Повідомити новину

Поширити:

Ром — міцний алкогольний напій, який історично пов’язаний із Карибами. Там у колоніальну епоху вирощували цукрову тростину — основний компонент для виготовлення дистиляту. Водночас, якщо вирішили купити пляшку рому онлайн, то в описі до напою можна помітити, що частіше він виготовлений із патоки, а не безпосередньо зі свіжого соку.

Чому перевага за побічними продуктами цукрового виробництва

Патока стала ключовим інгредієнтом через низку історичних і економічних факторів. У колоніальний період цукрове виробництво процвітало. Мелясу отримували після рафінування цукру. Замість того, щоб викидати цей темний, густий і солодкий сироп, лікеро-горілчані заводи вирішили зброджувати та дистилювати його — так зʼявився ром.

Продукт має стабільну концентрацію залишкового цукру. Тому бродіння та дистиляцію легше контролювати — як і передбачити смако-ароматичний профіль готового напою. До того ж патока коштує дешевше, що дає змогу виробникові знизити кінцеву вартість рому.

Патока також зручніша для довготривалого зберігання та транспортування. Свіжий сік містить дикі дріжджі та бактерії. Меляса пройшла серйозне оброблення в стінах цукрового заводу, де її щонайменше прокип’ятили. Тому в ній немає нічого живого, що могло б зіпсувати сировину в довгостроковій перспективі.

Як вибраний компонент впливає на смак й аромат

Ром на основі патоки, як правило, темний, насичений і солодкий. Домінантні ноти — це карамель, ваніль, ірис, спеції. Витримка в бочках ще більше посилює ці основні дескриптори, водночас додаючи напою м’якості та складності.

Деякі сорти все ще виготовляють зі свіжого соку цукрової тростини. Насамперед це Rhum Agricole — стиль, притаманний колишнім колоніям Франції, як-от Мартиніка та Гваделупа. Цей ром легкий і ароматний. Смак — свіжий, із яскравими квітковими акордами. На фініші часто відчутні землисті та мінеральні нюанси.

З ромом легко сплутати Cachaca — міцне спиртне з Бразилії. Для його виготовлення також використовують сік цукрової тростини, однак це зовсім інший напій.

Як купити ром відповідно до формату споживання

Вибір залежить від способу подачі:

  1. Для потягування. Зупиніться на витриманих дистилятах на основі патоки з Ямайки чи Венесуели. Для нового досвіду — Rhum Agricole. Зважайте, що комфортну температуру краще підтримувати за допомогою спеціальних камінців, а не льоду.
  2. Для коктейлів. Білий і золотистий сорти на основі патоки з Пуерто-Рико чи Барбадосу — чудове рішення. Вони підходять для класичних коктейлів на кшталт «Мохіто», «Дайкірі» та «Пінья колада» — завдяки гладкому солодкуватому профілю.

Кожен зі згаданих вище різновидів рому можна знайти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/rom.html в інтернет-магазині Goodwine. Ураховуйте доступний бюджет і власні смакові вподобання, щоб підібрати найкращий напій.