Що садити навесні на городі передусім? Відповідь на це питання одна – холодостійкі культури. Холодностійкі культури – це рослини, які здатні витримувати низькі температури, заморозки та інші несприятливі погодні умови. Вони ідеально підходять для ранніх весняних посадок.
Переваги холодостійких культур:
Ось деякі з найпопулярніших холодостійких культур:
Капуста: усі види капусти (білокачанна, цвітна, броколі, брюссельська, кале) добре переносять холод.
Особливо стійка до заморозків капуста кале. Цей неймовірно корисний овоч з кучерявим листям – рекордсмен серед холодостійких культур. Вона витримує морози аж до -18°С. Більше того, підморожені листочки кале стають навіть ніжнішими й приємнішими на смак.
Коренеплоди: пастернак, редис, ріпа, буряк.
Пастернак сіють рано навесні. Мінімальна температура для проростання насіння – +2-3°С, оптимальна температура – +16-18°С. Перші паростки з’являються приблизно на 20-25 день. Молоді рослини витримують заморозки до -5°С, а дорослі – до -8°С. Найкраще пастернак зростає в прохолодну погоду, +18-20°С у добре зволоженому ґрунті.
Редис – це культура пропостає вже при +2…+4°С, а молоді рослини витримують заморозки до -5С. Редис швидко росте, тому вже через три – чотири тижні після посадки можна насолоджуватися першими врожаями.
Ріпа – висівають дуже рано – в середині квітня – на початку травня. А при наявності теплиці можна посіяти ранньостиглі сорти навіть у березні. Насіння починає проростати при температурі +1-3°С, але паростки з’являться, коли потеплішає до +5-6°С. Юні проростки ріпи витримують заморозки до -3-4°С.
Насіння буряка починають проростати при +4-6°С, але це лише мінімальна температура проростання, тобто паростки раніше ніж через 20 днів не з’являться. Буряк рекомендують сіяти в ґрунт, нагрітий до 6-8 градусів тепла. Молодим паросткам буряків потрібна температура не нижче 15°С, холод і заморозки для них згубні. Зате з утворенням 4-6 справжніх листків буряк менш болісно реагує на погіршення погоди і переносить їх без наслідків.
Морква – насіння проростає при температурі +3…+5°С, а сходи здатні витримуват до -4С. Чим раніше її посіяти, тим солодший буде врожай, ажде прохолодна погода сприяє накопиченню цукру в коренеплодах.
Зелень:
Шпинат, петрушка, кріп, рукола, салат.
Ці культури швидко ростуть і дають урожай навіть при низьких температурах.
Петрушка не боїться холодів. Її можна сіяти рано, одночасно з морквою. Насіння починає проростати при температурі 3-4°С. Але через ефірні олії на поверхні насінини петрушка дуже довго сходить. Навіть при оптимальній температурі (18-20°С) перші паростки з’являються через два тижні. І чим холодніше, тим довше сходить насіння.
Шпинат – не боїться заморозків до – 6°С. Шпинат можна сіяти вже наприкінці березня або на початку квітня, і він швидко дасть ніжні, соковиті листки.
Цибуля-чорнушка. Всі види цибулі досить холодостійкі, але чорнушку навесні висаджують на грядки раніше за всіх. Як тільки відтане і ґрунт висохне, настає час посадки. Мінімальна температура, за якої починають проростати насіння цибулі, становить +5-10°С. Правда, при такій погоді паростків доведеться чекати довго. А ось при 18-20°С перше пір’ячко може з’явитися вже через тиждень після посадки. Цибулю висівають в борозенки на глибину 1-1,5 см.
Перо дорослої рослини цибулі легко переносить заморозки до -2°С, але при більш сильних морозах гине.
Багаторічні види цибулі і цибуля-порей не бояться зниження температури до -5°С. Батун, слизун, шніт та інші багаторічні види абсолютно не вимогливі до догляду, а весною починають нарощувати зелень всього при +5°С.
Бобові: Горох, боби.
Горох – його насіння проростає вже при +4°С, а молоді паростки можуть пережити навіть короткочасні морози. Горох добре росте при низьких температурах, а пізніше стає чудовим джерелом азоту для ґрунту.
Ягідні культури: Полуниця. Багато сортів полуниці витримують заморозки до – 8°С.
Смородина: Чорна, червона та біла смородина – дуже витривалі ягоди.
Аґрус: Аґрус також добре переносить холод і дає рясні врожаї.
Особливості вирощування холодостійких культур:
Вибираючи холодостійкі культури, можна отримати ранній врожай та ефективно використовувати весняний період для садівництва. Якщо ви хочете насолоджуватися свіжими овочами вже на початку літа, не бійтеся експериментувати з ранніми посадками!