Молодий, креативний, надзвичайно амбітний. Усе це про 21-річного молодого чоловіка з Тернопільщини – Івана Кисляка. Він, незважаючи на юний вік, встиг домогтися чималих успіхів. Найперше – знайти своє покликання і гучно заявити про себе на всю країну.
Родом він із мальовничого села Великі Дедеркали, що на Шумщині. Згодом з батьками переїхав в Тернопіль. Тут закінчив технічний коледж, факультет туризму. Однак за спеціальністю Іван не працював і дня.
«Коли я був студентом, мене запросили на роботу помічником кухаря у відомий у Тернополі заклад громадського харчування «Б’янко». Тут я і закохався в кулінарію. Багато вчився, запитував, читав. Минув час і почав сам експериментувати, застосовувати різноманітні техніки, вигадувати власні авторські рецепти. Я дуже захопився цією справою і твердо вирішив – будь-що стати шеф-кухарем ресторану», – розповів Іван.
Він впевнено йшов до своєї мети. Відвідував різноманітні майстер-класи від Асоціації шеф-кухарів, тренінги, вчився у кращих. Ба більше того, за доволі нетривалий час здобув кілька призових місць на престижних всеукраїнських змаганнях і чемпіонатах.
«Вперше я вирішив спробувати свої сили у 2017 році, тоді мені було 17 років. Як нині пам’ятаю, це був міжнародний чемпіонат Horeca Show Lviv 2017. Тоді я готував основну страву з м’яса і здобув «срібло». Через рік боровся на чемпіонаті України, який приймав Тернопіль. Тоді отримав «бронзу».
І нарешті цьогоріч, 25 та 26 травня, в Києві відбувся чемпіонат України з кулінарного мистецтва від Асоціації шеф-кухарів. Там я знову здобув бронзову нагороду», – продовжив Іван.
Тільки подумати, третє місце серед 70 учасників. Опонентами Івана на цих змаганнях були титуловані шеф-кухарі зі всієї України. До слова, переможців визначали судді міжнародного класу із різних європейських країн.
«Конкурс був неймовірний. На ньому було чимало знаменитостей. Познайомився з Миколою Люльком, котрий брав участь у програмі «МастерШеф». Було чимало провідних кухарів з Асоціації шеф-кухарів України. Чого тільки вартує з кожним познайомитися, поспілкуватися, дізнатися щось нове, цікаве», – поділився емоціями кухар.
Іван може годинами розповідати про кулінарію. Найбільше обожнює готувати м’ясні страви. Експериментує, вигадує нові рецепти, маринади, застосовує давно забуті спеції. Іван каже, що може підібрати кожній людині індивідуальну страву з певного виду м’яса. На останньому чемпіонаті Іван теж готував основну м’ясну страву. Суддів неабияк здивувала подача, адже Іван подав м’ясо у формі десерту «Чіз кейк».
Варто додати, що після участі у цих престижних чемпіонатах життя Івана докорінно змінилося. Його почали запрошувати на вищі кулінарні посади відомі ресторатори Тернополя. Однак життя розпорядилося інакше – Іван опинився у славному місті Борщів.
«Я зустрів кохану дівчину, ми одружилися. Переїхав в місто, звідки родом моя кохана. Зізнаюся, на деякий час я забув про кулінарію, оскільки облаштовувався, разом із дружиною вили сімейне гніздечко. Та якось у Борщові задумали відкрити ресторан LOFT, куди і запросили мене шеф-кухарем. Я відразу погодився, адже вже дуже сумував за кухнею», – зізнався чоловік.
Він переконаний, кухар – це чоловічі справа, надто, коли працюєш з м’ясом. Однак, коли я запитала, хто готує їсти вдома, відповів: «Звісно, дружина!»
В Івана вже є низка цікавих авторських рецептів м’ясних страв, ними він радо ділиться на власній сторінці у соцмережі Інстаграм. А ще в чоловіка – купа амбітних планів на майбутнє. Не виключено, що у подальшому ми побачимо його серед учасників відомого кулінарного шоу «МастерШеф».
Зоряна ДЕРКАЧ