Болгарський перець, фарширований курячим м’ясом
Потрібно: перець солодкий – 4 шт., помідори – 1 шт., куряча грудка – 1 шт., сіль, перець, спеції для м’яса, сметана – 2 ст.л., олія – 1 ст. л. борошно – 1 ст. л, сир – 70 г, вода – 70 мл.
Приготування. Солодкий перець розрізати на 2 частини. Філе порізати шматочками й обсмажити до готовності. Заправити м’ясо сіллю, спеціями на смак, посипати борошном і добре перемішати. Додати сметану, влити воду. Перець викласти у форму для запікання і нафарширувати м’ясом. Зверху посипати тертим сиром і викласти шматочки помідорів зверху. Розігріти духовку до 200 градусів і запікати 30 хвилин.
Ще начинку можна зробити з грибами, попередньо трохи обсмажити шампіньйони та змішати з обсмаженою цибулею.
Перець, фарширований м’ясом, рисом і в’яленими помідорами
Потрібно: 12 шт. болгарського перцю, 1 цибулина, 1 морква, 5 ст.л. рису, 4 в’ялених помідори, 500 г фаршу, 200 г сметани, 100 г томатного соусу, олія, сіль, перець, вода.
Приготування. Обсмажити дрібно нарізану цибулю і натерту моркву. Додати рис і готувати, поки він не просочиться олією, близько 5-7 хвилин. Зрізати верхівки з перців і видалити серцевину. Перемішати фарш, рис і нарізані в’ялені помідори. Нафарширувати сумішшю перець, викласти його у велику глибоку сковороду з олією. Налити трохи води, посолити, накрити кришкою і тушкувати близько 40-50 хвилин. Додати томатний соус і сметану. Довести до кипіння. Перед подачею прикрасити фарширований перець зеленню.
Печений перець
Потрібно: великий червоний болгарський перець – 6 шт., цибуля -1 шт., зелень (петрушка, кріп, кінза) – 0,5 пучка, сіль, чорний перець, винний оцет, цукор, спеції, латук, оливки, зелень, оливкова олія, бальзамічний оцет.
Приготування. Замаринувати цибулю. Перець з невеликою кількістю олії покласти на деко та випікати при температурі 200 градусів. Охолодити, зняти шкірку, видалити зернятка. Зелень подрібнити, змішати з цибулею, посолити, поперчити. Все ретельно перемішати. Обережно начинити перець. Скропити винним оцтом. Розкласти на тарілці з плоским дном і притиснути іншою тарілкою, поставити під гніт на 1-2 години.
Салат «П’ятихвилинка»
Потрібно: куряче філе – 250 г, свіжий огірок – 1 шт., болгарський перець – 1 шт., помідор – 1 шт., твердий сир – 200 г, петрушка, кріп – за смаком, майонез – за смаком, сіль – за смаком.
Приготування. Куряче філе відварити та нарізати великим кубиками, як і огірок, помідор, сир і перець. Зелень дрібно порізати, заправити сіллю і майонезом. Посипати кунжутом.
Закуска з перцю
Потрібно: болгарський перець – 1-2 шт., баклажани – 3 шт., невелика цибулина, часник за смаком, оцет – 2 ст. л., сіль – 1 ст. л., цукор – 1 ч. л., олія – 2 ст. л., зелень.
Приготування. Баклажани нарізати шматочками і в підсоленій воді проварити дві хвилини. Цибулю нарізати півкільцями, а перець – смужками. Часник пропустити через прес. До перцю додати баклажани, сіль, оцет, цукор, часник, зелень і перемішати.
Салат з перцем та квасолею
Потрібно: квасоля – 3 скл., морква – 1 кг, болгарський перець – 1 кг, помідори – 2 кг, сіль – 2,5 ст. л., цукор – 200 г, олія – 1 скл., оцет (9%) – 70 мл.
Приготування. Квасолю відварити до готовності. Варену моркву нарізати кубиками, перець – соломкою, помідори – кубиками. Перець і помідори змішати, додати цукор, сіль, олію і закип’ятити. Додати інші продукти і тушкувати 15 хвилин. Наприкінці додати оцет і закип’ятити.
Конфітюр з перцю
Потрібно: болгарський перець – 3 шт., червоний пекучий перець – 3 шт., цукор – 150 г, лимонний сік – 25 мл.
Приготування. Перець очистити від зернят. Нарізати довільно, подрібнити блендером. Цукор змішати з соком лимона і трьома ложками води та підігріти на середньому вогні до повного розчинення цукру. У сироп додати подрібнений перець. Довести суміш до кипіння, знімати періодично піну і варити на повільному вогні протягом 45-50 хвилин. Конфітюр вживають з сиром, птицею і м’ясом.