Повідомити новину

Поширити:

 
Медово-лимонна сирна паска
Інгредієнти: сир – 700 г, цукати – 2 жмені, лимон – 1 шт., масло вершкове – 50 г, сметана -150 мл, цукрова пудра – 150 г, мед рідкий – 2 ст. ложки.
З лимона зняти цедру, вичавити сік і залити ним подрібнені цукати. Сир протерти через сито і змішати з маслом і сметаною. Додати цукрову пудру, мед, цукати та цедру. Ретельно вимішати. Друшляк застелити марлею, складеною в два шари. Викласти сир, накрити марлею, зверху поставити вантаж. Покласти в холодильник на ніч. Акуратно вийняти паску на тарілку. Зверху посипати кольоровою присипкою або залити розтопленим на водяній бані шоколадом.
Бабка пасхальна з цукатами
Інгредієнти: борошно – 5 скл., дріжджі – 50 г, молоко – 1 скл., яєчні жовтки – 10 шт., яєчні білки – 3 шт., цукор – 1 скл., вершкове масло – 250 г, родзинки – 1/2 скл., коньяк – 2 ст. л., цукати – 2 ст. л., цедра лимона – 3 ч. л., тертий мускатний горіх – 1 ч. л., пакетик ванільного цукру, дрібка солі.
Залити півсклянки борошна півсклянкою киплячого молока, ретельно вимішати до однорідної маси. Дріжджі розчинити в 1/2 склянки теплого молока, змішати з 1/2 склянки борошна і покласти у тепле місце на 10 хв. Потім  дріжджову суміш змішати з заварним борошном. Ретельно вимішати, накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб маса підійшла.
Жовтки, цукор і сіль розтерти до однорідної маси. Половину цієї суміші влити у дріжджову, додати четвертину склянки борошна, вимісити і залишити підходити протягом години. Потім додати другу половину жовтків, решту борошна і вимішувати тісто, поки воно не почне відлипати від рук.
У готове тісто влити розтоплене масло, додати прянощі, коньяк і дати знову підійти. Додати в нього трохи родзинок і цукати (попередньо притрусивши їх борошном). Дати тісту ще раз підійти. Потім викласти у посипані борошном форми (заповнюючи до половини), покласти зверху родзинки і цукати, дати підійти, змастити яєчним жовтком, випікати 45 хв. З білків і цукру зробити глазур і прикрасити охолоджену бабку.
Прадавня українська паска
Інгредієнти: борошно – 1 кг, молоко – 500 мл, сухі дріжджі – 11 г, яйця – 5 шт., цукор – 220-240 г, вершкове масло – 300 г, родзинки – 150 г, горілка – 50 г, цедра  одного лимона, сіль – третина ч. л.
Для глазурі: яєчний білок – 1 шт., цукрова пудра – 3 ст. л., лимонний сік – 1 ст. л.
У просіяне борошно додати дріжджі. Підігріти молоко (не кип’ятити) і розтопити у ньому масло, додати цукор. Теплу суміш вилити у борошно і замісити тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Накрити рушником і покласти у тепле місце. Родзинки промити, обсушити та присипати  борошном. Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти для змащування. Коли об’єм тіста збільшиться вдвічі (1,5 год.), додати жовтки, перетерті з 1 ст. л. цукру. Білки збити у густу піну, додавши дрібку солі. Акуратно ввести у тісто збиті білки. Зауважте, що борошна не слід досипати, навіть, якщо здаватиметься, що тісто надто рідке.
Додати родзинки, потерту цедру і знову поставити підходити. Коли воно підійде, розкласти його у форми, змащені маслом, наповнюючи їх на третину. Поставити у тепле місце ще на 15-20 хвилин. Можна змастити поверхню пасочок збитим до однорідності жовтком. Випікати 40-50 хвилин при температурі 180 градусів.
Для глазурі цукрову пудру змішати з лимонним соком. Білок збити у густу піну і, не припиняючи збивати, поступово ввести лимонно-цукрову суміш. Змастити паску отриманою сумішшю і прикрасити кольоровою посипкою.
Пляцок «Кавова насолода»
Інгредієнти: яйця курячі – 3 шт., цукор – 1 скл., сметана 1 скл., молоко згущене (0.5 банки до тіста, 1 банка до крему), кава розчинна (1 ст. л. до тіста, 1 ст. л. до крему), сода харчова – 1 ч. л., амоній – 1 ч. л., какао – 3 ст. л., борошно – 2-2,5 скл., арахіс – 1 скл., масло вершкове – 400 г, вода – 2 ст. л.
Амоній розвести в сметані. Яйця ретельно збити з цукром, поступово додати згущене молоко, сметану, какао, каву, погашену оцтом соду, борошно, арахіс (підсмажений). Тісто має бути консистенції густої сметани. Розділити на три рівні частини і випікати коржі (при температурі 180 градусів) упродовж 15 хв.
Для крему: каву залити окропом і розмішати до однорідності. Масло збити зі згущеним молоком, потрохи вливати холодну каву. Коржі перемастити кремом.
М’ясний хлібець із зеленим горошком
Інгредієнти: м’ясний фарш (асорті) – 500 г, яйця – 2 шт., часник – 2 зубці, сушений базилік – 0,5 ч. л., сушений чебрець – 0,5 ч. л., сушений орегано – 0,5 ч. л., зелений горошок (заморожений або маринований) – 200 г, сіль і мелений перець – за смаком.
У фарш додати яйця, вичавлений часник, спеції, сіль, перець, горошок і ретельно вимісити. Прямокутну форму для запікання змастити олією і викласти суміш. Запікати при  температурі 200 градусів 40 хв.
Рулет із сала
Інгредієнти: свіже сало – 800 г, телятина – 100 г, морква – 1 шт., часник – 2 зубці, сіль – 20 г, суміш перців – 5 г, кріп – 5 г, лавровий лист – 2 шт., чорний перець горошком – 5 шт., духмяний перець – 3 шт.
Сало помити, посолити і присипати сумішшю перців. На одну половинку пластини викласти дрібно нарізану телятину, зверху покласти шматочки моркви, вичавлений часник, посипати кропом. Сало акуратно згорнути у рулет, щільно притискаючи. Обмотати ниткою. Покласти рулет у харчовий пакет або харчову плівку, герметично зав’язати, залити окропом і варти 1,5 год. Коли рулет охолоне, нарізати тонкими скибками.
М’ясна запіканка з яйцями
Інгредієнти: м’ясний фарш (асорті) – 1 кг, копчена грудинка – 100 г, яйця – 5 шт., цибуля – 1 шт., петрушка – 1 пучок, м’якоть білого хліба – 2 скибочки, молоко – 5 ст. л., сіль, мелений мускатний горіх, чорний мелений перець – за смаком.
Грудинку порізати кубиками та обсмажити на олії впродовж 5 хвилин. Потім додати порізану кубиками цибулю і подрібнену петрушку, смажити ще кілька хвилин.
Фарш вимішати із замоченим у молоці хлібом, прянощами і 1 яйцем. Посолити за смаком. Змішати з підсмаженою грудинкою. Форму для запікання застелити фольгою і викласти половину фаршу. Зверху покласти чотири варені яйця (не різані). Викласти решту фаршу й акуратно розрівняти верх запіканки. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 30-40 хв. Нарізати коли запіканка повністю охолоне.
Запечене м’ясо з аджикою
Інгредієнти: м’ясо  (шинку, рулька, реберця, шия) – 1 кг, сіль, часник – 3-4 зубчики, аджика, перець чорний мелений.
М’ясо натерти сіллю, перцем і вичавленим часником. Залишити на 2-3 дні у холодильнику, замотавши у харчову плівку. Потім змастити аджикою з усіх боків і запікати у рукаві 1,5 год.
Смачної вам паски і веселих свят!