Повідомити новину

Поширити:

Соковита вишня – одна з найулюбленіших ягід. Вона ідеально підходить для випічки – з неї можна зробити пиріг чи мафін, святковий торт, а також незвичайний штрудель. Ділимося з вами рецептами.

Ніжний вишневий пиріг

Інгредієнти

  • 470 гр вишні
  • 200 гр борошна
  • 140 гр цукр
  • 110 гр олії
  • 3 яйця
  • 1 яєчний жовток
  • 16 гр розпушувача
  • 1 лимон (цедра)
  • ½ стручка ванілі

Покрокове приготування

  • Олія та яйця дістати заздалегідь. Олія має стати м’якою, яйця – кімнатної температури.
  • З вишні видалити кісточки.
  • Вершкове масло змішати з цукром і збити електричним віночком. Всипати терту цедру лимона та насіння ванілі. Збивати до одержання однорідної суміші.
  • Не припиняючи збивати, по одному додавати яйця – кожне наступне тільки після того, як попереднє добре вбереться в тісто.
  • Потім поступово всипати цукрову пудру, муку, картопляний крохмаль і розпушувач.
  • Роз’ємну форму змастити олією і присипати борошном (або вистелити папером), викласти тісто.
  • Розкласти зверху вишню – на щільному тісті вона не втопиться і залишиться на поверхні після приготування.
  • Випікати пиріг у розігрітій до 180℃ духовці приблизно 40-45 хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою – якщо під час протикання вона буде сухою, значить, пиріг готовий.

Дати пирога з вишнею охолонути, дістати із форми, посипати цукровою пудрою і подавати.

Вишневий штрудель

Інгредієнти

  • 250 гр борошна
  • 100 мл холодної води
  • 3 ст. рослинної олії
  • 1 ч. л. білого винного оцту
  • Дрібка солі

Для начинки

  • 500 гр вишні
  • 150 гр коричневого цукру
  • 2-3 ст. панірувальних сухарів
  • 1 ст. меленої кориці

Для змащування зверху

  • 2 ст.л.
  • 1 ст. молока

Приготування

  1. Борошно просіяти у велику миску. Влити олію, оцет і воду.
  2. Сформувати кулю, замотати харчовою плівкою та залишити в холодильнику на півгодини.
  3. Вимити вишню, видалити плодоніжки та кісточки.
  4. Тісто дістати і розкотити в тонкий прямокутний лист, посипати панірувальними сухарями.
  5. Розкласти вишню, щоб до краю залишалося кілька сантиметрів. Посипати коричневим цукром та корицею.
  6. Скачати рулетиком вздовж довгого боку. Викласти штрудель на лист, застелений папером для випічки, і змастити зверху молоком. Посипати коричневим цукром.
  7. Випікати у розігрітій до 180℃ духовці протягом 35–40 хвилин.

Дістати з духовки та дати охолонути. Для подачі нарізати штрудель із вишнею на скибочки.

Мафіни з вишнею

Розраховано на 12 мафінів.

Інгредієнти

  • 170 гр борошна
  • 12 великих вишень
  • 125 мл йогурту
  • 60 гр коричневого цукру
  • 60 гр рослинної олії
  • 8 гр розпушувача
  • 1 яйце
  • ч.л. ваніліну
  • Вишня для прикраси

Покрокове приготування

  1. Яйце змішати з коричневим цукром і ваніллю і збити. Продовжуючи збивати, поступово влити олію, потім йогурт.
  2. Всипати борошно, що просіяє, і розпушувач і перемішати до однорідного тіста.
  3. Очистити вишні від кісточок. Якщо вишні дрібні, можна взяти більшу кількість дрібних.
  4. Заповнити форми для кексів наполовину тестом. У центр викласти вишню і залити тестом, що залишився.
  5. Посипати коричневим цукром та прикрасити шматочками вишні. Випікати у розігрітій до 180℃ духовці 20 хвилин.

Дістати і залишити остигати. Перед подачею посипати мафіни цукровою пудрою.

Торт з вишнею «Чорний ліс»

Інгредієнти

  • 140 гр темного шоколаду
  • 180 гр цукру
  • 100 гр борошна
  • 6 яєць
  • 75 гр вершкового масла
  • 50 гр кукурудзяного крохмалю
  • 16 гр розпушувача

Для начинки

  • 500 гр вишні
  • 80 гр цукру
  • 70 гр вишневого бренді

Для крему

  • 1 л вершків для збивання
  • 80 гр цукрової пудри

Для прикраси

  • 150 гр темного шоколаду
  • Вишня
  • Шоколадна стружка

Приготування

  1. Для шоколадної основи темний шоколад нарізати і розтопити на водяній бані. Коли шоколад повністю розійдеться, додати вершкове масло. Помішуючи, дочекатися розтоплення олії, потім прибрати убік і дати шоколадній масі повністю охолонути.
  2. Відокремити жовтки від білків. Помістити яєчні жовтки разом з половиною цукрового піску в міксер з насадкою-віночком і збивати до отримання легкої та пінистої суміші.
  3. Залити теплу шоколадну суміш у чашу міксера до яєчної маси та збивати до однорідності.
  4. Просіяти борошно. З’єднати з кукурудзяним крохмалем і розпушувачем і потроху додавати в шоколадно-яєчну масу, не припиняючи збивати, до отримання однорідної суміші.
  5. Окремо збити білки до стійких піків. Додати|добавляти| цукор і продовжити збивати до рівномірної консистенції.
  6. Потім потроху додавати білки в шоколадну суміш: спочатку викласти пару ложок і перемішати лопаткою, щоб маса стала м’якшою. Потроху викладати збиті яєчні білки, що залишилися, перемішуючи знизу вгору, поки не вийде однорідна піниста суміш без грудок.
  7. Форму для торта діаметром 24 см змастити олією та посипати борошном (або вистелити папером). Вилити в неї шоколадне тісто.
  8. Розрівняти поверхню і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 50 хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою.
  9. Після готовності дістати основу та залишити постояти 5 хвилин. Потім дістати з|із| форми і помістити на тарілку або решітку.
  10. Вишню промити, видалити кісточки (15-20 штук залишити цілих зі стеблом). Викласти ягоди у велику сковороду з антипригарним покриттям, додати цукор та бренді. Тримати на вогні кілька хвилин: вишня не повинна розвалитися, лише випустити сік.
  11. Дати вишне охолонути, потім відкинути на сито, щоб злити сік.
  12. Розділити вишню та сироп на 2 рівні частини (для двох шарів торта).
  13. Коли бісквіт охолоне, розрізати його на 3 коржі однакової товщини.
  14. Викласти перший шар на велику тарілку сервіровки, потім змочити його однією частиною відкладеного вишневого сиропу. Розкласти на поверхні кілька вишень.
  15. Холодні вершки збити із цукровою пудрою. Як тільки вершки стануть щільними (головне, не перестаратися і не отримати з вершків олію), 1/3 збитої маси викласти на перший шар і розрівняти лопаткою.
  16. Також накрити другим коржем. Змочити його сиропом і розкласти вишню.
  17. Накрити останнім коржем. Повністю закрити бічні сторони торта та його верх кремом (пару ложок крему відкласти для прикраси).
  18. Прикрасити по краях готовою шоколадною стружкою.
  19. Темний шоколад злегка розігріти в мікрохвильовій печі (2-3 секунди) і нарізати його овочечисткою на довгі тонкі скибочки.
  20. Розподілити скибочки шоколаду на поверхні торта, залишаючи кілька сантиметрів від краю.
  21. Крем, що залишився, помістити в кондитерський мішок із зіркоподібною насадкою і прикрасити край торта. Викласти на крем цілі вишеньки.

Після завершення прибрати торт із вишнею на півгодини в холодильник.