Повідомити новину

Поширити:

«Скільки мого сина можна ганьбити? Торік два тижні замітав вулиці, тепер знову його «тягають». То що, його безкінечно будуть карати за ті аліменти?» – висловлювала претензії, телефонуючи в редакцію, читачка газети. З’ясувалося, що чоловік, про якого розповідала матір, заборгував своїм двом дітям 37 тисяч гривень аліментів. Торік його притягували до адміністративної відповідальності й присудили 120 годин суспільно корисних робіт. На виконання судового рішення його залучили до благоустрою міста. І ось тепер знову притягують до відповідальності з цієї ж підстави – несплати аліментів.
Додзвонювачка була налаштована рішуче й навіть трохи агресивно, тож з’ясовувати, чому її більше болить примусова праця для сина, а не безгрошів’я внуків, не випадало.
На початку лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», яким запроваджено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи.
Відповідно до статті 31-1 КупАП, суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.
 
Суспільно корисні роботи є оплачуваними, й зароблені правопорушником гроші скеровують суто на оплату аліментів – їх перераховують на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби. Звичайно, казна-яких сум не заробити, але все ж є хоч якась матеріальна підтримка для дітей.
Торік у Зборові стався казус – тим, хто був на суспільно корисних роботах, грошей не нарахували. Тож багато людей мусили звертатися до суду  – з позовом до Зборівської міської ради щодо нарахування плати за виконання суспільно корисних робіт. В усіх випадках суд задовольняв такі заяви і змушував зборівську мерію заплатити.
За яких обставин батькові-боржнику чи матері-боржниці загрожує адміністративна відповідальність?
Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.
Проте не усіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт, зокрема інвалідів I або II груп, вагітних жінок, жінок, старших 55 років, та чоловіків, старших 60 років. В області траплялися випадки, коли  державні виконавці, а згодом суди, не з’ясувавши статус боржників, призначали суспільно корисні роботи інвалідам. Відтак, аж коли доходило до виконання, виявлялося, що людина є інвалідом другої групи з дитинства. (Такий випадок був у Козівському районі.)
Загалом справу у суді розглядають за обов’язкової присутності особи, яка вчинила правопорушення. Але якщо є дані про своєчасне її сповіщення, можуть розглянути і без неї. Боржникові таки варто прийти до суду, а надто якщо він має поважні причини несплати аліментів. Скажімо, не притягнули до адмінвідповідальності жителя Зборівського району, який у суді повідомив, що тривалий час перебував у в’язниці іншої країни – за порушення паспортного режиму, а отже, не мав можливості сплачувати аліменти.
На який час призначають суспільно корисні роботи? На строк від 120 до 360 годин. Виконують їх не більше 8 годин на день, а неповнолітні – не більше 2 годин.
Правопорушникові, якого вперше притягують до адмінвідповідальності, як правило, призначають 120 годин  робіт. А от коли йдеться про повторне притягнення до адмінвідповідальності, боржникові загрожує від 240 до 360 годин робіт.
Про повторне адмінправопорушення й запитувала читачка «Свободи». Відповідно до законодавства, під повторним вчиненням правопорушенням слід розуміти невжиття особою заходів щодо сплати аліментів протягом двох місяців з дня відбуття адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.
Нехтувати судовим рішенням не варто:  якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосують адміністративний арешт. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.
У разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт боржникові загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років.
Зважаючи, що у країні приблизно півтора мільйона дітей проживають у неповних сім’ях, аліментна проблема стосується дуже багатьох. Аби примусити боржників матеріально утримувати своїх дітей, їх усіляко утискають – позбавляють прав на керування автівками, на користування зброєю, на виїзд за кордон і таке інше. Звісно, це спричиняє невдоволення та обурення у батьків-аліментників, які звикли роками навіть дещицю не платити дітям, аж врапт держава  взялася викручувати руки. Отож тим, хто не платить, таки доведеться підмітати вулиці.
Ольга КУШНЕРИК