Хоча кожна господиня має свої рецепти і секрети консервування, все ж хочеться чогось новенького. Саме тому «Свобода» пропонує урізноманітнити колекцію власних способів заготівлі огірків кількома рецептами.
Огірки квашені
Потрібно: огірки – 5 кг, кріп – 50 г, естрагон (зелень) – 30 г, листя вишні – 30 г, листя чорної смородини – 30 г,
сіль – 70 г на 1 л води.
Приготування. Огірки наколоти виделкою і поскладати в тару для квашення, перекладаючи пряною зеленню. Сіль додати у воду, розчин закип’ятити і відразу залити підготовлені огірки з прянощами (на 5 кг огірків знадобиться 4-5 л розчину). Покласти зверху гніт і залишити в прохолодному.
Консервовані огірки з кетчупом
Потрібно: огірки, лавровий лист, перець чорний горошком, часник.
Маринад: вода – 1 л, цукор – 1 скл., сіль – 1,5 ст. л., оцет – 150 мл, кетчуп – 300 г.
Приготування. Залийте огірки холодною водою і дайте постояти 30 хвилин та промийте. На дно банки покладіть 1 лавровий листок, 5-6 горошин перцю, 1-2 зубці часнику, поскладайте огірки у банки.
Маринад. Висипте всі інгредієнти у каструлю і доведіть до кипіння. Заливки вистачає для трьох літрових банок огірків. Залийте маринадом огірки і поставте стерилізувати на 10 хвилин. Закатайте.
Салат з огірків і цибулі
Потрібно: огірки – 2 кг, цибуля ріпчаста – 4 шт., кріп – 50 г, оцет – 6 ст.л., олія – 10 ст.л., цукор – 3 ст.л., сіль – 1,5 ст.л.
Приготування. Наріжте кружечками огірки та великими кільцями цибулю. Змішайте все в глибокій каструлі, додайте нарізану зелень кропу, столовий оцет, олію, цукор і сіль. Все перемішайте, накрийте кришкою і залиште настоятися на 4-5 годин. Як тільки виділиться сік, доведіть до кипіння і, перемішуючи, кип’ятіть протягом 5 хвилин. Овочі в гарячому вигляді розкладіть у заздалегідь промиті і просушені банки, закатайте. Зберігайте в темному місці.
Огірки мариновані
На 3-літрову банку потрібно: огірки (стільки, скільки може поміститися в 3-х літровій банці), сіль – 2 ст. л.,
цукор – 1 ст. л., есенція – 1 ст. л., кріп, часник – 6 зубчиків, морква – 1 шт., перець болгарський – 1 шт., перець гострий – 1 шт., лавровий лист – 2 шт., перець горошком, листя хрону і смородини.
Приготування. На дно банки покласти прянощі і спеції, а поверх – огірки. Все це залити окропом (потрібно для того, щоб знати кількість рідини). Огірки повинні постояти, поки вода не охолоне до температури 50-60 градусів. Воду злити у каструлю. Ту кількість рідини, що вмістилася в банку, довести до кипіння, додати сіль, цукор, есенцію, прокип’ятити і знову залити огірки. Закатати.
Тайський салат з огірків
Потрібно: огірки – 1-2 шт., в’ялені помідори – 1 шт., червона цибуля – 1-2 шт., рисовий оцет – 100 г, базилік,
тайський соус чилі – 1 ст. л., цукор – 2 ст. л., перець в’ялений – 1 шт.
Приготування. Огірки нарізати тонкими кружальцями, додати цибулю, порізану півкільцями, оцет та цукор. Кількома краплями найгострішого тайського соусу чилі скропити салат, він надасть пікантності та гостроти. Перед подачею прикрасити салат подрібненою зеленню базиліка, помідором та перцем. Цей вид салату можна подавати як до рибних, так і м’ясних страв, із відварним рисом або з іншими гарнірами.
Огірковий салат з яблуками
Потрібно: свіжі огірки – 2 кг, яблука – 1 кг, кріп – 50 г, естрагон – 50 г, олія – 100 г, цукор – 50 г, сіль – 40 г, фруктовий оцет – 100 г.
Приготування. Огірки нарізати кружечками. Яблука помити і видалити з них серцевину, нарізати шматочками. З’єднати огірки, яблука і подрібнену зелень та додати сіль, цукор, олію, оцет. Все добре перемішати, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Киплячу суміш розкласти в скляні стерилізовані банки, закатати.
Солоні огірки з гірчицею
На 3-літрову банку потрібно: 2 кг огірків, 30 г кропу,
15 г хрону, 10 г часнику, по 20 г вишневих і дубового листя, 3 г стручкового гіркого перцю.
Розсіл готують із розрахунку: 60-80 г солі та 4 г сухої гірчиці на 1 л води.
Приготування. У 3-літрову банку покладіть підготовлені огірки, кріп, часник, хрін, зелень і листя, залийте розсолом і залишіть на 6-7 діб для бродіння. Якщо хочете заготувати солоні огірки з гірчицею на зиму, то на другий день бродіння треба винести їх на холод.
«Зимовий салат» з огірками
Потрібно: огірки – 2 кг, помідори – 2 кг, перець болгарський – 7 шт., часник – 200 г, сіль – 2 ст.л., цукор – 250г, олія – 150 мл, оцет 9% – 80 г.
Приготування. Помідори і перець перемолоти на м’ясорубці. До суміші додати цукор, сіль, часник і олію. Варити 10 -15 хвилин. Огірки подрібнити та додати до соусу і варити ще 10–15 хв. Влити оцет. Розкласти у банки, закатати.
Гостренькі огірочки
Потрібно: огірки – 4 кг.
Маринад: 1 скл. цукру, 3 ст. л. солі, 1 скл. оцту 9%, 1 скл. олії, 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. червоного меленого перцю, 2 ст. л. сухої гірчиці, 2 ст. л. часнику.
Приготування. Огірки розрізати на кружечки або поздовж на 6-8 частин. З`єднати решту інгредієнтів з огірками. Суміш витримати 2 години (кожні 30 хвилин перемішувати). Довести все до кипіння і варити, поки огірки не змінять колір. Відразу ж розкласти по банках і закатати.
Огірки з гарбузово-яблучним соком
Потрібно: огірки, 1 л гарбузового соку, 300 мл яблучного соку, 50 г солі, 50 г цукру.
Приготування. Приготуйте розсіл з 1 літра гарбузового соку, 300 мл яблучного соку, солі і цукру, доведіть до кипіння. Залийте огірки киплячим розсолом і залиште на кілька хвилин, потім рідину злийте і знову закип’ятіть. Повторіть цю процедуру тричі і закатайте банки.
Огірки у виноградному листі
Потрібно: огірки, виноградне листя, 300 мл яблучного або виноградного соку, 50 г цукру, 50 г солі.
Приготування. Загорніть кожен огірок у виноградний листок і щільно укладіть в трилітрову банку. Приготуйте розсіл з 1 літра води, 300 мл соку, цукру і солі. Залийте киплячим розсолом огірки, потім злийте його, знову прокип’ятіть і повторіть процедуру двічі, закатайте.
Підготувала Олена КОВАЛЬОВА