Повідомити новину

Поширити:

«Пий, дитино, молоко – будеш все здорова», – люблять повторювати бабусі в селі. Певна річ, якщо молоко домашнє, парне – в ньому лише користь і смак. Якщо  ж придбане в магазині, є ризик натрапити на фальсифікат. Не достатньо жирне, з домішками, чи взагалі від молока тільки назва залишилась. В Управлінні Держпродспоживслужби розповіли, на скільки можна довіряти виробникам молочної продукції на Тернопільщині.
«Спеціалісти районних та Тернопільського міського відділів безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС в Тернопільській  області, під час  проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) у період з від початку року здійснили низку відборів молокопродуктів з метою встановлення відповідності вимогам законодавства про харчові продукти», – повідомили в управлінні.
Згідно з результатами досліджень, у 16 з 74-х зразків виявлено невідповідність  продукції за жирнокислотним складом, а саме:
– з 49  зразків масла с/в селянського — в 11 невідповідність (22%);
– 20 зразків сметани — 3 невідповідності (15%);
– 5 зразків сиру — 2 невідповідності (40%).
Для порівняння, у 2019 році з 99 досліджених зразків у 35 виявлялись невідповідності.
При цьому, вважаємо за доцільне довести до відома споживачів перелік операторів ринку харчових продуктів, продукція яких неодноразово у поточному році досліджувалась Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України та за результатами випробувань відповідає за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками:
– ТОВ “Радивилівмолоко” (Рівненська обл., Радивилівський район, село Крупець)– 15 зразків (8 – масло, 7 – сметана, 1 – сир);
– ПрАТ “Тернопільський молокозавод” (м. Тернопіль) – 11 зразків (5 – масло, 6 –  сметана);
– ТОВ “Кременецьке молоко” (Тернопільська обл., м. Кременець) – 4 зразки (3 – масло, 1 – сметана);
– Фірма “ЛЮСТДОРФ” (Вінницька обл., Іллінецький район, місто Іллінці) – 2 зразки (1 – масло, 1 – сметана).
Довідково. Для виробництва вершкового масла не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров’ячого молока та продуктів його перероблення, тому продукція, яка складається з молочно-рослинного жиру, є спредом або жировою сумішшю.