Той хліб, що в коморі…

На декаду раніше розпочали хлібозбирання в південних районах області, де з ланів зібрано до 40 відсотків урожаю.

За словами виконувача обов’язків начальника департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимира Стахова, станом на 25 липня сільгоспвиробники Тернопільщини зібрали ранні зернові та зернобобові з площі майже 40 тисяч гектарів. Намолочено 230 тис тонн зерна нового урожаю.  Першою культурою, яку зібрали аграрії Тернопільщини, був озимий ріпак. Середня урожайність цієї технічної культури становить 28,6  ц/га,  а минулоріч – 31,3 ц/га.

Озимий ячмінь із посіяних 10104 гектарів зібрали на 97 відсотках площ. Затягують процес  його обмолоту лише у Бережанському і Тернопільському районах.

На сьогодні саме обмолот основного хліба року, через майже безперервні липневі дощі, надзвичайно турбує хліборобів. Внаслідок негоди темпи збирання значно уповільнилися. Немає можливості максимально залучити всю наявну зернозбиральну техніку, транспорт, сушильні агрегати. А тим часом урожайність знижується, дощі й град прибивають додолу чималі пшеничні масиви.

Хоча є й позитивні приклади.  На Чортківщині відомі сільгосппідприємства «Дзвін», «Фортуна», «Обрій», «Нагірянка-В» практично завершують збирати цю важливу для продовольчої безпеки країни культуру. Не відстають від них й сусіди-хлібороби Гусятинського, Теребовлянського, Бучацького, Заліщицького районів. Не  знизують темпів обмолоту й транспортування збіжжя також господарства Підволочиського, Козівського, Збаразького районів, де оперативно маневрують зернозбиральною технікою, максимально   і продуктивно використовують кожний погожий день, цінують кожну  жнивну хвилину. Бо в народі кажуть: не той хліб, що в полі, а той, що в коморі.

Ярослав БЕДРИКІВСЬКИЙ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*