Повідомити новину

Поширити:

Упродовж останніх років в Україні все частіше можна почути про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) як альтернативу сучасній системі житлово-комунального господарства. У деяких областях на підтримку новостворених ОСББ спрямовують кошти з місцевих бюджетів, все ж у пересічних мешканців виникає ще дуже багато питань щодо сутності та можливості таких об’єднань. З приводу цього питання, яке на сьогодні є дуже актуальним та цікавить наших краян, особливо мешканців міста, я зустрівся з Василем Бадищуком – головою Лановецької районної державної адміністрації.
 – Василю Ігоровичу, що таке ОСББ? Для чого його створювати? Які можливості воно надає?
– Отже, ОСББ – це юридична особа, не прибуткова організація, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для поліпшення процесів використання свого майна та управління ним. Статус юридичної особи дозволяє ОСББ мати печатку та власний банківський рахунок, укладати цивільно-правові договори. Засновником та членом ОСББ може стати будь-який власник (співвласник) житлового або нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку.
Членами ОСББ не можуть бути орендарі квартир та нежитлових приміщень, особи, які не оформили право власності на належні їм квартири та приміщення. В кожному будинку може бути створено лише одне ОСББ. Однак, відповідно до законодавства, власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об’єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне ОСББ.
 – Яка роль створення ОСББ?
– Основне призначення ОСББ – це покращення стану утримання житлових будинків та прибудинкової території, сприяння членами об’єднання в одержанні якісних комунальних послуг; раціональне використання платежів мешканців; управління спільною власністю. Створення ОСББ надає мешканцям будинку низку переваг та можливостей, яких не мають жителі будинків, що перебувають у підпорядкуванні ЖЕКу.
 – Василю Ігоровичу, про ОСББ багато лише говорять, а які ж воно має переваги?
– Утворивши ОСББ, співвласники отримають ефективний орган управління будинком, що дасть їм можливість контролювати використання коштів, впливати на прийняття рішень, ефективно управляти спільним майном.
Окрім того, ОСББ має право укладати договори на обслуговування будинків з тими компаніями, які пропонують кращі послуги (вивіз сміття, обслуговування ліфта, якщо він передбачений в будинку, дезінфекція, ремонтні роботи тощо), а також відмовитися від надання неякісних послуг.
Також ОСББ може здавати  в оренду нежитлові приміщення, фасадні частини будинку під рекламні цілі та отримувати додаткові кошти на утримання будинку. Як результат, можна суттєво зменшити тарифи і підвищити якість обслуговування.
ОСББ може брати участь у міських програмах ремонту житла, у державних та місцевих програмах фінансування ОСББ, втілювати проекти з термомодернізації.
Важливо знати, що ОСББ має податкові пільги – за законом воно не платить податок на прибуток із тієї своєї діяльності, яка спрямована на утримання свого житла.
 – У нинішніх фінансово-економічних умовах, ви б порадили мешканцям організовуватися в ОСББ?
– Безумовно, адже головною перевагою ОСББ є те, що така форма управління забезпечує ефективний контроль над витратами та платежами, дозволяє проводити заходи з енергоефективності, колегіально приймати рішення і втілювати їх у життя.
Ідея ОСББ хороша ще й тим, що дає можливість поліпшити комфорт проживання мешканців будинку.
Георгій МЕЛЬНИК,
дійсний член АСУ, м. Ланівці