На жаль, виготовити мед-підробку дуже просто. Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцю, що вже казати про простих споживачів. Але все-таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати «правильний» мед. За допомогою нехитрих тестів можна визначити, чи не фальсифікований мед.
- Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність – він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду й умов зберігання. Якщо мед не кристалізується до осені – це підробка. Тільки акацієвий мед кристалізується повільно (за що особливо цінується) – він може залишатись рідким цілий рік.
- Справжній мед практично не псується, тобто термін його зберігання необмежений. Якщо ж в продукт підмішати цукор, то він почне закисати.
- Якісний мед не повинен пінитися, це свідчить про його незрілість, наявність процесів бродіння, погіршення смакових, поживних і лікувальних властивостей.
- Дуже часто недобросовісні бджолярі згодовують бджолам цукровий сироп. Комахи його ферментують і випарюють, як і квітковий нектар, але цілющих властивостей в такому меді немає.
- Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди присутні зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори – вони додають у підроблений мед трупи бджіл, шматочки воску і частинки трави, щоб переконати покупця в його натуральності.
- В банці не повинно бути розшарування. Іноді вуличні ділки закладають в банки суміш манки з патокою, а зверху – тонкий шар меду.
- Найкраще мед від підробки відрізнить лабораторія, яка є на кожному ринку. Але й тут є свої нюанси. Продавець підробленого меду може заздалегідь домовитися з лаборантом, щоб той “не виявив” фальсифікату. Тому безпечніше купувати мед у знайомого пасічника прямо з пасіки. Якщо ж ви вибираєте цілющі ласощі на ринку, віддавайте перевагу тим продавцям, у яких є сертифікат на продаж продукту.
- Фасований мед, який продається в магазинах, – прозорий, рідкий і… мертвий. Щоб надати продукту товарного вигляду, його при високих температурах підігрівають і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини, залишається тільки глюкоза.
- З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки при температурі вище 37 градусів він стає просто «солодким». Кип’ячений мед дуже прозорий, з яскравим бурштиновим блиском.
- Мед може зберігатись кілька років. Головне – тримати його при кімнатній температурі, не ставити в холодильник. А до зими справжній мед обов’язково перетворюється в густу масу, потім кристалізується.
- Літр зрілого меду має важити не менше 1,4 кг.
- Натуральний мед «намотується» на ложку, в баночку лягає гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий. Незрілий мед дуже рідкий, швидко прокисає.
- Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо посиніло – в продукт підмішали борошно або крохмаль.
- Крапніть на мед оцтом, якщо зашипить – у ньому є крейда, яку додають для густоти.
- Найкращий мед – стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в стільнику “запечатана” воском.