В Україні стартував сезон літніх “підзаробітків”

2317Українські компанії активно шукають співробітників на сезонний підробіток. У квітні кадровики зафіксували помітне зростання активності на вітчизняному ринку праці. Про це повідомляє “Сегодня”.

Кількість вакансій зросла на 20%, а от кількість нових резюме, навпаки, скоротилася на 5-6%, розповіла директор із маркетингу порталу HeadHunter Україна Ірина Брицька. Це означає, що конкуренція за робочі місця трохи знизилася.

У квітні найбільше зростання пропозицій від роботодавців спостерігався в сфері туризму й готельно-ресторанного бізнесу. Насамперед це пов’язано із сезонністю: готелі готуються до майбутнього напливу відвідувачів, а в кафе й ресторанах починають працювати літні майданчики. Відповідно, зростає потреба в додатковому персоналі.

“Зараз відкриваємо другу літню терасу. Шукаємо офіціантів, барменів, кухарів для роботи на мангалі на сезон. Влітку мангал-меню стає дуже популярним”, – говорить ресторатор Олександр Кузнєцов.

В Івано-Франківську зарплата кухаря стартує з 2,5 тис. грн на місяць. Адміністраторів у готелі шукають на зарплату в 3-4 тис. грн. На такі ж позиції набирають персонал у Львові, Одесі, Ужгороді, Херсоні, Харкові й Києві.

Але гроші скрізь пропонують різні. В Одесі барменам-офіціантам, наприклад, обіцяють 3 – 6 тис. грн за місяць. У Львові офіціанти можуть розраховувати на 2,5 – 4 тис. грн. У Києві ставки в ресторанах і кафе стартують із 4 – 5 тис. і можуть досягати 10 тис. грн за місяць. При цьому роботодавці зазначають, що чимала частина додаткових доходів персоналу – це бонуси й чайові.

З настанням теплої пори збільшилася кількість пропозицій і для працівників у сфері транспорту й логістики, представників робітничих спеціальностей, будівельників, а також студентів, які вже незабаром будуть шукати підробітки на час канікул.

“Якщо порівнювати перших 4 місяці поточного й минулого року, лідерство будівельників і сфери гостинності на ринку сезонної роботи стає очевидним”, – зазначила HR-експерт кадрового порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Будівельникам, малярам, штукатурам і плиточникам пропонують близько 5 тис. грн. за місяць.

2318Для тих же, хто хоче суміщати приємне з корисним – і на морі відпочити, і заробити, також є чимало варіантів. Щоправда, зарплати не вражають. Наприклад, покоївці в готелі на узбережжя Азовського моря за місяць пропонують 1,5 тис. грн, дитячому аніматору в оздоровчому таборі – 1,5 – 2 тис. грн/міс., а керівникові гуртка декоративно-прикладного мистецтва – 2 тис. грн.

Кухонні працівники в дитячому таборі на Чорному морі можуть розраховувати на 1,8 тис. грн/міс. Рятувальників, чергових біля й медпрацівників на морі чекають за 1,7 тис.- 6,4 тис. грн. Але в таких пропозиціях, як правило, автоматично закладено досить приємний “бонус” – безкоштовне проживання й харчування.

На курортах найдеться робота й бухгалтерам: у приморському ресторані їм обіцяють ставку 3 тис. грн.

Гарного піцейолу оцінюють в 4 – 8 тис. грн/міс. Потрібні також сантехники – їх чекають, наприклад, у Коблевому за 5 тис. грн. Різноробам у Залізному Порту пропонують 2,5 тис. грн.

А от реалізатори їжі на пляжі отримують денну плату (по 100 – 300 грн.), так само як і художники для малювання тимчасового тату – 200 – 400 грн.

Як на курортах, так і поза туристичними зонами на літо зростає попит на вуличних продавців води, морозива, фруктів та ін. Їм пропонують до 3 – 4 тис. грн. за місяць.

У списку закордонних пропозицій лідирують сільськогосподарські вакансії. Найбільш затребуваною виявилася позиція збирача ягід і овочів. Наприклад, у Польщі можна збирати чорницю, салат або полуницю. Умови роботи – не найпростіші.

“Наприклад, якщо говорити про збір полуниці, то працювати доводиться під сонцем, у середньому за день потрібно збирати 40 козубів, графік роботи з 5:00 до 12:00. Харчування за власний рахунок, а житло надає роботодавець. За одну зміну в середньому можна заробити 450 грн. Для тих, хто не звик до спеки, є альтернативний збір ягід і грибів у Швеції й Фінляндії. За один кілограм зібраних грибів або ягід там платять від €2 до €12”, – розповіла Тетяна Пашкіна.

За даними рекрутерів, основний вид сезонної роботи у Фінляндії – збір лісових ягід: чорниці, брусниці, морошки, полуниці. Крім того, у цю країну запрошують збирати картоплю. У Норвегії найчастіше потрібні сезонні працівники на ферми. Іспанії теж потрібні помічники для збору оливок, апельсинів, помідорів, полуниці, винограду. У Нідерландах потрібні працівники в теплиці й на тваринницькі ферми.

Найбільш популярні “літні” вакансії в Польщі – покоївки й адміністратори в готелі, кухаря, помічники на кухню, посудомийки, прибиральники в супермаркет, робітники на м’ясокомбінати, рибні заводи, фасувальники, пакувальники, будівельники.

У Польщі в ресторані на березі моря барменові, піцейолі, кухареві обіцяють 19-25 тис. грн/міс. (плюс – проживання й харчування за рахунок роботодавця). За збір спаржі й чорниці польські фермери готові платити 15 тис. грн/міс., за збір полуниці – 17 тис. грн.

Сортувальник секонд-хенду буде отримувати 11,5 тис грн, а різноробом у готелях, ресторанах, у парках і атракціонах на березі моря пропонують 13 до 18 тис. грн. У Чехії можна влаштується різноробом на 24 тис. грн/ міс., а в Німеччині – обробляти м’ясо за 25 тис. грн.

В Ізраїль кличуть штукатурів на $1,8 тис. за місяць, у Дубай – швейцарів, кухарів і барменів у готелі на $1 тис. на місяць. Кухар і офіціант на круїзних лайнерах США можуть розраховувати на $1 тис.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*