Повідомити новину

Поширити:

Гарбуз — один із найкращих овочів зимового сезону, адже він дуже довго зберігається, отже, ви точно встигнете спробувати з нього багато різноманітних страв.
Гарбузовий пиріг
Потрібно: гарбуз – 250 г, грецькі горіхи – 100 г, апельсинова цедра – 20 г, яйце – 4 шт., цукор – 150 г, борошно – 150 г, розпушувач – 10 г, ванілін – дрібка.
Приготування. Подрібнити волоські горіхи. Натерти гарбуз на великій тертці. Відокремити жовтки від білків. Жовтки збити з ваніліном і половиною цукру до світлого кольору. Додати до маси горіхи, цедру, гарбуз, борошно і розпушувач, добре перемішати. Збити білки з цукром. Акуратно вмішати білкову масу до решти інгредієнтів. Застелити форму для випікання пергаментом, вилити тісто і випікати пиріг протягом години.

Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром

Потрібно: 2 листки бездріжджового тіста, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого, 1 цибулина, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль.
Приготування. Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками оливкової олії. Обсмажити скибочки гарбуза з двох боків до готовності. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкову олію й обсмажити цибулю. Сир натерти на крупній тертці. Тісто розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, покласти на деко. На тісто, відступаючи від країв кілька сентиментів, викласти цибулю й обсмажений гарбуз, зверху посипати тертим сиром. Другий пласт тіста розкачати прямокутником трохи більшого розміру і накрити ним пласт з начинкою, щільно притиснувши краї. Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг, гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці протягом 30 хвилин.

Гарбуз з м’ясом і помідорами

Потрібно: 1 кг курячого філе, 1 гарбуз середньої величини, 150 г рису, 100 г цибулі, 100 г масла, 3 помідори, сіль, перець – за смаком.
Приготування. М’ясо порізати дрібними шматочками, залити водою й тушкувати на слабкому вогні до готовності. Рис відварити до напівготовності. Дрібно нарізати цибулю й обсмажити на маслі. Гарбуз очистити і порізати тонкими скибочками. Готове м’ясо змішати з рисом і цибулею, поперчити й посолити за смаком. Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, покласти шар гарбуза, поверх – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, зверху викласти помідори, влити трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкувати у духовці під кришкою до готовності. Прикрасити кожну порцію свіжою зеленню та сметаною.

Гарбуз, запечений із кунжутом

Потрібно:  500 г гарбуза, 2 ст. ложки кунжутного насіння, 3 ст. л. меду, півсклянки апельсинового соку, 1 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. олії.
Приготування. Гарбуз порізати на шматочки товщиною 2-3 см. Варити 5-7 хвилин, обсушити й обсмажити з усіх боків до утворення скоринки. Випікати в духовці 10 хвилин. З’єднати мед, апельсиновий сік, кунжут, гірчицю і перемішати. Отриманим соусом полити гарбуз і залишити настоятися на 5-10 хвилин.

Гарбузові кекси

Потрібно: 200 г пшеничного борошна, 2 яйця, 1 скл. борошна, 100 г вершкового масла, 2/3 скл. цукру, 1 лимон, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, пів склянки подрібнених грецьких горіхів.
Приготування. Гарбуз натерти на мілкій тертці та вичавити сік. Додати у суміш сік і цедру лимона. Масло розтерти з цукром, а яйця збити — і все ретельно перемішати з гарбузом. Окремо слід змішати борошно з розпушувачем, сіллю і додати до рідких інгредієнтів. Замісити не надто густе тісто. Духовку розігріти до 180 градусів, силіконові формочки ледь змастити вершковим маслом та до половини наповнити тістом. Посипати тісто горішками та випікати кекси протягом 30 хвилин. Щоб не підгоріли – окропити їх невеликою кількістю води.
Курка, запечена в гарбузі
Потрібно: середній круглий гарбуз – 1 шт., велика цибулина – 1 шт., морква – 1 шт., куряче м’ясо – 500 г, олія, зелень, часник – 2 зубки, сіль, спеції – за смаком.
Приготування. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупній терці. Обсмажити цибулю і моркву до золотистого кольору. Курку розрізати на невеликі шматки і додати до овочів. Обсмажити до рум’яної скоринки. Зрізати верхівку гарбуза, видалити насіння і трохи м’якоті, щоб товщина стінок була приблизно 1 см. Нарізати гарбузову м’якоть, додати до курки і смажити ще 5 хвилин. Туди ж додати сіль, спеції, зелень і часник. Смажити ще 3 хвилини і перекласти масу в гарбуз. Накрити верхівкою і запікати протягом  години.