Варення зі шкірки кавуна
Інгредієнти: шкірка кавуна – 1 кг, цукор – 1,5 кг,
ванільний цукор – пакетик, сода – 2 ч. л., вода – 1 л (для сиропу) + 4,5 скл. (для соди).
Шкірку кавуна очистіть від зеленої частини і залишків м’якоті, поріжте на частинки. Проколіть кожну виделкою.
В 1,5 скл. гарячої води розчиніть соду, додайте 3 скл. холодної води. Залийте шкірки содовим розчином і залиште на 4 год. Потім злийте воду і добре промийте.
З води і цукру зваріть сироп. Проваріть у ньому шкірки упродовж 30 хв. і залиште.
Наступного дня варіть варення на малому вогні, постійно помішуючи, до бурштинового кольору. Якщо сироп википатиме, то можна долити окропу. В кінці додайте ванільний цукор.
Розкладіть варення у стерилізовані банки і закатайте. Зауважте, що шкірки в банці повинні бути покриті сиропом.
Варення з помідорів з горіхами
Інгредієнти: помідори – 1 кг, волоські горіхи – 100 г, цукор – 200 г, вода – 500 мл.
Помідори пробланшируйте та зніміть шкірку.
З протилежного до плодоніжки боку зробити розріз навхрест, вийміть м’якоть і начиніть овоч подрібненими горіхами (або цілими ядрами).
З води і цукру зваріть сироп, залийте ним фаршировані помідори і залиште на 6-8 годин.
Поставте варення на слабкий вогонь і варіть впродовж години. Варення викладіть у стерилізовані банки і закатайте.
Сливи з корицею
Інгредієнти: сливи – 600 г, цукор – 200 г, кориця – 1 ч. л., вода – 150 мл.
У слив видаліть кісточки. Заваріть цукровий сироп з додаванням кориці.
Сливи викладіть у каструлю з антипригарним покриттям і залийте сиропом, перемішайте. Поставте в розігріту до 170°С духовку на 1 годину. У процесі запікання акуратно перемішайте сливи 2-3 рази.
Викладіть варення у стерилізовані банки, закатайте.
Повидло «Карамельне»
Інгредієнти: яблука – 4 кг, цукор – 1 кг, лимонна кислота – 0,5 ч. л., вода – 1 скл., цукерки «Корівка» – 0,5 кг.
Яблука очистіть від шкірки і наріжте невеликими шматочками. Додайте цукор, воду і лимонну кислоту та варіть на малому вогні 50-60 хвилин, знімаючи піну, що утворюється.
Зніміть повидло з вогню, подрібніть блендером. Додайте порізані цукерки і варіть поки цукерки повністю не розчиняться.
Викладіть повидло в стерилізовані банки і закатайте.
Компот яблучно-лимонний
Інгредієнти: яблука – 3 кг, цукор – 350 г, лимон – 1 шт., вода – 1,5 л.
Яблука розріжте на 4 частини, видаліть серцевину. Лимон наріжте скибочками.
Заваріть цукровий сироп. Підготовлені фрукти викладіть у банки, залийте гарячим сиропом і стерилізуйте 8-10 хв., закатайте.
Мармелад з дині
Інгредієнти: м’якоть дині – 1 кг цукор – 1 кг, вода – 0,5 скл.
Диню наріжте на шматочки, викладіть в каструлю, влийте воду і варіть на малому вогні до м’якості. Збийте суміш у блендері до однорідності. Додайте цукор і варіть, постійно помішуючи, до загусання. Викладіть варення у стерилізовані банки і закатайте.
Варення з моркви
Інгредієнти: морква – 1,6 кг, цукор – 2 кг, вода – 1 л.
Моркву почистіть і наріжте маленькими шматочками, залийте водою і варіть 10 хвилин.
Відкиньте моркву на друшляк. З відцідженої води і цукру зваріть сироп. У нього покладіть моркву, варіть до м’якості на малому вогні, періодично помішуючи. Гаряче варення викладіть у стерилізовані банки і закатайте.
Для аромату додайте в кінці приготування цедру лимона або апельсина. Можна влити 1 ч. л. винного оцту.