Господині з ентузіазмом обмірковують страви на великодній стіл. Втім, зрозуміло, що великодній ранок не може пройти без шматочка паски. Бажано вимішеної своїми руками, випеченої зі світлими думками.
Великодня бабусина паска
Потрібно: борошно – 580 г, яйця курячі – 1 шт., масло вершкове – 45, дріжджі свіжі – 9 г, ізюм – за смаком, молоко – 250 мл, сіль – 1 щіпка, цукор – 170 г, ванільний цукор – 7 г, вода – 50 мл, цукати – за смаком, цукрова глазур – 50 мл, кондитерська посипка – за смаком.
Приготування. В теплу воду покласти дріжджі, 1 столову ложку борошна і 20 г цукру. Все ретельно перемішати. Потім закип’ятити молоко і відділити від нього половину (приблизно 125 мл). Молоко довести до кипіння, зняти з вогню і заварити у ньому 1 столову ложку борошна. Все ретельно розмішати, щоб не було грудочок. Суміш остудити. З’єднати заварену суміш з опарою, перемішати. Накрити рушником і дати трохи підійти. Отримана маса повинна піднятися. До цієї суміші доодати залишок молока і трохи просіяного борошна. Тісто по консистенції має бути, як на оладки. Знову накрити миску з тістом рушником і залишити. Тісто має збільшитися в 1,5-2 рази. Тепер потрібно збити яйце з розм’якшеним вершковим маслом, цукром і дрібкою солі. Все розтерти до однорідної консистенції. Додати в цю суміш цукати, родзинки, ванілін.
Коли тісто підійде додати суміш з цукатами. Все перемішати і поступово підсипати просіяне борошно і гарно вимісити, аж поки тісто перестане липнути до рук. Залишати тісто у теплому місце приблизно на 1,5 години. За цей час тісто слід обім’яти 2 рази. Розкласти тісто по формах. Заповнити форму приблизно на 1/3. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 2 годин.
Пекти паски в розігрітій до 200 градусів духовці. Випікати 10 хвилин, а потім ще 45 хвилин при температурі 180 градусів. Готові паски прикрасити цукровою помадкою або глазур’ю.
Паска класична
Потрібно: молоко – 0,5 л, дріжджі – 75 г, яйця 8-10 шт., олія вершкова або маргарин – 150 г, цукор – 0,5 кг, ванільний цукор – 1 пакетик, борошно – 9 скл., сіль – 1,5 ч.л. без верху.
Приготування опари. У теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст.л. цукру і 2 склянки борошна, розмішати і поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення в 3 рази.
Відокремити білки від двох яєць (для прикраси готових пасок) і поставити в холодильник.
Розтерти жовтки і інші яйця з цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи, борошно і замісити некруте тісто. накрити чистим рушником і залишити підніматися в теплому місці.
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити олію, додати в нього ваніль і влити в тісто.
Гарненько вимісити і дати ще раз підійти.
Форми рясно змастити рослинною олією. Руки теж змастити олією. Набирати і відривати руками шматки тесту і викладати у форму (до половини висоти
Накрити форми рушником і дати паскам підійти до верху форми.
Ставити форми в гарячу духовку і випікати 15-25 хвилин залежно від розміру форм.
Дістати, дати остигнути, накривши рушником. Акуратно вийняти з форм.
Холодні білки збити з 2 ст.л. цукру в міцну піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і посипати за бажанням різноколірним пшоном або спеціальним посипанням.
Паска “Царська”
Потрібно: 2 кг сиру, 10 яєць, 400 г вершкового масла, 800 г сметани, 600-700 г цукру, 1/2 склянки мигдалю, 1/2 склянки родзинок, ванілін.
Приготування. Протерти через сито сир і вершкове масло, додати сметану, ретельно перемішати, поставити посуд на плиту і довести масу до кипіння при безперервному помішуванні дерев’яною лопаткою, щоб маса не пригоріла. Негайно зняти з вогню і по можливості швидше охолодити, також безперервно помішуючи. У застиглу масу додати цукор, родзинки, мигдаль, ванілін, все перемішати, покласти в пасочницю, щільно вминаючи масу, зверху покласти блюдце, невеликий вантаж, поставити в холодильник на добу.
Сирна паска з апельсином
Потрібно: борошно пшеничне – 2 скл., молоко – 5 ст. л.,
дріжджі – 15 г, яйця – 3 шт., цукор – 1 скл., апельсин – 1 шт., сир домашній – 250 г, масло вершкове – 50 г, ванільний екстракт – 5 крапель.
Приготування. З апельсина зняти цедру та видавити сік.
З’єднати дріжджі, молоко, ложку цукру і дві ложки борошна. Миску накрити рушником і відставити вбік, бажано в тепле місце. Два яйця і жовток (білок залишимо для глазурі) з’єднати з цукром, і збивати за допомогою міксера до тих пір, поки маса загусне і побіліє.
Сир перетерти до кашоподібного стану. Перетертий сир з’єднати з розм’якшеним вершковим маслом, додати сіль і ваніль, масу гарненько перемішати.
Просіяне борошно насипати в глибоку тарілку і перемішати з цедрою і соком апельсина, додати сир і ще раз перемішати. Далі додати яєчну суміш та опара.
Тісто акуратно вимісити в мисці. Стінки форми для пасок обмазати олією. Тістом заповнити ємності форм до половини. Накрити паски рушником і поставити в тепле місце. Через годину тісто збільшиться вдвічі і підніметься до краю форм. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 30-50 хвилин. Верх пасок прикрасити білкової глазур’ю і посипати різнобарвною цукровою посипкою.
Сирна шоколадна паска
Потрібно: 500 г сиру, 150 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао, ванілін, а також 1-2 шматочки шоколаду та сіль.
Приготування. М’яке вершкове масло розтерти дерев’яною ложкою до стану густої сметани. Додати цукор, трішки солі і какао. Ретельно перемішати. Після цього сир протерти через сито, покласти сметану, перемішати та маленькими порціями ввести у масляну суміш. Коли маса набуде рівномірного шоколадного кольору, покласти її у форму та притиснути чимось важким. Тримати у прохолодному місці, доки паска не стане цупкою. Потім викласти її на тарілку та прикрасити тертим шоколадом.
Світлого Вам Великодня!