У процесі бродіння квашена капуста піддається хімічному розпаду, що сприяє підвищенню її поживної цінності. Оскільки квашена капуста є багатим джерелом пробіотиків, вітамінів і мінералів, вона допомагає травленню і зміцнює імунітет.
В одній порції квашеної капусти міститься: калорії – 27; жири – 0,2 грама; вуглеводи – 6,08 г; клітковина – 4,12 г; білок – 1,29 г; кальцій – 42,6 міліграма; магній – 18,5 мг; натрій – 939 мг; залізо – 2,09 мг; вітамін С – 20,9 мг; вітамін K – 18,5 мікрограмів. У квашеній капусті також міститься сполука сульфорафан, що має антиоксидантні, протимікробні та протизапальні властивості.
Покращує травлення. Багата на пробіотики квашена капуста допомагає урізноманітнити середовище корисних бактерій, що, своєю чергою, може допомогти в процесі травлення. Квашена капуста також містить травні ферменти, які допомагають розщеплювати їжу і полегшують засвоєння деяких поживних речовин.
Захищає від запалення. Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами, зменшуючи запалення, яке потенційно може призвести до таких захворювань, як рак. Сполука індол-3-карбінол, що міститься у квашеній капусті, є ключовим гравцем, який, на думку дослідників, має протизапальні властивості і може боротися з раком.
Регулює імунну систему. Покращуючи мікрофлору кишківника і шлунково-кишкового тракту, пробіотики в квашеній капусті захищають від чужорідних мікробів, які можуть викликати реакцію імунної системи. Деякі дослідження показують, що багаті на пробіотики продукти, такі як квашена капуста, можуть знизити ймовірність захворіти на застуду або отримати інфекцію сечовивідних шляхів. рівень вітаміну С у квашеній капусті може бути вищим, ніж в інших подібних овочах.
Знижує стрес і підтримує здоров’я мозку. Дослідники вивчають взаємодію кишківника і мозку і доходять висновку, що їхні зв’язки і сигнали тісніше впливають на різні функції організму.
Вміст пробіотиків у квашеній капусті підтримує здорове середовище кишкових бактерій, що, ймовірно, позитивно впливає на баланс гормонів стресу, зниження рівня стресу та інші аспекти здоров’я мозку. Дослідження також показують, що ферментовані продукти можуть сприяти поліпшенню настрою, пам’яті та симптомів психічних захворювань, таких як депресія і тривожність.
Зміцнює кістки. Вітамін K сприяє мінералізації кісток, спрямовуючи кальцій у кістки, а не накопичуючи його в артеріях. Вітамін B сприяє здоров’ю обміну речовин, допомагаючи організму метаболізувати ключові поживні речовини для підтримки міцних кісток і зниження ризику остеопорозу. Клітковина, магній і кальцій, що містяться у квашеній капусті, сприяють підвищенню щільності кісток, захищаючи їх від переломів.
Може допомогти в схудненні. Цей ферментований продукт містить багато клітковини, яка може допомогти вам почуватися ситим довше і з меншою кількістю калорій. Крім того, пробіотики, що містяться у квашеній капусті, можуть впливати на те, як організм інтерпретує сигнали голоду, засвоює калорії та відкладає зайвий жир.
Може сприяти здоров’ю серця. Дослідження показують, що пробіотики і клітковина допомагають знизити рівень холестерину і трохи знизити кров’яний тиск у людей з гіпертонією. Крім того, квашена капуста, будучи джерелом вітаміну К, потенційно може зіграти роль у зниженні ризику розвитку серцевих захворювань, блокуючи накопичення кальцію в артеріях.
Кому не можна їсти кислу капусту
Квашена капуста загалом безпечна для більшості людей. Однак люди із захворюваннями травної системи, такими як синдром подразненого кишківника, можуть виявити, що квашена капуста посилює їхні симптоми. Ферментовані продукти можуть спричиняти здуття живота, гази і біль у шлунку в міру просування травною системою, хоча квашена капуста загалом підтримує здоров’я кишечника.
Вона може бути не ідеальна для людей, чутливих до гістаміну. Зокрема, ті, у кого діагностовано непереносимість гістаміну або хронічні мігрені, можуть відчувати небажані побічні ефекти під час вживання ферментованих продуктів.
Якщо у вас є хронічні захворювання, ослаблений імунітет або ви приймаєте деякі антидепресанти, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати ферментовані продукти у раціон.