Повідомити новину

Поширити:


Цю марку видали дo першoї виставки твoрів Івана Марчука в Іспанії, яку презентували у листoпаді 2020 рoку. Дo експoзиції увійшлo 184 рoбoти  – найбільше картин худoжника, якщо брати до уваги  усі йoгo виставки, що були представлені за кордоном. Виставку відкрили у мадридськoму Музеї авангарднoгo мистецтва “La Neomudéjar”.

До слова,  до 80-річчя від дня народження художника, у 2016-му, наша Укрпошта також  видала конверт і марку із зображенням його картини під назвою «Скажи мені правду».
Наш земляк  Іван Марчук – жива легенда українськoгo живoпису, всесвітньо відoмий худoжник, лауреат Націoнальнoї премії України імені Тараса Шевченка.
Народився Іван Марчук у 1936 році у селі Москалівка на Тернопільщині у родині ткача, із часом вийшов за межі не лише рідного села, ставши відомим у світі, а й за рамки більшості художніх стилів і канонів.
Він навчався на відділі декоративного розпису у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша, згодом – на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва. Про період навчання в інституті Марчук згадує як про світоглядно переломний завдяки прогресивним викладачам.
Іван Марчук входив у підпільну школу, створену його викладачем художником Карлом Звіринським, який знайомив молодь із досягненнями світової культури та замовчуваними сторінками історії України. Зібрання молодих митців школи Звіринського почалися у 1959-му і проіснували у такому форматі майже десять років. У школі, крім живопису, композиції та історії, вивчали світову літературу, музику, релігію.
Після навчання, у другій половині 1960-х, Марчук переїхав зі Львова до Києва. Влаштувався художником в Інститут надтвердих матеріалів НАН України, потім працював у Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва, де панувала ідеологія радянської мистецької одноманітності. Швидко виконуючи виробничі замовлення, Марчук паралельно малював те, що його справді цікавило, те, що йшло від душі.
Іван Марчук – один із найяскравіших представників когорти українських художників, які за радянських часів мали сміливість заперечувати канони соцреалізму, нав’язувані митцям владою. Він був під постійним наглядом КДБ, а творчість митця була під негласною забороною понад 17 років. За радянських часів через постійні переслідування з боку КДБ художник був вимушений тимчасово емігрувати за кордон. Виїхав з Радянського Союзу наприкінці 1980-х. З того часу митець встиг пожити в Австралії, Канаді й США, звідки вже остаточно повернувся до України у 2011 році.
Він один з найвідоміших українських художників сучасності, який створив тисячі творів мистецтва та винайшов власну техніку – пльонтанізм.
У доробку Івана Марчука  – понад чотири тисячі робіт, половина з яких зараз за межами України. Вони експонувалися  у США, Литві, Німеччині, Польщі, Бельгії, Угорщині, Чехії, Словаччині, Туреччині, Люксембурзі, Таїланді, Тунісі та інших країнах світу.
Галина САВЧУК