Повідомити новину

Поширити:

29007Аджика зі слив
Інгредієнти: сливи – 1 кг, томатна паста -1 ст. л., болгарський перець -2 шт., перець чилі -1 шт., часник – 5 зубців, хмелі-сунелі – 1 ст. л., цукор -2 ст. л., сіль -1 ст. л.
Сливу помийте і видаліть кісточки. Викладіть в каструлю, додайте сіль та цукор. Варіть, доки вона не пустить сік, потім додайте томатну пасту, порізаний болгарський перець, перець чилі, хмелі-сунелі. Варіть 10 хвилин.
Вичавіть часник і коли суміш трохи охолоне перетріть блендером до однорідної маси. Доведіть аджику до кипіння і розкладіть у стерилізовані банки та закатайте.
Салат “Грузинський”
Інгредієнти: огірки – 3 кг, помідори – 2 кг, болгарський перець – 1 кг, часник – 200 г, сіль – 3 ст. л., цукор – 0,5 скл., оцет – до смаку, олія – 1 скл.
Помідори побланшируйте, зніміть шкірку та подрібніть. Перець наріжте кубиками, додайте сіль і цукор, перемішайте. Змішайте ці овочі. Варіть 20 хвилин. Тонкими пластинками поріжте огірки, додайте в каструлю і варіть ще 5 хв. В кінці додайте вичавлений часник і олію. Ще кілька хвилин проваріть. Розкладіть салат у стерилізовані банки. У кожну банку (0,5 л) влийте по 1 ч. л. оцту. Закатайте й укутайте ковдрою.
Овочева супова заправка (без варки)
Інгредієнти: морква – 1 кг, цибуля – 1 кг,  болгарський перець – 1 кг, помідори – 1 кг, кріп і петрушка – 300 г, сіль – 500 г.
Усі овочі почистіть. Цибулю і перець дрібно наріжте, помідори – великими кубиками, моркву натріть на крупній тертці, зелень подрібніть. Овочі посоліть і ретельно вимішайте.
У стерилізовані банки викладіть заправку, злегка трамбуючи. Закрийте капроновими кришками і зберігайте в холодильнику. Зауважте, коли готуватимете першу страву, що у заправці багато солі.
Лінива томатна заготовка
Інгредієнти: помідори – 2,6 кг, сіль – 1 ст. л. з гіркою, чорний мелений перець – за смаком.
Помідори побланшируйте і зніміть шкірку, поріжте на дрібні кубики. Посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте. Варіть 25-30 хв. Розкладіть гарячу суміш в стерилізовані банки і закатайте.
Закутайте банки в ковдру до повного охолодження.
Взимку томатну заготовку можна використовувати для приготування  томатного супу, соусу для спагеті, соусу до м’яса. Також її можна додавати до борщу. Зауважте, що найкраще використовувати перестиглі плоди.
Мариновані помідори половинками
Інгредієнти: помідори (сливка) – 4 кг, цибуля – 1-2 шт., зелень петрушки і суцвіття кропу – за смаком, часник – 5 зубчиків, соняшникова олія – 12 ст. л.
Маринад на 2 л води: сіль – 2 ст. л. з верхом, цукор – 3,5 ст. л., оцет (9%) – 70 мл, перець горошком і лавровий лист – за смаком.
На дно чистих літрових банок викладіть кріп, петрушку, часник.
Помідори розріжте уздовж навпіл, викладіть в банки м’якоттю донизу. Зверху викладіть по 2-3 кільця тонко порізаної цибулі.
Для розсолу у воду додайте сіль, цукор, перець і лавровий лист. Коли закипить влийте оцет.
У кожну банку з помідорами влийте по 2 ст. л. олії. Залийте банки гарячим розсолом і стерилізуйте 15 хвилин. Закатайте.
Маринована цибуля
Інгредієнти: цибуля – 1 кг, чебрець, чорний перець і коріандр – за смаком.
Маринад на 1 л води: буряк – 0,5 шт., цукор – 1 ст. л., сіль – 1 ст. л., оцтова кислота – 1 ст. л.
Цибулю почистіть, ошпарте окропом, укладіть в стерилізовані банки, додайте у кожну спеції.
Приготуйте маринад і залийте ним цибулю. Покладіть в банки по гілочці чебрецю. Стерилізуйте 15 хв. Закатайте.
Баклажани в аджиці з яблуками
Інгредієнти: баклажани – 5 кг, цибуля – 4 шт., морква – 4 шт., болгарський перець -4 шт., яблука – 3-4 шт., часник – 100 г, гострий перець – 1 стручок, томатний сік – 2 л, оцет – 1 скл., цукор – 2 скл., олія – 1 скл., сіль – 2 ст. л. з верхом.
Кожен баклажан розріжте на 8 частин (брусочками).
Приготуйте аджику – змішайте томатний сік, оцет, цукор, олію і сіль. Доведіть суміш до кипіння. У блендері подрібніть цибулю, моркву, болгарський перець, яблука, часник, гострий перець. Овочі додайте в томатний соус, варіть 5 хвилин.
Викладіть в аджику порізані баклажани і варіть їх 20 хвилин. Баклажани з аджикою гарячими розкладіть у стерилізовані банки і закатайте. Закутайте консервацію пледом.
Овочевий салат з квасолею
Інгредієнти: квасоля – 3 скл., морква – 1 кг, болгарський перець – 1 кг, помідори – 2 кг, сіль – 2,5 ст. л., цукор – 200 г, олія – 1 скл., оцет (9 %) – 70 мл.
Моркву почистіть і відваріть до напівготовності, наріжте кубиками, перець – соломкою. Помідори побланшируйте, зніміть шкірку і подрібніть.
Перець і помідори змішайте, додайте цукор, сіль, олію і закип’ятіть. Квасолю відваріть до готовності. Змішайте усі складники і  тушкуйте 15 хвилин. Наприкінці додайте оцет і закип’ятіть.
Розкладіть салат у стерилізовані банки і закатайте.
Конфітюр з гострого перцю
Інгредієнти: болгарський перець – 3 шт., перець чилі – 3 шт., цукор – 150 г, лимонний сік – 25 мл.
Перці вимийте, очистіть від зернят, подрібніть блендером до однорідної маси.
Цукор змішайте з соком лимона і трьома ложками води, кілька хвилин проваріть. У сироп додайте подрібнені перці. Варіть на повільному вогні 45-50 хвилин. Розкладіть у стерилізовані банки, закатайте і зберігайте у холодильнику.
Конфітюр з гострого перцю особливо смакує з сирами, птицею та м’ясом.
Соус «Ткемалі»
Інгредієнти: алича – 2 кг, часник – 2 головки, перець чилі – 2 шт., цукор – 3 ст. л., сіль – 1 ст. л., м’ята, кріп, петрушка, кінза – до смаку, мелений коріандр – 2 ст. л, хмелі-сунелі – 2 ст. л.
Вийміть з аличі кісточки, перетріть блендером і варіть 30 хвилин. Почистіть від насіння перець, подрібніть зелень і вичавіть часник. Змішайте усі складники, додайте спеції і варіть ще 10 хвилин. Розкладіть соус у стерилізовані банки і закатайте.