У сезон дозрівання малини господині роблять заготовки на зиму, адже ці ягоди в будь-якому вигляді зберігають поживні властивості.
Малинове варення
Приготування. Потрібно взяти на 1 кг малини та 1 кг цукру. Ягоди засипати половиною цукру і почекати поки вони пустять сік. Його злити і додати решту цукру. Потім прогріти на вогні, поки цукор не розчиниться. Коли сироп охолоне, покласти в нього ягоди малини і варити до готовності. Гарячим розлити в банки і одразу закатати.
Малинове варення за бабусиним рецептом
Приготування. Потрібно 1 кг малини та 1,5 кг цукру. Ягоди викласти тонким шаром у посуд для варіння варення, але не більше ніж у два ряди. Зверху засипати цукром, не перемішуючи, і залишити на 6-7 годин у прохолодному місці. Потім проварити 15-20 хвилин і одразу закатати.
Желе з малини
Потрібно: 1 кг малини, 1кг цукру, 1 скл. води.
Приготування. Малину покласти в каструлю, залити водою, проварити, потім процідити через друшляк, у який попередньо постелити марлю. В отриманий малиновий сік додати цукор і кип’ятити на слабкому вогні 40 хвилин. Желе буде готове, коли крапля через 10 хв. застигатиме на тарілці. Можна за 2-3 хвилини до закінчення варіння додати лимонну кислоту, тільки перед цим обов’язково видалити піну. Желе з малини розлити у підготовлені гарячі банки і залишити їх відкритими до повного охолодження, щоб зверху утворилася захисна плівка. Краще зберігається цей продукт у банках невеликої ємності – 0,25 – 0,4 л, але не більше 0,5 л.
Морс із малини
Приготування. 4 скл. малини розім’яти, витиснути сік, використовуючи ситечко або марлевий мішечок. До жмихів додати 5 скл. води і довести до кипіння, дати охолонути, щоб залишки соку перейшли у воду. Відвар процідити, додати 3 ст. л. меду і листочки м’яти, з’єднати із соком. Отримаєте запашний морс насиченого кольору.
Наливка з малини
Приготування. Ягоди всипати в банку і залити горілкою так, щоб повністю були покриті. Якщо малина надто кисла, додати цукровий сироп. Витримати суміш, поки ягоди не стануть зовсім безбарвними, тоді вони віддадуть весь сік горілці. Потім перелийте наливку в посуд для зберігання, можна додати м’яту або корицю, щільно закупорте.
Малиновий компот
Приготування. Потрібно 500 г цукру на один літр води. Ягоди укласти в банки по плічка. Приготувати сироп і гарячим залити ягоди. Пастеризувати в киплячій воді однолітрові банки 20 хвилин, одразу закрити кришками і перевернути.
Свіжа малина з цукром
Приготування. На один кілограм ягід – кілограм цукру.
Малину перемолоти, додати цукор (або пудру), ретельно перемішати. Розкласти в банки і закрити пластиковими кришками, зберігати в холодильнику.
Малина у власному соку
Приготування. Ягоди викласти тонким шаром у посуд для варіння і підігріти до появи соку. Потім гарячі ягоди разом із соком викласти в банки і стерилізувати 10-15 хв. Цукор не додавати. Малина буде як свіжа.
Малина з додаванням цукру або меду
Приготування. Підготовлені ягоди всипайте порційно в банки, пересипаючи цукром. Періодично їх струшуйте, щоб ягоди ущільнились. Замість цукру можна використовувати рідкий мед. Якщо мед загус, його можна розтопити на водяній бані. Однолітрові банки пастеризуйте 25 хвилин. Потім закупорите і переверніть, накрите пледом і залиште до охолодження.
Малиновий сік
Приготування. Ягоди малини пересипте цукром і помістіть у соковарку. Сік, який стікатиме гарячим у стерилізовані банки, одразу закрутіть.
Малиновий сироп
Приготування. Для сиропу потрібно 1 кг цукру на 1 скл. води. Ягоди вкинути в сироп і довести до кипіння. Остудити і процідити або навіть злегка протерти через сито, проварити 5-7 хвилин, гарячим розлити в банки і закатати.
Заморожена малина з медом
Приготування. Ягоди скласти в контейнер і залити рідким медом, поставити в морозилку. Для заморожування малину треба збирати в сонячну погоду, щоб ягоди були сухі.
Сушені ягоди малини
Приготування. Ягоди перебрати і розкласти в один ряд на деках. Сушіння на сонці відбувається до двох тижнів, у духовці – значно швидше (2-3 години), але сушити малину треба при відкритих дверцятах. Готові ягоди охолоджують і складають на зберігання в герметично закриті банки.
Сушена малина повністю зберігає властивості свіжої. Її додають у чай або готують відвари і настої. Цілющі напої п’ють як загальнозміцнюючі при застуді.
Малинове вино
Потрібно: до 3 кг ягід малини додати стільки ж води і 2 кг цукру.
Приготування. Відсортовані ягоди пом’яти, пюре перекласти в каструлю з нержавіючої сталі.
В окремому посуді приготуйте сироп, змішавши половину приготованого цукру і сирої води, але стежте, щоб він бурхливо не кипів: досить розчинити цукор і потім остудити до 23 градусів. Якщо температура цукрового сиропу при додаванні в малинове пюре буде нижчою 20 градусів, зростання дріжджових бактерій істотно сповільниться, а при температурі вище 26 градусів — зовсім зупиниться.
З’єднавши сироп з ягодами, накрийте каструлю кришкою, поставте в темному місці, де температура близько 20 градусів, на тиждень. Не забувайте суміш помішувати дерев’яною ложкою, намагаючись занурювати в рідину спливаючу мезгу, щоб вона не закисла і не запліснявіла.
Через 8 днів перелийте малиновий сік в іншу ємність і назад — з метою провітрювання. Потім знову приготуйте сироп з іншої частини цукру і води, долийте до винної суміші, щоб продовжити бродіння та додати вину міцності. Усе добре перемішайте і залиште ще на тиждень.
Через п’ятнадцять днів бурхливе бродіння піде на спад, а суміш помітно розшарується на сік і мезгу. Відтак процідіть напій і розлийте по скляних бутлях, поставивши гідрозатвор.
Залиште винний напій у прохолодному місці на місяць-півтора, щоб осад опустився вниз, а напій став прозорішим. Згодом розлийте вино у стерильні пляшки, закупорте пробками.