gazpostach

Пластиковий посуд: шкода чи користь?



Ще якихось п’ятнадцять років тому одноразовий пластиковий посуд і різноманітна харчова упаковка були в нашій країні рідкістю. У магазинах продукти, наприклад ковбасу, сири, масло, загортали в щільний папір. Сьогодні пластикова тара і харчова упаковка стала атрибутом нашого життя, тож виникає запитання, а чи безпечні вони для здоров’я?

Багато людей вважають, що матеріали, з яких виготовляють одноразові упаковки і посуд, зовсім нешкідливі для людини. Це абсолютно правильно. Пластиковий посуд виготовляють із полімерів. І перш ніж налагодити їх масове виробництво, вчені не один рік вивчали їх властивості й вплив на людину і з’ясували, що за умови дотримання всіх технологічних правил під час виробництва вироби з полімерних матеріалів не несуть ніякої шкоди здоров’ю. Проте слід дотримуватись інструкцій щодо використання такого посуду.
Обережно потрібно користуватися посудом з полістиролу. На його дні має бути маркування “РS”. Цей матеріал легко відрізнити: він хрусткий і ламається. Із такого посуду при температурі 60-80 градусів стирол може потрапляти у продукти. Отже, використовувати таку тарілку для гарячої страви не рекомендується, оскільки можна отримати дозу токсинів. Для чаю та кави слід використовувати посуд із поліпропілену. Він не ламається, а лише мнеться та має позначку “РР” у вигляді трикутника із цифрою п’ять. Більш екологічно чистими є склянки й посуд, виготовлені з пінного полістиролу або пінополістиролу. Для гарячих страв і напоїв придатний пінопластовий посуд (спінений полістирол – пінопласт – не токсичний, бо складається на 95% з повітря). Він абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних токсичних речовин, контактуючи з їжею. Так, поліпропіленовий посуд витримує температуру до 100° С. Але пити з такої склянки спиртні напої заборонено. Вчені провели дослід. У пластиковий стакан було налито горілку. Через кілька хвилин дослідники перевірили склад вмісту. Це була вже не горілка, а хімічний розчин шкідливих для організму речовин, що спричиняють хвороби нирок і очей. Щоб уникнути небезпеки, варто звертати увагу на маркування на посуді.
Також слід зазначити, що, згідно з санітарними правилами та «Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»,  забороняється використання пластмасового посуду в дитячих садочках, інтернатах, школах, санаторіях, таборах дитячого відпочинку та інших дитячих закладах. Тарілки, блюдечка і чашки мають бути виготовлені із фарфору або фаянсу, а ложки та виделки – із нержавіючої сталі. Слід також максимально обмежити використання такого посуду дітьми і в домашніх умовах, а також вживання ними будь-яких продуктів харчування, що зберігаються у пластиковій тарі.
Побутує думка, що вироби з пластику і полімерних матеріалів можна використовувати повторно. Це неправильно. Недарма посуд називається одноразовим. Не варто, наприклад, у пластикових пляшках з-під газованої води зберігати молоко, компот, квас і т.д. Висока температура продуктів або повітря, тривалий контакт із харчовими продуктами, ультрафіолетові промені і кисень сприяють “старінню” полімерних матеріалів. Як наслідок, з них виділяються шкідливі для організму речовини, які проникають у харчові продукти, що зберігаються в такій тарі. Тобто, молоко, компот, квас або інші напої стають токсичними і небезпечними.

Матеріали, які використовують для виготовлення одноразового посуду, можуть спричиняти онкологічні захворювання, якщо не дотримано технологічні вимоги виробництва або правила зберігання. Тоді полімерні речовини виділяють в повітря і навколишнє середовище розрізнені токсичні сполуки, що мають специфічний неприємний запах. Вони є небезпечними для здоров’я і, якщо потрапляють в організм людини разом з їжею, автоматично стають причиною поганого самопочуття: дискомфорту без певної локалізації, головного болю, загальної втоми, алергії, навіть напади бронхіальної астми. Учені провели серію експериментів на тваринах, і результати були однозначними: деякі токсичні сполуки, що виділяються з полімерів, у разі потрапляння в організм вагітної жінки можуть навіть стати причиною вродженої потворності.
Чи безпечніший і якісніший пластиковий посуд українського виробництва? В якій країні виготовлено одноразовий посуд, немає великого значення. Важливо, який виробник. Тобто, якщо фірма дотримується всіх правил виробництва, то на посуді має бути  вказано код, назва матеріалу, з якого виготовлений товар, а також, і це обов’язкова умова, чітка вказівка, де і як застосовувати товар: для холодних, гарячих, сипких матеріалів, рідини і т.д. Краще з одноразового посуду сумнівного виробництва не їсти і не ризикувати здоров’ям своїм і близьких. Адже така тара, посуд і упаковка можуть містити важкі метали, фарбники і інші шкідливі хімічні речовини, небезпечні для здоров’я людини.
Чи придатні поліетиленові пакети для зберігання будь-яких продуктів в холодильнику.  Харчові продукти можна зберігати тільки в пакетах, які стійкі до низьких температур. Багато хто не знає, але звичайні поліетиленові пакети за низьких температур теж можуть виділяти токсичні речовини. Отже, якщо ви вирішили заморозити овочі або фрукти, краще скористатися спеціальною харчовою плівкою, інакше ваші екологічно чисті продукти, вирощені з любов’ю на дачі, можуть з часом увібрати небезпечні сполуки і стати причиною отруєння організму.

Майже у кожної господині сьогодні на кухні є харчової плівки для зберігання продуктів. У супермаркетах у таку плівку фасують масло, халву, печиво. Але мало хто знає, що її найчастіше виготовляють зі звичайного поліетилену із позначкою HDPE і цифрою два. На жаль, на упаковці виробники не вказують, що зберігати у такій плівці масло чи маргарин не можна – поліетилен не стійкий до жирів.
 








Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*