Страви з молодої картоплі — довгоочікувані на наших столах влітку. Вона пречудово смакує вареною зі свіжою зеленню або смаженою цибулею. Її можна запікати у шкірці й подавати з часниковим соусом, а можна приготувати із салом або куркою…
Молода картопля по-селянськи, смажена у фритюрі
Потрібно: 500 г дрібної молодої картоплі, 4-5 зубків часнику, олія для смаження картоплі, сіль, суміш перців мелена.
Приготування. В глибокій пательні розігріти олію. Картоплю помити (чистити не потрібно!). Якщо бульби великі, то слід розрізати їх навпіл. Просушити за допомогою паперового рушника і обсмажити невеличкими порціями у фритюрі, поки не з`явиться рум’яна скоринка. Потім потрібно викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Готову картоплю посолити, поперчити та вичавити часник.
… запечена в молоці
Потрібно: 1 кг молодої картоплі, 500 мл молока, 2 яйця, 2 плавлені сирки, сіль, перець, мускатний горіх, 2-3 зубки часнику, зелень кропу та зелена цибуля.
Приготування. Картоплю почистити й ретельно помити. Викласти в один шар у жаростійкий посуд. Посолити, поперчити, посипати мускатним горіхом. Залити 400 мл молока. Запікати 15-20 хвилин. Потім картоплю перевернути.
Залити сумішшю: 2 яйця збити з 100 г молока. Натерти на крупній тертці плавлені сирки, додати вичавлений через прес часник і подрібнену зелень. Знову поставити картоплю в духовку. Запікати ще 20-25 хвилин до готовності.
… з сулугуні
Потрібно: 1 кг дрібної молодої картоплі, 3-5 зубків часнику, 2 ст. л. вершкового масла, 200 г сулугуні, зелень, сіль за смаком.
Приготування. Почистити картоплю за допомогою металевої губки. Варити 15 хвилин. Потім злити воду й обсушити. Подрібнити часник. Покласти в розігріту сковороду вершкове масло і додати часник, через 20 секунд прибрати сковороду з вогню. Відварену картоплю покласти в форму для запікання і полити розтопленим вершковим маслом. Порізати сулугуні скибочками і накрити ними картоплю. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці, поки сир не розплавиться.
Салат з молодої картоплі
Потрібно: 500 г молодої картоплі, 200 г зеленої квасолі, 120 г сардин в олії, жменя оливок без кісточок, сік половини лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль, перець за смаком.
Приготування. Розрізати на 3 частини картоплю і відварити її до готовності. Невеликими шматочками нарізати квасолю і варити до готовності. Злити воду й остудити овочі.
Викласти в салатник сардини, додати сіль, перець, лимонний сік і розім`яти виделкою. Покласти до сардин дрібно нарізані оливки, відварені картоплю і квасолю, додати оливкову олію, ретельно все перемішати. Залишити салат на 15 хвилин і подавати до столу.
… з м’ясом в «рукаві»
Потрібно: 600 г нежирної свинини, 5-6 невеликих картоплин, 1 середня морквина, 2 цибулини, сіль, перець, приправи за смаком, 40-50 мл олії.
Приготування. М’ясо нарізати середніми порційними шматочками, посолити, поперчити і змішати з половиною олії. Залишити суміш на 10-15 хвилин. Картоплю порізати великою соломкою, з’єднати з натертою морквою і 1/3 нашаткованої цибулі. Додати сіль, перець, олію і перемішати. Спочатку в рукав покласти нарізану картоплю, а поверх розподілити рівним шаром свинину, зверху посипати рештою цибулі. Пакет для запікання акуратно перенести на деко і запікати в попередньо розігрітій до 190 градусів духовці протягом години. Потім обережно розрізати пакет і смажити до появи красивої апетитної рум’яної скоринки.
… з куркою, запечена в «рукаві»
Потрібно: тушка курки, 1,5 кг молодої дрібної картоплі, 6 зубків часнику, 2 ст. л. сметани або майонезу, 3 ст. л. оливкової олії, 0,5 ч. л. меленого червоного перцю, карі, куркума, середземноморські трави, сіль.
Приготування. Змішати олію, трави й спеції, посолити. Додати 3 зубки вичавленого часнику. Влити майонез або сметану. Перемішати. Натерти цим маринадом попередньо помиту та висушену паперовим рушником курячу тушку. Залишити на 15-20 хвилин. Молоду картоплю ретельно помити, скласти в цупкий поліетиленовий пакет, додати зо дві жмені грубої солі, зав’язати та активно покачати все по столі. Потім пакет розв’язати, перекласти бульбу у друшляк та знову ретельно помити під проточною водою (майже вся шкірочка злізе сама). Трохи посолити та поперчити, додати вичавлений часник. Ретельно перемішати.
Черевце курки нафарширувати підготовленою бульбою. Покласти тушку в рукав для запікання, а навколо викласти картоплю, яка залишилася. Зав’язати рукав щільно з обох боків. Запікати курку при температурі 180°С протягом 1,5-2 години. Для того, аби отримати рум’яну скоринку на курятині та картоплі, за 10-15 хвилин до кінця приготування рукав потрібно розрізати й дати страві добре підсмажитися.