямий рейс з турецького порту в окуповану Феодосію (судно PERESVET).
Вважаємо, що на підставі зібраних журналістами SeaKrime доказів мають відбутися подальші дії дипломатів і правоохоронців.