Повідомити новину

Поширити:

 У структурі Фонду соціального страхування України створено підрозділи, на які покладено виконання низки функцій, зокрема:
– страхування від нещасних випадків  на виробництві;
– відшкодовування матеріальної шкоди застрахованим працівникам та членам їх сімей;
– відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві за рахунок коштів Фонду.
У місті Тернопіль цими питаннями опікуються страхові експерти з охорони праці Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Згідно з Положенням про службу страхових експертів з охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 20.12.2011 № 63, страхові експерти мають право безперешкодно та в будь-який час відвідувати підприємства для перевірки стану безпеки праці та проведення профілактичної роботи, а саме: перевірити документацію з охорони праці та види здійснюваної діяльності, проходження керівниками та працівниками необхідного навчання та перевірити їх знання з охорони праці.
До обов’язків страхових експертів також належить участь у розслідуванні нещасних випадків, які стались на виробництві, або професійних захворювань. Беручи до уваги негативні моменти, які виявляють під час розслідувань, намагаємось усувати їх під час перевірок безпосередньо на робочих місцях.
Наведемо кілька типових прикладів нещасних випадків на виробництві, у розслідуванні яких брали участь страхові експерти з охорони праці Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. Так, у січні 2018 року на одному з підприємств міста Тернопіль, що спеціалізується на виробництві електричного освітлювального устаткування, стався нещасний випадок із працівником, який хотів допомогти колезі і виконував роботу, що не відповідає його посадовим обов’язкам. У результаті працівник отримав травматичну ампутацію пальців руки гільйотинними ножицями. Звичайно, травмування не відбулося б, якби  потерпілий перед виконанням таких видів робіт пройшов необхідне навчання та перевірку знань з охорони праці, про що мав подбати безпосередній керівник.
У грудні 2017 року подібний випадок трапився з працівницею лікарні, яка теж хотіла допомогти своїй колезі і виконувала роботу, що не відповідала посадовим обов’язкам потерпілої, внаслідок чого впала й отримала перелом ноги.
У жовтні 2017 року трапився випадок із підсобним робітником одного з підприємств міста Тернопіль, який під час виконання своїх посадових обов’язків порушив інструкції з охорони праці під час роботи на висоті та впав,  отримавши травму хребта і перелом руки.
Ще один випадок стався в грудні 2017 року на одному з Тернопільських підприємств, коли оператор парогазогенераторів здійснив повторне запалювання теплогенератора без попереднього ввімкнення вентилятора димососа та не перевірив надійність роботи системи вентиляції.  Через виникнення іскри в теплогенераторі відбулося загорання газоповітряної суміші і стався вибух, у результаті якого було пошкоджено частину будівлі, а потерпілого засипало будівельними елементами.
У січні 2018 року в одному з товариств міста Тернопіль майстер цеху не проконтролював дотримання працівником вимог інструкцій з питань охорони праці та не вжив заходів щодо попередження нещасного випадку внаслідок перебування на території цеху робітника у стані алкогольного сп’яніння.
Подібні випадки трапляються доволі часто, й основними причинами їх є власна необережність та недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час роботи з механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва. Будь-який нещасний випадок на виробництві потрібно аналізувати, розбираючи весь ланцюг порушення та конкретизуючи кожну його ланку.
Тому страхові експерти намагаються, щоб роботодавці усвідомили відповідальність за людей, які в них працюють, а працівники – обов’язок берегти  власне здоров’я та здоров’я оточуючих.
 
І. Закамарко, страховий експерт з охорони праці Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області