Повідомити новину

Поширити:

На Бучаччині на сироварні, де створюють унікальні крафтові сири, цікаво і смачно буде кожному. Але спочатку варто зайти на ферму, де оселилася аж тисяча кізочок-годувальниць, з молока від яких умілі працівники виготовляють дуже смачну продукцію. Вона уже завоювала не лише ринки Бучача, Тернополя та області, а й усієї України, у планах — вихід на міжнародний ринок.

Популяризують рідне місто Бучач

У рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу», зорганізованого обласною військовою адміністрацією, журналісти області побували у ФГ «Дністрянські зорі» на сироварні торгівельної марки «Семеро козенят».

У Бучачі на сирному підприємстві уже п’ятий рік виготовляють унікальні крафтові сири.

«Наша мета — створювати якісну продукцію та популяризувати рідне місто Бучач, де я народилася і живу, – розповіла засновниця бренду «Семеро козенят» Лілія Прокіпчук. – Ми не лише виробляємо молоко, а з нього – сири, серед яких «Ексклюзив», «Бучацька фунтіна», «Бучацький трюфель», «Преміум», а й організовуємо екскурсії для дітей і дорослих. Щороку сироварня виробляє понад 6 тонн крафтових сирів.

Молоко з… музикою

Секрет якості сирів — у потужній, доглянутій фермі, яку облюбували дві породи дійних кіз і де працюють, як і на сироварні, досвідчені працівники. Щодня козина ферма дає понад три тонни молока. А для підвищення продуктивності кіз тут використовують музику, що заспокоює тварин і збільшує надої. На запитання до Лілії Прокіпчук, яку музику слухають її кізоньки, вона відповіла лаконічно та переконливо – українську. До речі, звучання музики є приємним не лише для кіз, а й для працівників.

Також тутешні кізочки дуже люблять фотографуватися, побачивши відвідувачів, вони починають позувати  і залюбки споживають кукурудзяні палички.

За словами менеджера зі збуту Яни Птиці, завдяки унікальним технологіям і злагодженій команді сироварня здобула репутацію надійного виробника. Деякі сорти сирів, створені торгівельною маркою «Семеро козенят», не мають аналогів у світі. Тут виготовляють 32 види сирів з різними термінами дозрівання, з різними смаками. Обсяги виробництва становлять 1,5 тонни молока на добу, а виробництва крафтових сирів – понад тисячу кілограмів на рік.

Вечорниці з піснями та сирами

За словами виконуючого обов’язки керівника Владислава Чопика, тут працює понад 60 людей – і робітників, і сироварів, і технологів з вищою освітою. Він каже, що кози – ніжні тварини, потребують ретельного догляду, на їх надої впливає і погода, і стресові ситуації. Так, вони стресували і під час ковіду, і під час вимкнень світла, і через війну.

Але кози люблять гостей, які часто приїздять на ферму, особливо дітей. Екскурсії для них організовують здебільшого у травні-червні. А от з 15 жовтня до 20 грудня тут відбуватимуться вечорниці. Осінньо-зимовими вечорами тут будуть організовувати майстер-класи, звучатиме українська пісня. Під магію вечорниць бажаючі можуть катати сирні кульки і загадувати найпотаємніші бажання.

Також ТМ «Семеро козенят» стала прикладом того, як місцевий бізнес може поєднувати інновації, соціальну відповідальність і підтримку країни у боротьбі за перемогу. Адже, окрім виробництва, підприємство активно підтримує ЗСУ. Під час майстер-класів, які проводять тут, половину виручених коштів скеровують на потреби армії. Так, за минулий рік сироварня передала військовим понад мільйон гривень, цьогоріч добрі справи тут продовжують.

На сироварні також проводять благодійні заходи та майстер-класи «Бучацький трюфель» в українському стилі та проводять дегустацію продукції. 50 відсотків від зібраної під час заходів суми традиційно перераховують на допомогу армії.

 

 

 

Автор: Галина ВАНДЗЕЛЯК

Теги: Бучач, козенята