У літню спеку – хлібний квас

400014Чи не найкраще втамовує спрагу звичайний хлібний квас, який ви легко можете зробити в домашніх умовах.

Квас із житніх сухарів

Знадобиться: житній хліб (половина буханця); дріжджі сухі (30 г); цукор (130 г); родзинки.

Хліб нарізаємо дрібними шматками. Сушимо їх у слабо розігрітій духовці 10-15 хвилин, вимикаємо її і залишаємо в ній хліб ще на 10 хвилин. У велику банку наливаємо окріп, але не до верху. Додаємо цукор (3 ст. л.). У склянку теплої води кладемо дріжджі і перемішуємо до повного розчинення. Коли вода в банці  стане такої самої температури, доливаємо розчин дріжджів туди, після чого все ретельно перемішуємо. Накриваємо кришкою і ставимо на дві доби в тепле місце.

Через 2 дні настій проціджуємо через марлю. Додаємо цукор і перемішуємо до його повного розчинення, вкидаємо жменю родзинок і залишаємо все на півдня настоюватися. Після чого розливаємо квас у бутлі, ретельно закупорюємо і ставимо на добу в холодильник.

Хлібний квас м’ятний

Житній хліб (сухарі, 1 кг); вода (8-10 л); дріжджі сухі (25 г), цукор (200 г); трохи м’яти; родзинки (50 г).

Нарізаємо житній хліб і підсушуємо в духовці, поки сухарі не підрум’яняться. Складаємо в каструлю і заливаємо окропом. Залишаємо на 4 години. Після проціджуємо, додаємо дріжджі, м’яту, цукор, накриваємо серветкою. Перебродити має за 5-6 годин. Коли з’явиться піна, слід процідити настій. Розливаємо у бутлі і додаємо трішки ізюму. Щільно закупорюємо і залишаємо на три дні у холодному місці.

Квас із житнього та пшеничного хліба

Вода (8 л); по одній буханці хліба житнього і пшеничного; свіжі дріжджі (60 г); сухі дріжджі (4 ч. л.); цукор (0,5 скл.).

Підсушуємо нарізаний шматками у духовці хліб так, аби він був м’який усередині. Кип’ятимо 8 літрів води, кладемо в окріп підсушений хліб і цукор. Чекаємо, поки вода охолоне, і додаємо дріжджі. Залишаємо на 2-3 дні бродити при кімнатній температурі. Проціджуємо через марлю або дрібне сито, розливаємо у бутлі чи банки. Зберігаємо в холодильнику.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*