Повідомити новину

Поширити:

Прийнятий на сесії Тернопільської міської ради 24 березня 2017 р. генеральний план забудови міста приховав маніпуляції і зловживання попередніх років та легалізував порушення законодавства у сфері землевідведення та містобудування. На жаль, більшість депутатів міської ради не по-господарськи підійшли до цього питання, фактично погодившись, щоби надалі забудовували парки, сквери, стадіони. Будували багатоповерхівки у приватному секторі без елементарного благоустрою – без зелених зон, дитячих майданчиків.
Тому й цьогоріч із закінченням зими скандальна забудова знову відновилася. Де жителі Тернополя організованіші, там ще тривають акції протесту, зокрема група активістів виступає проти будівництва так званої футбольної академії приватною структурою в парку Національного відродження, мешканці вулиць Протасевича та Довженка вимагають зупинити будівництво автомийки неподалік їхніх будинків, а скільки людей вже зневірилося і мовчки спостерігають за забудовою парків, скверів, берегів річки… Тернопіль за останні роки перетворюється на маленький Шанхай. А що коїться зі школою мистецтв…
На жаль, влада так і не розуміє, що такі її вчинки у поєднанні з «розпилом» народних коштів – це неповага до своїх дітей та онуків, яким би відпочивати у парках, дихати свіжим повітрям, їздити хорошими дорогами, вчитися у затишних школах. А нехтувати здоров’ям своїх дітей і онуків може тільки людина, яка живе одним днем і не думає про майбутнє.
Дійшло до абсурду, розпочалася забудова майдану Перемоги… І це попри те, що всі знані тернопільські архітектори висловилися проти такого варварства і дикунства,  адже майдани і площі у всьому цивілізованому світі забудовувати не можна. Майдан має бути майданом, парк – парком. Збереження майдану Перемоги – це не стереотипне мислення, це фундаментальна річ для усіх часів та поколінь. Якщо в місті не сформовані площі, майдани, сквери, нема простору, то воно перетворюється у глушину.
На жаль, пересічні мешканці Тернополя уже не вірять, що вони можуть щось змінити, а інформаційна кампанія на цю тему ведеться в ЗМІ упродовж років. Шкода, що майдан Перемоги знову може стати перемогою влади і забудовників над здоровим глуздом.
Тому ми, керівники громадсько-політичних організацій Тернопільщини, висловлюємо пропозицію: щоби не нагнітати ситуацію, потрібно тимчасово призупинити будівництво на майдані Перемоги. Натомість, до 24 квітня провести «круглий стіл» і громадське обговорення стосовно цього питання за участі керівництва міста, голів депутатських фракцій, громадських організацій та архітекторів. Вважаємо, це допоможе знайти порозуміння та зніме напругу в суспільстві, покаже відкритість і прозорість діяльності міської влади.
17.04.2018 р.