Спекти великодню паску цього року стало суттєво дорожче — у квітні 2025 року вартість домашнього приготування зросла майже на 40% порівняно з минулим роком. Про це повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ), розрахувавши щорічний «індекс паски».
За підрахунками експертів, щоб спекти 3–4 паски вагою 500–600 грамів за класичним рецептом, доведеться витратити 318,4 грн, що на 38,6% більше, ніж у 2024 році.
– вершкове масло – +71% (до 121 грн за 200 г)
– яйця – +61% (58 грн за 8 шт.)
– молоко – +31% (30 грн за 500 г)
– борошно – +14%
– цукор – +13%
Вартість кошика, як і паски, залежить від його наповнення. УКАБ наводить три типи великоднього набору:
– Бюджетний варіант (паска, крашанки, сіль, хрін, свічка) – 426 грн (+33% до 2024 р.
– Середній варіант (додано сир, ковбасу, гірчицю) – 847 грн (+23%)
– Повний кошик (додано кагор, овочі, сало) – 1185 грн (+17%)
Експерти прогнозують, що до Великодня ціни можуть зрости ще на 5–7% через сезонне подорожчання і вплив інфляції.
«Хоч споживча можливість населення суттєво не покращилась, але кожен готується до свята, й ціни значно знижуватися не будуть», – зазначив аналітик УКАБ Максим Гопка.
Цікаво, що вже у травні очікується здешевшання яєць на 25% — завдяки появі на ринку домашньої продукції.
За рік зросла й вартість приготування традиційної страви — трилітрова каструля борщу обійдеться у 187 грн, що на 28% більше, ніж торік. Основні причини — різке подорожчання овочів:
– морква – 43,8 грн/кг (+282%)
– капуста – 51,2 грн/кг (+262%)
– буряк – 29,3 грн/кг (+69%)
– цибуля – 16,4 грн/кг (+1%)
– картопля – 35 грн/кг (+40%)
– помідори – 126 грн/кг (+25%)
– огірки – 115 грн/кг (+12%)
– часник – 174 грн/кг (–5%)
Натомість у місячному вимірі, від лютого до кінця березня, ціни на деякі овочі, зокрема картоплю, огірки і помідори, незначно знизилися. Це пов’язано зі збільшенням імпорту, зокрема з Польщі, Литви та Єгипту.
Також на 32% подорожчала соняшникова олія (до 74,9 грн/850 мл), хоча в останні тижні вона подешевшала на 2% і має тенденцію до зниження.
За рік молочні продукти подорожчали в середньому на третину. Найбільше – на 69% – зросла ціна на вершкове масло. Інші продукти також подорожчали:
– молоко 2,6% – 54,8 грн/900 мл (+29%)
– вершки 10% – 33,4 грн/200 г (+29%)
– кефір 2,5% – 60,8 грн/950 мл (+29%)
– сметана 15% – 54 грн/350 г (+32%)
– сир голландський – 595 грн/кг (+21%)
Надлишки молока-сировини створюють тиск на ціни, але стримуючим фактором залишаються експортні поставки та внутрішній попит.
М’ясо та м’ясні вироби за рік подорожчали менше, ніж овочі й молочка:
– куряче стегно – 125 грн/кг (+19%)
– куряче філе – 191 грн/кг (+22%)
– куряча тушка – 88,4 грн/кг (+9%)
– яловичий гуляш – 303 грн/кг (+9%)
– свинячий ошийок – 275 грн/кг (+20%)
– сало – 239 грн/кг (+1%)
– лікарська ковбаса – 351 грн/кг (+3%)
Експерти вважають, що надалі ціни на м’ясо залежатимуть передусім від попиту.
Великдень цього року українці святкуватимуть 20 квітня. І хоча економічна ситуація залишається непростою, попит на великодні продукти залишається традиційно високим.